Schep orde.
Kort nadat ik te horen kreeg dat ik ADHD heb, ben ik begonnen met het volgen van cognitieve therapie. In mijn geval betekende dit niet alleen zware en moeilijke opdrachten of urenlang praten over mijn gevoelens. Ik kreeg ook veel praktische hulp waarmee ik leerde structuur aan te brengen in mijn dagelijks leven. De tips die ik daar kreeg kunnen ook mensen die geen ADHD hebben, goed helpen.
Iets waar ik, en andere ADHD’ers ook, tegenaan loop, is dat ik nogal chaotisch ben en snel het overzicht verlies. Daarnaast heb ik ook een slecht tijdsbesef. Voor mij houdt dit in dat ik het moeilijk vind om in te schatten hoe lang iets duurt of hoeveel tijd een taak of handeling kost.
Mede hierdoor zijn dingen als plannen en organiseren eigenlijk niet aan mij besteed, maar ik heb wél veel baat bij een duidelijke structuur in mijn dagelijks leven. De therapeute die ik destijds had, heeft me hierbij geholpen en gaf me tips voor het organiseren van niet alleen mijn leven, maar ook van alles wat er in mijn hoofd omgaat.
Zo leerde ik bijvoorbeeld dat ik het inpakken van mijn tas voor een weekendje ouders, het beste in één vaste volgorde kan doen. Dus eerst kleren uitzoeken, dan mijn laptop inpakken, sleutels checken, etc. Dit klinkt voor veel mensen misschien als een open deur en super logisch. Maar voordat ik dit leerde, raakte ik in paniek bij dit soort taken. Ik wist namelijk niet waar te beginnen.
Zelf ADHD agenda maken: hoe begin je?
Het is nu ongeveer vier jaar geleden dat ik die therapie volgde. Ik heb onlangs zelf nog een manier gevonden om beter te overzien wat ik in een dag, week of maand allemaal te doen heb. In maart ben ik daarom begonnen met het maken van mijn eigen agenda. De Engelse term die je misschien wel kent en die hier ook voor gebruikt wordt, is ‘Bullet Journal.’
De term Bullet Journal staat voor een methode die Ryder Carroll heeft bedacht. Op zijn website staan allerlei manieren en voorbeelden voor het inrichten van je Bullet Journal.
Hoewel deze methode er op die site heel clean en georganiseerd uitziet, vond ik het wel erg intimiderend. Het kwam op mij over alsof iedereen dit heel makkelijk moet vinden om te maken, terwijl ik het als een hele opgave zag. Daarom heb ik weinig gedaan met de methode, en ben ik vooral aan de slag gegaan met het maken van een agenda- en notitiegedeelte, een soort versimpelde versie.
Voorbeeld van een behoorlijk opgemaakte agenda
Toen ik voor het eerst op internet zocht naar hoe mensen hun agenda of Bullet Journal maken, werd ik niet direct enthousiast. Veel mensen zagen het niet alleen als agenda, maar ook als creatief project. Hoe geweldig ik het ook zou vinden om tientallen plaatjes, krantenknipsels, pinterest-spreuken en glitterende hartjes in mijn Journal te plakken, het leek me niet erg overzichtelijk. Toch sprak het idee van zelf maken een agenda maken mij wel aan, en ben ik er mee begonnen.
> Lees ook: Waarom zelfhulpboeken kut zijn
Waarom je een ADHD agenda moet maken
Het kostte me vrij veel moeite in het begin en ook nu, na een aantal maanden, is het niet iets wat ik maak omdat ik het zo ontzettend leuk vind. Zowaar zijn er ondertussen een paar plaatjes en knipsels in mijn agenda te vinden, maar alleen op pagina’s die niet echt een functie hebben. Ik ben het maken van mijn eigen agenda echter wel blijven doen, om een aantal redenen:
1. Tijdsbesef
Dit is de belangrijkste reden voor mij het te blijven doen. Elke maand moet ik de tijd moet nemen om lijntjes te trekken, dagen en data op de goede plek neer te zetten en te checken hoeveel weken een maand heeft. Hierdoor heb ik een veel beter beeld van hoe de komende maand er uit gaat zien.
Dat helpt mij enorm bij het plannen van activiteiten en het bijhouden van mijn collegerooster, etc. Bij alle data waarop ik al een afspraak of taak heb, schrijf ik dat er alvast bij en ook probeer ik zo goed mogelijk mijn werk- en collegetijden erin te zetten. Door dit iedere maand te herhalen, merk ik dat ik veel beter overzicht heb.
2. Alles op één plek
Tijdens mijn therapie heb ik geleerd om alles wat mijn concentratie op één taak in de weg zit, op te schrijven in een notitieboekje. Met alles bedoel ik niet een vogel die voorbijvliegt of ruziënde mensen op straat, al doe ik dat soms ook wel eens.
Mijn agenda
Ik bedoel alle dingen die ik écht wil onthouden, zoals een interessante gedachte. Deze schrijf ik op, zodat mijn hoofd minder overloopt van alle gedachten. Hierdoor kan ik mij beter concentreren op belangrijke dingen, zoals een verslag dat nog af moet.
Ik heb dus een aantal jaar zowel een agenda als een notitieboekje gehad die ik altijd overal mee naar toe nam. Naast het dumpen van hinderende gedachten, gebruikte ik het boekje ook om taken die ik nog moest doen of ideeën die ik wilde uitvoeren, op te schrijven.
Omdat mijn nieuwe agenda helemaal leeg was, kon ik ‘m indelen hoe ik wilde. Daarom gebruik ik nu de linker pagina als agenda, de rechter als notitieboek en heb ik na elke maand nog een paar pagina’s waar ik nog meer ideeën op kan schrijven. Ik heb nu dus alles bij elkaar in één boekje, wat voor mij erg handig werkt en extra overzichtelijk is.
> Ook interessant: Nagaan waar je kutleven vandaan komt kan je leven veranderen
3. Het lukt!
Een laatste reden om door te gaan is dat het me ook daadwerkelijk lukt. Het kostte me heel wat moeite om het vol te houden, maar nu ik merk dat het helpt en dat het me ook lukt om bij te houden, zie ik dat echt als een overwinning.
Ik verschijn minder vaak een dag of uur te vroeg of te laat op mijn werk en hoewel ik nog steeds geen organisatorisch genie ben, ben ik blijkbaar toch in staat om een structuur te bedenken en te maken.
Heel langzaam wordt het bijhouden en meenemen van een agenda een routine. Door ‘from scratch’ een maand op te bouwen leer je om de periode zo in te vullen als jij wilt. Ben jij ook een enorm warhoofd? Ben je op zoek naar meer overzicht en tijdsbesef? Dan daag ik je uit dit eens twee maanden te proberen.
Wie weet blijk je beter te kunnen plannen dan je voor mogelijk houd!
- ADHD & ADD
- Angststoornis
- Anorexia
- ASS
- BED
- Boekrecensies
- Borderline
- Boulimia
- Burn-out
- Column
- Dagelijks leven
- Depressie
- DIS
- Dood & Rouw
- Drang & Dwang
- Drangstoornis
- Dwangstoornis
- Eenzaamheid
- Eetstoornis
- Geen categorie
- Herstel
- Interviews
- Koopgids
- Kopzorgen
- Lichaam & Geest
- Liefde & relaties
- Maatschappij
- Medicatie
- Mijn Rouwe Reis
- Naasten
- Narcisme
- Perfectionisme
- Persoonlijkheidsstoornis
- Pesten
- Piekeren
- Psychologie
- PTSS
- Schizofrenie
- Seks
- Social media
- Stempels
- Stress
- Studentenleven
- Therapie en zorg
- Trauma
- Vriendschap
- Zelfbeschadiging
- Zelfmoord