‘Volgens ons onderzoek zorgt een limiet van 30 minuten per dag aan social media besteden voor een toename in mentale gezondheid.’
Aan onderzoeken naar social media en psychische klachten geen gebrek. Het staat als een paal boven water dat er een verband is tussen depressiviteit, eenzaamheid en een lage eigenwaarde en veel tijd spenderen op je telefoon, alleen weten we (nog) niet welke de kip of het ei is. Worden mensen ongelukkig van social media, of besteden zij simpelweg meer tijd op Facebook en Instagram?
Een nieuw onderzoek, dat wordt gepubliceerd in de december-editie van The Journal of Social and Clinical Psychology, brengt ons iets dichter bij het antwoord. Het paper beschrijft het effect van gematigd social media gebruik op onze mentale gezondheid. ‘Volgens ons onderzoek zorgt een limiet van maximaal 30 minuten aan social media besteden per dag voor een verbetering in mentale gezondheid’, zo luidt de conclusie.
Hoofdauteur Melissa Hunt, werkzaam bij de Universiteit van Pennsylvania, baseert deze uitspraak op onderzoek onder 143 studenten aan diezelfde school. De leerlingen werden opgedeeld in twee groepen om zo te kunnen vergelijken. Iedere universitaire student mocht mee doen. Ze moesten alleen in het bezit zijn van een Facebook-, Instagram- en Snapchat-profiel, en natuurlijk een smartphone.
Voor aanvang van het onderzoek werd één week bijgehouden hoe het normale social media-patroon van de jongeren eruitzag. Ook werd door middel van een vragenlijst gemeten hoe goed zij in hun vel zitten. Hierbij werd een score gemaakt op basis van zeven factoren: sociale steun van anderen, Fear Of Missing Out (FOMO), eenzaamheid, autonomie en zelfacceptatie, angsten, depressie en eigenwaarde.
Ook interessant: Straatvraag: hoe eenzaam zijn studenten?
Stoppen met social media: minder is meer
Vervolgens werd gedurende drie weken bijgehouden hoeveel tijd ze aan social media besteden. De eerste groep ging hierbij op normale voet verder en gebruikte social media zoals ze altijd doen, terwijl de andere groep slechts tien minuten per dag per platform mocht besteden. Dit betekent dus maximaal tien minuten Facebook, tien minuten Instagram en tien minuten Snapchat.
‘Minder social media gebruiken dan normaal leidt tot een afname in depressieve en eenzame gevoelens. Dit geldt met name voor mensen die bij aanvang van het onderzoek kampten met een depressie’, zo vertelt Hunt aan Science Daily.
In het onderzoek werd de studenten dus niet verboden om social media te gebruiken: er werd een beperking opgelegd. Zoals je weet is compleet stoppen met stalken van anderen op Instagram moeilijk, en zo nu en dan zie je een tof evenement voorbijkomen op Facebook. Het is dus realistischer om te leren omgaan met social media, in plaats van het compleet af te zweren.
Na drie weken werden de rollen omgedraaid en mocht de tweede groep maximaal tien minuten per dag aan ieder social media-platform besteden. De eerste groep werd losgelaten en mocht zelf bepalen hoeveel tijd ze verprutsen aan het kijken naar kattenfilmpjes op Facebook.
Beide groepen bleken na afloop beter in hun vel te zitten dan voorheen. Er was vooral minder last van FOMO. Ook waren ze natuurlijk een stuk bewuster van hun social media-gebruik. Ze werden immers elke dag geconfronteerd met de statistieken.
Lees ook: Kip/ei: hoe eenzaamheid en depressie elkaar beïnvloeden
Zo kun jij je verbruik matigen
Nadat we verslaafd zijn gemaakt door smartphonefabrikanten gaan ze ons nu helpen om weer normaal met onze telefoon om te gaan. Heb je een iPhone met iOS 12? Maak dan gebruik van ‘Schermtijd’. Je vindt deze feature in het instellingenmenu.
Je kunt Schermtijd het beste zien als een verzameling van functies tegen smartphoneverslaving. Maak app-limieten aan zodat Facebook, Instagram of de Safari-browser op een gegeven moment gewoon blokkeren. Ook kun je instellen wanneer je je smartphone helemaal niet wilt gebruiken met de optie ‘Apparaatvrije tijd’.
Ook van je Android-toestel kun je afkicken. Dankzij de app ‘Digitaal Welzijn’, die langzaamaan uitrolt voor steeds meer toestellen, krijg je inzicht in je telefoongebruik. Ook is het hier mogelijk om limieten aan apps te geven, het toestel automatisch in slaapstand te zetten, en meer.
Digitaal Welzijn is nog niet voor iedere Android-beschikbaar. Een goed alternatief is daarom QualityTime. Deze app doet ongeveer hetzelfde, maar ziet er wat gaarder uit.
Download QualityTime in de Google Play Store (gratis)