EINDEJAARSCOLUMN: Dit was het bewogen 2020 van COMMEN.

2020 was een bewogen jaar met veel veranderingen. Corona, mondkapjes, lockdowns, blabla, we weten het wel. In deze eindejaarscolumn wil ik je even meenemen in wat 2020 COMMEN. heeft gebracht. En ook dat was veel verandering.

2020 was een bewogen jaar met veel veranderingen. Corona, mondkapjes, lockdowns, blabla, we weten het wel. In deze eindejaarscolumn wil ik je even meenemen in wat 2020 COMMEN. heeft gebracht. En ook dat was veel verandering.

Het was voorjaar 2019. Ik was eenzaam, ik googelde wat en plots kwam ik op COMMEN. terecht. Wat ik las sprak me meteen aan. Het leek me wel een leuke site, die me tot hulp kon zijn. Ik ging de site volgen via social media, maar kwam eigenlijk ook direct op de vacaturepagina terecht. Ik solliciteerde, de rest is geschiedenis.

In februari dit jaar vroeg toenmalig hoofdredacteur Michel me of we even konden bellen. Hij vroeg of ik het over wilde nemen, want hij ging er mee stoppen. Dat was slikken. Een jaar eerder zaten we nog in een barretje in Amsterdam-Oost. Ik had nieuwe schoenen aan en we praatten over COMMEN., mentale gezondheid en werk. Het was mijn eerste keer ooit in Amsterdam. Ik had in de tussentijd wat stukjes geschreven, maar nu moest ik de toko opeens overnemen?

Een redactierevolutie

Ik heb na bedenktijd ‘ja’ gezegd omdat het goed voelde. Omdat ik voelde dat het belangrijk was dat we hiermee door zouden gaan. Ik heb er geen spijt van dat ik ‘ja’ heb gezegd. Vanaf maart werd het een stuk drukker voor me. Ik stortte me op COMMEN. en ontwikkelde eigen ideeën en visies. Maar ik ging vooral op zoek naar mensen.

Met het vertrek van Michel en nog wat anderen waren we nog maar met zijn drieën, inclusief ikzelf. Van die drie zijn Caro, toen net nieuw, en ik overgebleven. Maar we zijn zeker niet alleen gebleven. Ik heb veel sollicitatiegesprekken gevoerd, telefonisch, en dat vond ik doodeng. Het heeft er wel in geresulteerd dat we nu een redactie hebben van twaalf (and counting) mannen en vrouwen. Een ontzettend leuke groep, maar vooral ontzettend getalenteerd en gedreven. Met een vuur in zich dat geen depressie of stoornis uit kan doven.

Graag had ik deze fijne mensen vaker persoonlijk gesproken. Natuurlijk, we appen, vaak ook over persoonlijke, gevoelige dingen. Het is fijn om dingen te kunnen delen met lotgenoten, mensen die je begrijpen. Al is het via een schermpje. Het hoogtepunt was echter wel die ene meeting die dit jaar toch nog kon.

Onze gewaardeerde Caro had voor een ander project het ALLéén-spel ontwikkeld en we waren met het hele team uitgenodigd op de lancering in juli. We praatten over onze angsten, dromen, doelen en over wie we zijn. Het was leuk, gezellig, verbindend, openbarend en kwetsbaar. Helaas kon niet iedereen er bij zijn, maar het was enorm waardevol en hopelijk kan het in 2021 vaker, als de pandemie het toelaat.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door COMMEN. (@commennl)

“Why we fight”

De redactie kreeg een upgrade, de website, onze sociale kanalen, er is bijna niets hetzelfde gebleven. Behalve onze missie: de mens achter het masker laten zien. Taboes doorbreken. Helpende en ondersteunen artikelen schrijven. Erkenning en herkenning bieden. Dat we door alle ontwikkelingen meer bezoekers hebben dan ooit is bijzaak. Het blijft bij COMMEN. altijd draaien om de zojuist geschetste kern.

Soms overheerste de twijfel: wil ik dit nog wel? Is wat we doen wel nuttig? Is het niet totaal zinloos? Vinden mensen wel leuk wat we doen? Wat als we zouden stoppen? Maar als ik dan weer een mail of een DM op Instagram krijg met de meest mooie en dankbare woorden en persoonlijke verhalen, dan is mijn twijfel weer weg. Dan ben ik blij dat ik in 2019 googelde over mijn eenzaamheid, omdat het me zoveel heeft gebracht.

We doen het voor de lezer, voor jou. Voor degenen die ook eenzaam en depressief zitten te googelen, die niet meer weten hoe het verder moet. Voor hen die zich raar voelen en het nodig hebben om te horen dat het oké is. Misschien voor degene die een laatste strohalm zoekt. We zijn er voor je, echt.

COMMEN. gaat ook in 2021 gewoon door met het schrijven van nieuwe artikelen, als het kan minstens elke week. En we hopen dat jij ze blijft lezen. Dat je blijft reageren en DM’en. Af en toe moet ik, maar ook mijn lieve, fantastische redactie, even weten waarvoor ik het doe. Schroom alsjeblieft niet, want we kunnen dit alleen voor en door jou.

We gaan door, ook al zal er in 2021 weer veel veranderen, gepland en ongepland. We werken vol passie aan uitbreiding, nieuwe projecten en we doen er elke dag alles aan om COMMEN. een stukje beter te maken. Om elke dag de wereld weer een stukje beter te maken.

Ik wens je namens de hele redactie een (mentaal) gezond jaar vol liefde, moed en zelfcompassie. Hou vol!

“If we all light up, we can scare away the dark”

Waardeer je ons werk en wil je ons steunen? Doe een kleine donatie, zodat we ook in 2021 kunnen blijven werken aan een mentaal gezondere wereld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *