“Sommigen verliezen zichzelf in drank, drugs of kortstondige relaties. Anderen zijn als de dood voor intimiteit en piepen ertussenuit wanneer een vrouw meer wilt dan lust. Ook focussen sommige mannen zich volledig op hun carrière of hobby’s – als ze maar niet bezig hoeven te zijn met hun verlies en pijn.” Een analyse van de moeilijke antwoorden op de ogenschijnlijk simpele vraag “Hoe gaan mannen om met liefdesverdriet?”
Hoe gaan mannen om met liefdesverdriet?
Een liefdesverhaal anno nu ziet er ongeveer zo uit. Meisje en jongen ontmoeten elkaar via Tinder, gaan een paar keer op date en na het vierde afspraakje wordt de Facebook-status gewijzigd van ‘Single’ naar ‘In een relatie’. Niet dat iemand ooit nog op Facebook zit, maar je nieuwste slachtoffer aanwinst laat je maar wat graag zien aan je tante, die (gelukkig) geen Instagram heeft.
Na de negende date komt er een abrupt einde aan het sprookje. De jongen zegt dat het niet aan haar ligt, maar aan hem. Hij stelt voor om vrienden te blijven, waarna het meisje huilend bakken Ben & Jerry’s opeet terwijl ze een of ander kutprogramma op YouTube kijkt. Ondertussen heeft de jongen het naar z’n zin en plompt hij z’n Instagram vol met uitgaansfoto’s, vaak omringd door mooie vrouwen en dure flessen drank.
Het lijkt overduidelijk. Mannen dealen snel en zelfverzekerd met liefdesverdriet. Vrouwen zijn daarentegen een emotioneel wrak en allesbehalve capabel. Toch? Niet dus. In werkelijkheid doen mannen er veel langer over om break-ups te verwerken. Dit is wat de wetenschap zegt over liefdesverdriet verwerken.
Lees ook: Liefdesverdriet kent helemaal geen maximumtijd
Vrouwen selecteren
Liefdesverdriet is altijd kut. Volgens een grootschalige enquête onder 5000 mensen uit 96 landen uitgevoerd door de Binghamton Universiteit blijkt dat niemand ongeschonden uit de strijd komt. Wel ervaren mannen over het algemeen minder pijn dan vrouwen na een break-up, zowel emotioneel als lichamelijk.
Dit heeft te maken met biologie. Vrouwen hebben, op het gebied van relaties, namelijk een stuk meer te verliezen dan mensen met een piemel. Hoofdonderzoeker Craig Morris schrijft: “Vanuit een biologisch standpunt hebben vrouwen veel hogere investeringskosten dan mannen. Zij moeten negen maanden een kind dragen, met alle ongemakken van dien. Zij moeten dus selectiever zijn in hun partnerkeuze dan mannen.”
Vrouwen zouden dus altijd meer op de lange termijn bezig zijn, en hun relatie (onbewust) vooruit plannen. Het voelt voor hen daarom ook alsof de wereld vergaat wanneer hun relatie strandt. Dit gevoel is des te erg wanneer manlief een streep achter de relatie zet. De door de vrouw ‘uitgekozen’ partner wijst haar dan namelijk af.
Ook interessant: Hoe je letterlijk ziek kunt worden van liefdesverdriet
Hoe gaan mannen om met liefdesverdriet? Niet zo best
Deze beleving staat haaks op hoe mannen omgaan met liefdesverdriet. “Mannen ervaren woede en neigen naar zelfdestructief gedrag na een relatiebreuk”, schrijft Morris. “Dit terwijl vrouwen zich eerder depressief voelen en daarom steun zoekt binnen de sociale kring. Je zou daarom kunnen stellen dat vrouwen het verlies beter en constructiever verwerken dan mannen.”
Maar hoe doen dames dit dan? Die vraag hebben psychologen Lauren Howe en Carol Dweck proberen te beantwoorden door ex-stelletjes te ondervragen naar het hoe en waarom van hun break-up.
Hieruit kwam naar voren dat er twee manieren van omgaan met liefdesverdriet zijn. De ene groep ziet de break-up als een grote mislukking en laat zijn of haar identiteit er grotendeels vanaf hangen. Respondenten uit deze groep zeiden dingen als “Ik ben te gevoelig en stoot mensen uit voorzorg af voordat ze mij in de steek laten. Deze negatieve karaktertrek zit nou eenmaal in mij, maar ik word er wel gek van.”
Daartegenover staan mensen die hun op de klippen gelopen relatie vooral als leermoment zien. Zij balen van de gebeurtenissen, maar halen er altijd een waardevolle les uit voor in de toekomst. Zij gaven antwoorden in de trant van “Ik heb niet altijd even goed gecommuniceerd in de relatie, maar daar kan ik aan werken.”
Oftewel, het aloude psychologische verschil tussen een fixed en dynamic mindstate. De eerste groep gelooft dat hun karakter vaststaat, terwijl de tweede groep in zelfontwikkeling en groei gelooft. Volgens onderzoeker Lowe gaan deze mensen een stuk beter met liefdesverdriet om dan de standvastige medemens.
Lees ook: Continu het idee dat je weekend niet leuk genoeg is? Zo ga je om met weekendstress
Vrouwen worden sterker, mannen niet
Morris voegt daar aan toe dat zelfanalyse, hoe deprimerend ook, goed is op de lange termijn. In een kleinschalig onderzoek uit 2011 ontdekte hij dat vrouwen vaker op de tijd samen reflecteren, en daardoor een hoop zelfvertrouwen verliezen. Na een periode van intens verdriet kon het overgrote deel van de dames echter wel iets positiefs uit de situatie halen. Hierdoor herstellen zij beter van liefdesverdriet dan mannen, en komen ze sterker uit de situatie.
Jammer genoeg lijkt het erop dat veel mannen niet de tijd nemen voor deze zelfreflectie. Zij houden er een hele andere manier van verwerken op na. “Mannen kiezen liever voor een ‘fake it till you make it’-aanpak”, aldus Morris.
“Sommigen verliezen zichzelf in drank, drugs of kortstondige relaties. Anderen zijn als de dood voor intimiteit en piepen ertussenuit wanneer een vrouw meer wilt dan lust. Ook focussen sommige mannen zich volledig op hun carrière of hobby’s – als ze maar niet bezig hoeven te zijn met hun verlies en pijn.”
Dit verklaart waarschijnlijk waarom het Instagram-profiel van een gemiddelde man er zo indrukwekkend uitziet na een break-up. Het lijkt zo alsof hij de situatie verwerkt heeft, terwijl dit in werkelijkheid vaak langer duurt dan bij vrouwen. “Sommige mannen doen er jaren, decennia zelfs, over om liefdesverdriet te verwerken. Ze uiten hun verdriet simpelweg niet naar anderen, of zelfs naar zichzelf”, schrijft Morris.
Alternatief einde
Volgens de onderzoeker heeft dit te maken met opvoeding. Veel mannen hebben nooit goed leren omgaan met gevoelens, waardoor ze schrikken als ze hier plotseling mee geconfronteerd worden. “Mannen worden opgevoed met de overtuiging dat emoties tonen slecht is. Hoe erger de pijn, hoe meer je het moet verbergen”, besluit Dweck.
Liefdesverdriet anno 2020 ziet er dus net iets anders uit dan gedacht. Terwijl het in de steek gelaten meisje huilend op de bank slechte Albert Heijn-huiswijn drinkt en ijs eet gaat de jongen ook kapot, maar laat hij het niet merken. Hij doet er alles aan om maar niet met z’n gevoelens geconfronteerd te worden en zoekt dus afleiding. De confrontatie aangaan met deze gedachtes is niet alleen eng, maar ook nog eens sociaal ongeaccepteerd, dus kropt hij het liever op.
Vond je dit artikel interessant? Volg COMMEN. op Facebook, Twitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid of ontvang updates via Whatsapp. Heb je geen social media? Blijf op de hoogte van onze laatste artikelen via een snelkoppeling op je telefoon of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang één keer per maand een mail met onze beste artikelen.