stoppen met drinken alcohol

Foto: Poojitha Prasad via Unsplash

Ik ben sinds een jaar gestopt met drinken: dit is wat er gebeurde

Stoppen met drinken heeft ook zijn nadelen.

Joost Ewijk (35) groeide op het platteland op, waar niemand ervan opkijkt wanneer je zowel op vrijdag als zaterdag je kop eraf zuipt in de lokale keet. In zijn dertigste levensjaar werd hij flink geconfronteerd met zichzelf, en zijn levensverhaal. Een verhaal over stoppen met drinken, de voordelen van alcohol verbannen uit je leven en de angst voor een terugval. Ook de nadelen van stoppen met drinken worden behandeld.

Door Joost Ewijk, opgeschreven door Michel van ’t Klaphek.

Stoppen met drinken: de ervaringen na een jaar

‘Sinds ik me kan herinneren houd ik al van een slok’, zo steekt Joost van wal. ‘Of nou ja, niet per se van de alcohol zelf, maar wel van de sfeer eromheen. Ik ben nu 35 en sinds een jaar compleet nuchter. Sinds mijn vijftiende ben ik een behoorlijk stevige drinker geweest, al viel dit nooit op. Pas toen ik volwassen werd, een ‘echte’ baan ging zoeken en een stabiele relatie kreeg, werd het een probleem.’

‘Toen ik begon met drinken vertoonde ik namelijk normaal gedrag. Ik ben opgegroeid op het platteland en niemand kijkt ervan op wanneer je zowel vrijdag als zaterdag in de keet zuipt alsof je leven ervan afhangt. Toen ik naar het hbo ging veranderde hier weinig aan. Het enige verschil was dat ik nu op mezelf woonde en op twee minuten loopafstand een supermarkt met slijterij had.’

‘Nog steeds viel ik niet buiten de toon. Nachten doorhalen met vrienden onder het genot van Bombay Gin, bier en goedkope flessen wijn werd gezien als ‘gezellig’, en het maximale uit je studententijd halen. Toen ik op mijn 28ste ging samenwonen met mijn vriendin, begon het op te vallen dat mijn drankgebruik wellicht ietwat abnormaal was. Mijn wederhelft was (begrijpelijk) niet blij met mijn levenswijze: menigmaal heb ik verjaardagen en uitstapjes verstek laten gaan, omdat de kater té heftig was.’

‘In die periode had ik het gevoel dat ze mij begon te veroordelen om mijn drankgebruik. Het gevolg? Ik ging steeds vaker binnenshuis drinken wanneer zij er niet was. Zodra zij ging slapen, werd ik actief. Als zij bij haar broer ging eten, ging ik drinken.’

‘Natuurlijk kwam ze hier uiteindelijk achter: ik stonk een uur in de wind, was dronken en deed er weinig aan om dit te verbloemen. Ik vergat vrijwel altijd de lampen uit te doen, of de gordijnen dicht te trekken.’

Lees ook: Hoe cliënten hun therapeut testen

‘Wellicht is er meer aan de hand’

‘Toen ik 30 werd en m’n typische ‘help ik ben 30 geworden’-moment had, begon het bij mij te dagen: wellicht is er meer aan de hand dan dat ik zelf in de gaten heb.’ Toch vond Joost het op dat moment nog niet tijd om actie te veranderen. ‘Ik kwam nooit te laat op m’n werk, kon elke maand de huur betalen en ook de relatie met mijn vriendin was prima – op dat ene ding na dan. In mijn hoofd was ik een gewone volwassen man en zeker geen alcoholist.’

‘De echte omslag kwam toen ik 31 was en we met z’n allen op stap gingen om de verjaardag van een vriend te vieren. Om een heel lang verhaal kort te maken: ik werd opgepakt. Ik had – terwijl ik stomdronken was –  een uitsmijter een duw gegeven omdat hij tegen mij aanbotste. Later bleek dat ik tegen hem aanstootte en hij gewoon z’n werk deed, maar daar had ik toen geen besef van.’

‘Het nachtje in de cel liet mij echter grotendeels koud. Pas toen ik de volgende ochtend weer thuiskwam, realiseerde ik hoe ernstig de hele situatie was. Door de nacht heen was ik met van alles bezig: hoe slecht het bed lag; dat ik baalde van m’n vieze kleding; hoeveel geld dit geintje zou gaan kosten, enzovoorts. Over één ding had ik niet nagedacht: hoe zou het met mijn vriendin gaan?’

Ook interessant: Interview: ‘Ik werk tijdens de feestdagen bij de zelfmoord-crisislijn’

Stoppen met drinken: hét realisatiemoment

‘Ineens was het heel helder voor mij dat alcohol een directe invloed op mijn leven had. Niet alleen in de zin van dat je concentratie minder wordt, maar ook breder: je raakt bepaalde doelen in het leven uit het oog. In mijn geval was dit zorgen voor mijn gezin. Al die tijd had ik dit niet ingezien, omdat ik simpelweg de confrontatie met mezelf niet aandurfde.’

‘Een behoorlijk ontnuchterende ochtend dus, maar spijtig genoeg niet de laatste keer dat ik dronk. Dit duurde namelijk tot vorig jaar, een paar maanden voor ik 34 werd.’

‘Ik lees vaak in soortgelijke verhalen dat één specifiek moment ervoor zorgt dat mensen stoppen met drinken. Ik had echter meer tijd nodig, iets waar ik me absoluut voor schaam. Tegen de tijd van bovenstaand voorval had ik meer dan de helft van m’n leven gedronken.’

‘Maar goed, ik ben nu sinds een jaar compleet nuchter en heb eerlijk waar geen druppel meer aangeraakt. Tijdens deze maanden heb ik veel verhalen van lotgenoten gelezen, en het viel me op dat deze vaak overwegend positief van aard zijn. Hier ben ik het grotendeels mee eens: over het algemeen is stoppen met drinken ook absoluut goed voor mij geweest.’

‘De afgelopen maanden zijn echter ook de zwaarste van mijn leven geweest, en zeker niet alleen maar rooskleurig. Daarom wil ik mijn ervaringen graag delen met anderen die in mijn positie zaten, of nog zitten.’

Dit zijn Joost’s belangrijkste bevindingen na een jaar ‘droogstaan’.

1. Geen buikje meer

‘Mensen die mij een tijdje niet hebben gesproken merken direct op dat ik ben afgevallen. Alhoewel ik niet precies weet hoeveel ik de afgelopen jaren heb gewogen, weet ik wel dat dat nu minder is. Daar waar ik vroeger altijd broekmaat 34/34 had, zitten 32/34 jeans mij tegenwoordig een stuk beter. De laatste keer dat ik zo’n slanke taille had, was ik achttien. Ik voel me een stuk minder opgeblazen dan een paar jaar geleden, en daardoor een stuk beter.’

‘Uiteraard komt dit door het feit dat alcohol simpelweg niet goed voor je is. Alhoewel je van alcohol zelf niet per se dik wordt, was voor mij de hele levensstijl eromheen wel funest. Ik werk al tien jaar als kok in een restaurant en daardoor ging drinken altijd gepaard met de nodige (vette) hapjes. Daarnaast ben ik de hele dag omringd door eten en helemaal wanneer ik aangeschoten ben, heb ik ontzettende trek in vette meuk.’

‘Ook had ik nooit zin om te sporten. Zodra ik wakker werd voelde ik mij lusteloos en was een rondje hardlopen wel het laatste waar ik aan dacht. Tegenwoordig ontwaak ik frisser en heb ik meer energie. Hierdoor ga ik twee keer per week sporten: soms in de sportschool, bij goed weer liever iets buiten.’

‘Begrijp me niet verkeerd: opstaan en het bed verlaten zal nooit m’n hobby worden. Ook vind ik het nog steeds lastig om daadwerkelijk te gaan sporten en niet te verzanden in smoesjes. Over het algemeen heeft stoppen met drinken er wel voor gezorgd dat ik lichamelijk beter in mijn vel zit.’

Lees ook: Ik sprak Sophie Hilbrand over fuck-ups, je passie vinden en jezelf bekijken door de ogen van een bejaarde

2. Meer focus

Het leven van een kok is behoorlijk stressvol en hectisch, aldus Joost. ‘Je moet continu overzicht houden en bent in je hoofd met 30 dingen tegelijk bezig. Terwijl je de afwasser voor de twintigste keer uitlegt hoe je het apparaat bedient, moet je er ook op letten dat de T-Bone steak van die ene gast perfect op temperatuur is. Ondertussen ben je bezig met het aansturen van de keukenbrigade en vraagt een serveerster voor de zoveelste keer of er gluten in het brood zitten. Kortom: chaos.’

‘In het verleden liep het daarom weleens uit de hand. Ik verloor het overzicht, raakte geïrriteerd en stootte verantwoordelijkheden af. Zodoende had ik mijn collega-kok gebombardeerd tot ‘chef dit’ en ‘chef dat’, gewoon zodat ik er niets mee te maken hoefde te hebben. Ik had mezelf wijsgemaakt dat ik goed kon delegeren en daarom een natuurlijke leider ben.’

‘Niets van waar, zo blijkt nu. Op de achtergrond was namelijk altijd een kater aanwezig, waardoor ik nooit optimaal kon presteren. Tegenwoordig lukt het beter om te focussen op één specifieke taak, terwijl ik ondertussen ook de grote lijnen in de gaten houd.’

3. Geen emotionele balans meer

‘Sinds ik ben gestopt met drinken voel ik meer op emotioneel vlak. Ik heb beter door wanneer ik gelukkig ben, wat mij raakt, wanneer ik ongelukkig ben en ga zo maar door. Verrassend genoeg heb ik daardoor minder emotionele balans. Dit had ik op voorhand niet verwacht.’

‘Vroeger was ik altijd redelijk onverschillig: weinig dingen konden mij echt boeien. Als het om onze dochter ging, of mijn vriendin, lag dit uiteraard anders.’

‘Tegenwoordig kan ik al instorten als het niet lukt om een parkeerplek te vinden voor de auto tijdens het boodschappen doen. Ik raak wanhopig van zulke situaties en heb er gelijk de pest in. Het liefst zou ik omkeren, naar huis rijden en in bed gaan liggen. Door zo’n ogenschijnlijk klein obstakel raak ik compleet van slag en mijn hele emotionele huishouden slaat om van positief, naar negatief.’

‘Alhoewel dit een negatief voorbeeld is, zitten er ook mooie kanten aan. Zo kan ik intens genieten van spelen met m’n dochter en hier zelfs ontroerd van raken. Wanneer ze bijvoorbeeld het haar van de Barbie borstelt, kan ik hier écht van genieten.’

‘Al met al wissel ik heftige depressieve perioden tegenwoordig meer af met ware momenten van vreugde. Neutraal ergens instaan zoals vroeger gebeurt eigenlijk niet meer. Ik ben er daarom nog niet helemaal zeker van of dit iets goeds, of negatief is. Het ligt aan de situatie, denk ik.’

4. Niet langer misselijk

‘Toen ik nog dronk had ik vaak last van mijn maag. Het opgeblazen gevoel deed mij geloven dat elk boertje weleens kotsen zou kunnen betekenen. Dit kwam er meestal niet van, maar het gevoel was behoorlijk onprettig. Ook werd ik in de nacht vaak misselijk wakker en voelde maagzuur opborrelen.’

‘Achteraf gezien niet zo gek aangezien ik vooral drank, vet voedsel en af en toe een banaan at. Een uitgebalanceerd dieet heeft er nooit ingezeten. Sinds het stoppen met drinken heb ik nooit meer last van m’n maag gehad.’

5. Stoppen met drinken en andere verslavingen

‘Tot aan m’n 28ste rookte ik minstens een pakje sigaretten per dag. Wanneer de nood heel hoog was, nam ik zelfs genoegen met shag. Door alle peuken ging de conditie achteruit. Ik en mijn vriendin wonen samen op de vierde verdieping van een appartementencomplex en wanneer de lift defect was, haalde ik onze verdieping met moeite.’

‘Met de nodige hulpmiddelen is het uiteindelijk gelukt om de sigaretten af te zweren. Een behoorlijke prestatie – al vind ik zelf – omdat in het restaurant waar ik werk, vrijwel iedereen rookt. Precies deze nabije aanwezigheid zorgde ervoor dat ik drie maanden na het stoppen met alcohol, weer een pakje sigaretten heb gekocht. Na een lange en late avond was het hele team op het buitenterras aan het roken, en ik deed mee. Ik weet niet eens waarom ik er per se die avond voor koos om weer sigaretten aan te nemen, maar ik deed het.’

‘Sindsdien rook ik wederom een pakje sigaretten per dag. Dit is behoorlijk frustrerend omdat ik juist zo goed bezig was in het stoppen met drinken. In overleg met m’n vriendin en enkele goede vrienden is ervoor gekozen om één verslaving per keer tegen te gaan. Voorlopig rook ik dus door.’

Ook interessant: Hoe moet je jezelf zijn wanneer je zelf niet eens weet wie je bent?

6. Sommige relaties vergaan, maar andere bloeien op

‘Ik voelde me alleen ‘mezelf’ wanneer ik dronk. Voor de rest boeide het allemaal niet zo. Om deze verveeldheid tegen te gaan bezocht ik veel feestjes die vaak tot diep in de nacht doorgingen. Vrijwel al mijn contacten en vrienden werken in de horeca en zijn daarom dol op het nachtleven. Vaak was ik de laatste die naar huis ging, als ik überhaupt naar huis ging: vaak was ‘slapen’ op de bank net zo’n aantrekkelijke optie.’

‘Hierdoor was vrijwel al mijn sociaal contact, achteraf bezien, behoorlijk plat. We waren vooral bezig met in het moment leven en zo min mogelijk denken aan de toekomst. Op een incidenteel dronken gesprek over de betekenis van het leven na, waren er eigenlijk weinig raakvlakken tussen mij en het gros van mijn vrienden.’

‘Sinds ik gestopt ben met drinken ga ik na het werk direct naar huis, om zo niet in de verleiding te komen tóch te gaan drinken. Hierdoor spreek en zie ik absoluut minder mensen. Alhoewel ik het daar de eerste paar maanden behoorlijk zwaar mee had, zie ik tegenwoordig in dat het beter is zo. Tuurlijk, in het moment leven is hartstikke leuk, maar echte vriendschap is op meer gebouwd dan lauw bier en slechte wijn.’

‘Doordat ik minder tijd buiten de deur doorbreng, ben ik automatisch meer thuis. Op die manier besteed ik meer tijd met mijn dochter en vriendin en is de band tussen ons drieën absoluut beter geworden. Onze dochter is nooit iets tekort gekomen in de zin van aandacht, zorgen of liefde, maar ik zie wel in dat ik nu meer écht aanwezig ben. Voorheen kon ik nooit 100 procent van mezelf geven, omdat ik daar simpelweg niet de energie voor had. Dat heb ik nu wel.’

Stoppen met drinken: wegen de voordelen op tegen de nadelen?

Na dit alles te hebben bezien: wegen de voordelen van stoppen met drinken op tegen de nadelen?

‘Met behulp van therapie, m’n vriendin, een paar goede vrienden en mijn moeder heb ik uiteindelijk kunnen stoppen met drinken. Dit had behoorlijk wat voeten in de aarde en is daarmee een verhaal op zich. Aangezien ik zelf lange tijd niet erkende dat ik problemen had, wil ik het volgende zeggen om anderen eventueel een steuntje in de rug te kunnen geven.’

‘Wanneer je denkt dat jouw drinkpatroon een probleem vormt, dan is dit waarschijnlijk zo. Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt: het is mogelijk om te stoppen met drinken. De dingen waarvan je verwacht ze te gaan missen – avondjes uit en de smaak van een koud biertje op een warme zomerdag – worden op een gegeven ondergeschikt aan dingen die écht belangrijk zijn.’

‘Precies deze gedachte weerhoudt mij ervan weer te gaan drinken. Sinds een jaar ervaar ik meer liefde in het leven en ben ik een betere vader voor onze dochter en een betere partner geworden. Bovendien functioneer ik beter op het werk, ben ik er lichamelijk op vooruit gegaan en voel ik meer emoties.’

‘Deze emoties gaan alle kanten op, maar goed: ik voel in ieder geval weer wat. Wanneer ik weer begin met drinken verlies ik al deze dingen, waardoor ik eigenlijk geen keus heb.’

Vond je dit artikel interessant? Volg COMMEN. op Facebook, Twitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid of ontvang updates via Whatsapp. Heb je geen social media? Blijf op de hoogte van onze laatste artikelen via een snelkoppeling op je telefoon of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang één keer per maand een mail met onze beste artikelen.

2 thoughts on “Ik ben sinds een jaar gestopt met drinken: dit is wat er gebeurde

  1. Lieve Joost,
    Dankjewel voor je openhartig verhaal. Ik vind het zeer knap van je. Ik denk dat je gestopt bent op basis van wilskracht en de echte illusie van de verslaving, namelijk zelfafwijzing, nog niet ontdekt hebt. Zodra je die ontdekt wordt je situatie nog beter en ben je niet langer een ex verslaafde maar gewoon iemand die een verslaving had en besloten heeft om daarmee te stoppen. Ik beloof je, lees het boek: De verslaving voorbij, van Jan Geurtz en je leven en je visie op jezelf worden een stuk prettiger, nog prettiger, als je eenmaal doorkrijgt wat verslaving nu werkelijk is en hoe dit ontstaat. Ik hoop dat je het jezelf gunt om dit unieke boek te lezen. Ik heb geen aandelen hahaha maar ken de ongekende kracht van de inhoud van dit boek inmiddels. Heel veel suuces! Lieve groet Sander

  2. 4 weken geen alcohol. Geen Problemen gehad. Wel meer slaap en iets afgevallen. Samen met Partner gedaan. Hoe nu verder in rest van het jaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *