Boekrecensie: Van waanzin naar wijsheid – Iris van Zomeren

Iris van Zomeren schreef het boek Van waanzin naar wijsheid. Een boek over onder meer trauma, DIS en de weg naar herstel. COMMEN. schrijft een recensie over het boek.

De omslag

In ‘Van waanzin naar wijsheid’ vertelt Iris van Zomeren haar indrukwekkende levensverhaal. Een verhaal over een zeer onveilige jeugd met misbruik en mishandeling binnen het gezin, traumatische ervaringen met een pedoseksueel en de verwoestende gevolgen van pesten op school. Ze was nergens veilig. Zij kon alleen overleven door zich op te splitsen in meerdere persoonlijkheden.

Na twee extreem heftige ervaringen kwamen de wortels van haar trauma meer en meer bloot te liggen. Ze liet zich hierdoor niet afschrikken en ging de confrontatie aan met haar verleden. Door middel van zeer intensieve therapieën daalde ze samen met haar therapeuten af in de verschillende persoonlijkheden en ontdekte ze wat ze voor haar gedragen hadden, zodat een proces kon ontstaan van integratie en herstel.

In dit samen met haar man Erik geschreven boek worden er gaandeweg het verhaal geregeld (spirituele) inzichten aangereikt, waarbij er ook veel aandacht is voor de mechanismes rond trauma en de verschillende therapeutische benaderingen die kunnen helpen bij het oplossen daarvan.

Lees ook: Boekrecensie: Meer dan ik denk – Emma Poot 

De recensie

Naar schatting heeft 1 procent van de populatie volwassenen DIS; dissociatieve identiteitsstoornis. DIS, oftewel het hebben van meerdere identiteiten of persoonlijkheden, komt het meeste bij vrouwen voor. Deze persoonlijkheden zijn ontstaan voor het achtste levensjaar, door middel van een of meerdere traumatische gebeurtenissen die zich toentertijd hebben afgespeeld. Door meerdere identiteiten te hanteren, kan een persoon die nare ervaring(en) wegstoppen. DIS wordt helaas nog vaak verward met schizofrenie, maar bij deze ziekte heeft de persoon geen deelpersoonlijkheden, maar last van psychoses.

Dit zijn natuurlijk allemaal hele interessante feiten, maar ik was benieuwd naar het verhaal van iemand met deze diagnose. Wat mij opviel is dat DIS in eerste instantie in dit boek nog helemaal niet aan de orde is. Iris zoekt afleiding in roken, drinken en uitgaan en voelt zich eigenlijk vooral depressief. Ze laat zich helaas een soort ‘gebruiken’ door jongens en denkt vaak aan zelfmoord.

Wat jaren later maakt Iris kennis met de spirituele wereld. Dat interesseert haar heel erg. Na wat onveilige relaties komt ze uiteindelijk de liefde van haar leven tegen; Erik. Hij studeert psychologie en is ook erg geïnteresseerd in spiritualiteit. Iris voelt zich veilig genoeg om hem te vertellen over de stemmen die ze hoort en bloederige beelden die ze ziet. Deze komen voort uit de opgesloten energie van de trauma’s. Hierdoor wordt duidelijk dat er wel meer aan de hand is dan een depressie.

Nadat ze bij een weekend workshop van spirituele psycholoog Yasmin is geweest, wil ze haar trauma’s aanpakken. Tijdens de workshop heeft ze namelijk een aanval gekregen van verschillende personen die haar overnamen, dit gebeurt een tijd later nog een keer. Deze ingrijpende gebeurtenis zorgt ervoor dat zij samen met Erik naar een psychotherapeut gaat en uiteindelijk de diagnose DIS krijgt. Ik vond het heel heftig om te lezen over de aanvallen, ik had namelijk geen idee dat dergelijke situaties voorkwamen.

Van waanzin naar wijsheid: confronterend, eerlijk en hoopgevend

Nadat Iris haar diagnose heeft kunnen accepteren gaat ze aan de slag met Judith, een therapeut gespecialiseerd in traumatherapie. Het gedeelte over de verwerking vond ikzelf het meest interessant om te lezen. En ook: ontzettend herkenbaar. Bijvoorbeeld hoe bepaalde gebeurtenissen weggestopt worden en veel moeite met het omgaan van een grote hoeveelheid aan pijn.

Ik vond het boek confronterend toen ik het gedeelte over ‘het beest’ (een opstapeling van onafgemaakte acties bij de trauma’s resulteert in een enorme hoeveelheid woede) las. Dat gedeelte raakte dat mij heel erg. Ik dacht dat ik hierin de enige was en het is dan heel fijn om het tegendeel te lezen.

Doordat Iris je van begin tot eind meeneemt in haar verhaal, snap je hoe haar persoonlijkheden en trauma’s tot stand komen. Iris schrijft duidelijk en inzichtelijk, maar vooral eerlijk. Doordat ze de sessies bij Judith opgenomen heeft, lees je wat er woord voor woord gezegd is. Vanwege deze transparantie kon ik mij goed verplaatsen in haar situatie.

Lees ook: Over DIS (Deel I): “Ik kan me niet voorstellen dat je maar één ‘ik’ in je hoofd hebt”

Het boek is ook hoopgevend, als je beseft wat Iris allemaal heeft meegemaakt en dan de kleine stapjes naar genezing leest. Na de interessante route van verwerking maakt Iris aan het einde van het boek contact met het kleine meisje in haarzelf. Iris heeft eerst moeite met haar, maar uiteindelijk mag het meisje dichterbij komen van haar. Bij Iris vindt een integratieproces plaats, dat betekent dat de persoon weer één ‘ik’ word. Ik voelde een enorme bewondering voor Iris toen ik dit las.

Conclusie

‘Van waanzin naar wijsheid’ was voor mij ontzettend herkenbaar. Juist omdat ze je overal zo transparant in meeneemt, krijg je een goed beeld van haar leven met DIS en haar weg naar genezing. Aan het einde had ik graag meer concluderende uitspraken willen lezen.

Ik zou bijvoorbeeld graag willen weten hoe zij haar genezingsproces heeft ervaren en of ‘het beest’ helemaal weg is. Desalniettemin is ‘Van waanzin naar wijsheid’ een confronterend, krachtig boek dat heerlijk wegleest en zeker een hoopvolle steun zal zijn voor mensen in een vergelijkbare situatie.

Rating

7,7/10

Vond je dit artikel interessant? Volg COMMEN. op Facebook, Twitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid, of ontvang al onze artikelen via WhatsApp.

Heb je geen social media of geen zin om ons te volgen? Blijf op de hoogte van onze laatste artikelen via een snelkoppeling op je telefoon of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang één keer per maand een mail met onze beste artikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *