Hoe je de Marie Kondo-opruimtechniek gebruikt voor je gezondheid

“Wanneer je een vonk van positiviteit voelt bij iemand moet je diegene bij je houden. Wanneer dit meestal niet zo is, is het tijd om verder te gaan.”

Als je niet weet wie Marie Kondo is heb je onder een steen gelegen, of kijk je geen Netflix. De Japanse opruimdeskundige heeft met “Tydying Up With Marie Kondo” een hit te pakken en leert mensen hoe ze hun huis beter kunnen opruimen. Ze gebruikt hiervoor de zelfbedachte KonMari-methode, die ze introduceerde in haar boek uit 2014, dat overigens ook een succes was.

Daar waar Marie Kondo zich richt op het opruimen van huizen, kunnen we de technieken ook toepassen op onze gezondheid. Nu wil ik niet zo ver gaan dat je alles moet verbannen wat geen geluksgevoel geeft, wat wel hoort volgens de ‘spark-joyfilosofie’ van Kondo, maar zo nu en dan de boel op een rijtje zetten is niet verkeerd. Een paar makkelijke tips die we kunnen meepakken.

1. Verwijder de apps die je niet gelukkig maken

We hebben allemaal van die apps op onze telefoon staan waarvan we eigenlijk allang niet meer weten waarom we ze ooit geïnstalleerd hebben. Zo hoor ik mijn single vrienden altijd klagen over Tinder en lijkt vrijwel niemand meer echt zin te hebben in Facebook. Ook over de notificaties van Snapchat en Instagram wordt continu geklaagd.

Je snapt het punt. Scrol eens door je lijst met apps heen en ga bij jezelf na wat voor toegevoegde waarde het programmaatje heeft. Zelf heb ik bijvoorbeeld geen Facebook-app meer op mijn telefoon en ook heb ik Twitter verwijderd.

Click here to display content from Twitter.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

2. Met wie ga je om?

Kondo vertelt dat je je huis moet inrichten op basis van gevoelens: hoe voelt de omgeving het fijnst voor jou aan? Hetzelfde principe kun je toepassen op je sociale kring. Wat voegen jouw vrienden en kennissen toe aan je leven? Hebben ze een positieve invloed, of niet?

Emily Polak, een bekende psycholoog, geeft dit al jaren als tip aan haar cliënten. Volgens haar moeten we vaker met elkaar afspreken en leren vertrouwen op ons gevoel. Alleen wanneer diegene tegenover ons een positieve emotie losmaakt, of het nou blijdschap, inspiratie of liefde is, zouden we die persoon in ons leven moeten houden.

Volgens Polak hebben vooral mensen die uit gebroken gezinnen en situaties met bedrog en misbruik moeite met het verbreken van contacten. ‘Wanneer je een vonk van positiviteit voelt bij iemand moet je diegene bij je houden. Wanneer dit meestal niet zo is, is het tijd om verder te gaan’, legt de psycholoog uit.

Lees ook: Gaat de Netflix-kraker ‘Bird Box’ over mentale gezondheid? 4 theorieën

Click here to display content from Instagram.
Learn more in Instagram’s privacy policy.

3. Laat emotionele bagage los

Volgens Kondo moet je spullen bedanken wanneer je ze wegdoet. Je bedankt ze voor wat ze hebben gedaan en gooit ze dus niet zomaar bij het oud vuil. Dit moet je volgens de opruimdeskundige hardop doen: “Dankjewel voor al die bezopen avonden, bierpul.” Dat soort werk.

Hetzelfde kun je doen met mensen die je bewust niet meer in je leven hebt, zoals bijvoorbeeld ex-partners. Voordat je weer de markt opgaat om een nieuw slachtoffer liefde te scoren moet je alle bagage van de vorige relatie loslaten. Anders gaat het nooit wat worden. Geloof me: been there, done that.

In plaats van boos te blijven op je exen is het beter om ze te bedanken. Misschien heb je wel een leuke reis met een voormalig geliefde gemaakt of heeft diegene je een hoop over jezelf geleerd. Ook wanneer diegene niet zo’n positieve invloed op je leven heeft gehad heb je er wat aan. Je weet zo in ieder geval wat je absoluut niet wilt. “Besef dat elke tegenslag uiteindelijk ook een zegen is”, zoals Winne rapt.

Click here to display content from Twitter.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

4. Koester wat je hebt

Kondo zegt dat het doel van je huis opruimen is om te vieren wat je hebt. Volgens haar is het belangrijk om blij te zijn met je eigendommen en je niet blind te staren op alles wat je niet hebt. Dit principe kun je ook toepassen op je gezondheid. Als je dit leest is de kans heel groot dat je (interesse in) een mentaal probleem hebt, maar er valt altijd positiviteit uit je situatie te halen.

Op het hoogtepunt van mijn depressie dacht ik continu aan suïcide. Tot de dag van vandaag ben ik ervan overtuigd dat de enige reden dat ik destijds niks geks heb gedaan komt door de aanwezigheid van mijn moeder. In mijn hoofd had ik bedacht dat het egoïstisch zou zijn om er een einde aan te maken. Dit is misschien een enigszins verknipte gedachtegang, maar het heeft me destijds wel staande gehouden.

Probeer daarom om een lijstje te maken van mensen en zaken die je wél hebt, in plaats van niet. Beschrijf daarna wat je waardeert aan diegene, en focus je niet op negativiteit. Niemand is perfect en waarschijnlijk kun je je moeder, vriend(in) of huisgenoot wel schieten (figuurlijk hè) wanneer diegene weer eens klaagt, maar uiteindelijk is dit ook een vorm van liefde: je geeft er blij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *