“Vrouwen durven niet goed te praten over hun ongezonde relatie”

Bij een gezonde leefstijl denken we meestal eerst aan gezonde voeding, voldoende beweging en een goed slaapritme. Volgens leefstijl- en bedrijfskundige Carenina Vermaat (52) gaat gezondheid over meer dan voeding, beweging en slaap: gezonde relaties zijn minsten zo belangrijk. Ik, redacteur Sacha, ga met haar in gesprek over haar boek De wolf en de 7 meisjes.

Carenina Vermaat schreef een boek over zeven vrouwen die uit destructieve, narcistische en gewelddadige relaties komen. De kwetsbare verhalen van deze vrouwen laten maar al te goed zien hoe gezonde relaties essentieel zijn voor een gezonde leefstijl.

Jarenlang werkte Vermaat voor een leefstijlartsenorganisatie en is daar in contact gekomen met patiënten met een ongezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl bestaat uit voeding, beweging, ontspanning, slaap, zingeving én relaties.

Een ongezonde relatie kan iedereen overkomen

De verhalen van de mensen met een ongezonde relatie raakten Vermaat persoonlijk, omdat zij daar zelf ook ervaring mee heeft gehad. “Ik ben me toen meer gaan verdiepen in de ongezonde relaties en de verhalen ben ik gaan opschrijven. Het werd steeds duidelijker dat veel vrouwen nog steeds niet goed durven te praten over hun ongezonde of narcistische relatie, omdat ze zichzelf schamen of schuldig voelen. Juist daarom heb ik hierover een boek geschreven, om het onderwerp meer bespreekbaar te maken.” 

Lees ook: Eenzaamheid in je relatie: onegezien en onbegrepen, maar zeker op te lossen

In haar boek heeft Vermaat gekozen voor zeven verhalen die een zo goed mogelijk beeld geven van verschillende vrouwen en situaties waar iedereen in terecht kan komen. Het zijn vrouwen van jong tot oud, uit verschillende milieus die op verschillende manier in een ongezonde relatie belanden.

De een is nog student die verliefd wordt op een medestudent, terwijl de ander na jaren huwelijk valt voor de charmes van iemand met een dubbelleven. De verhalen laten ook diverse verschillende kanten en tactieken zien die een ongezonde partner kan hebben. Van manipulatie tot liegen, bedriegen tot stalken, love bombing tot gaslightning

“1 op de 5 vrouwen is ooit mishandeld door hun (ex)partner en meer dan 40 vrouwen per jaar overleven die mishandeling niet. In Nederland wordt iedere acht dagen een vrouw door haar partner vermoord.” Door de telefoon hoor ik via de zachte stem van Vermaat deze harde cijfers klinken.

Lees ook: Bevroren kun je niet terugvechten: over hoe 70% bevriest bij seksueel misbruik

Meer bewustzijn en begrip

Vandaag de dag is er nog te weinig bewustzijn voor vrouwen die in een ongezonde relatie zitten. Volgens Vermaat is de eerste stap naar verandering meer bewustwording van het probleem. Het wordt nog te veel gebagatelliseerd als vrouwen iets laten merken of aangeven dat ze in een destructieve of gewelddadige relatie zitten. Met haar boek hoopt ze meer bewustzijn en begrip te creëren, om zo ook de schaamte en schuld bij vrouwen die in een ongezonde relatie zitten weg te nemen. 

“Vaak wordt het door omstanders afgedaan als: waar twee vechten hebben twee schuld. Een kenmerk van een narcistische relatie is dat de destructieve partner voor de buitenwereld uitermate charmant en innemend kan zijn. Ze dragen een masker, waardoor het slachtoffer dikwijls niet wordt geloofd of zelfs de schuld krijgt.” Juist daarom is het belangrijk dat deze verhalen in het boek worden verteld, omdat vrouwen en mensen in het algemeen eerder kunnen herkennen of ze in een ongezonde relatie zitten. 

Zelf aan het roer gaan staan

Eén van de belangrijkste punten van Vermaat is om uit de slachtofferrol te stappen en zelf aan het roer te gaan staan. Als ze het patroon gaan inzien en herkennen, dan kunnen ze het ook gaan veranderen. “Ik heb van diverse vrouwen gehoord dat ze al jaren met het gevoel rondliepen dat iets niet klopte in hun relatie, maar dat ze hun vinger er niet op konden leggen. Op het moment dat ze een artikel of een boek lezen dat gaat over narcisme en vervolgens een test doen, dan valt vaak het kwartje. Dit is een keerpunt in de relatie en in hun leven.” 

Het heft in eigen handen nemen is dus cruciaal. Natuurlijk ben je niet zomaar los uit de relatie en gaan daar soms jaren overheen, maar als je in de slachtofferrol blijft hangen ga je zeker niet loskomen. Zo wordt de eerste stap naar een gezondere relatie met anderen en met jezelf gemaakt. Naast het lezen en praten over ongezonde relaties om bewustwording te vergroten, kan het internet ook een toevlucht zijn:

“Op het internet zijn diverse tests te vinden die een goed beeld geven of je te maken hebt met een narcist of een ongezonde relatie. Daardoor leer je bepaalde signalen of rode vlaggen herkennen. Als vrouwen zich hiervan bewust worden gaan hun ogen open en gaan ze dit ook eerder op zichzelf betrekken.”

Een gezonde leefstijl 

Het zijn verhalen uit het leven gegrepen, die licht werpen op wat voor impact een ongezonde relatie heeft op de gezondheid. “Het kan in principe iedereen overkomen, maar het overkomt met name vrouwen die daar gevoelig voor zijn. Vrouwen met een hoog empathisch vermogen die veel oog hebben voor de behoeften van anderen en zichzelf nog wel eens wegcijferen.”

De rol van vrienden, familie en gemeenschap is hierin groot. In elk verhaal van De Wolf en de 7 meisjes lees je dat de vrouw wordt gesteund door haar omgeving, wanneer ze besluit de relatie te verbreken. 

Zo komen we terug bij het belang van gezonde relaties voor een gezonde leefstijl. Niet alleen de relatie met een partner, maar álle relaties dragen bij aan je gezondheid. De steun van vrienden, familie en gemeenschap helpt om weer aan het roer van je eigen leven te gaan staan.

We kunnen concluderen dat we in het lijstje van voeding, beweging, ontspanning, slaap en zingeving voor een gezonde leefstijl nooit meer relaties moeten vergeten. 

Vond je dit artikel interessant? Volg COMMEN. op Facebook, Twitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid of ontvang updates via Whatsapp. Heb je geen social media? Blijf op de hoogte van onze laatste artikelen via een snelkoppeling op je telefoon of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang één keer per maand een mail met onze beste artikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *