“Het pesten werd zo erg dat ik niet meer wakker wilde worden. Als ik dan ’s ochtends wakker werd, dacht ik alleen maar aan het feit dat ik er niet wilde zijn.”
Gepeste vechters over hun jeugd
Sommigen vinden Mixed Martial Arts (MMA) barbaars, maar die mensen zien slechts een gedeelte van het plaatje. Inderdaad, de gemiddelde vechter ziet er om door een ringetje te halen uit na een gevecht. En inderdaad, wanneer je maar vaak genoeg op iemands neus stompt gaat het vanzelf bloeden.
MMA, en alle vechtsporten, is veel meer een mentale aangelegenheid dan een hoop mensen denken. De eerste keer dat je een kooi of ring instapt namelijk doodeng. Je voelt je naakt, kwetsbaar en alleen. Daarbovenop staat er een getrainde vechter tegenover je die er alles aan doet om jou er niet met de winst vandoor te laten gaan.
Het heeft dan ook geen zin om wild om je heen te gaan slaan, want dan krijg je een tik op je neus. Je moet daarom je hoofd erbij houden. Maar, niet teveel want dan ga je teveel nadenken over je bewegingen en ‘verstijf’ je. Dit kost, zonder dat je het doorhebt, ontzettend veel energie en ben je kapot in ronde twee. Of althans, dat denk je.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn veel professionele vechters ontzettend spiritueel. Ze houden er een bepaalde levensfilosofie op na, geloven in de kracht van visualisatie, doen aan meditatie en zien de kooi als hét podium voor hun kunst. Ze benadrukken dat vechten meer met schaken en voetenwerk te maken heeft, dan met simpelweg slaan.
Bovenal staat geloven in jezelf centraal. De afgelopen jaren schakelen steeds meer vechtsporters dan ook de kracht van psychologen, therapeuten en andere professionals in. Er zijn dan ook voorbeelden te over. Conor McGregor visualiseerde zich zo een weg naar de top en zweert bij het boek de ‘The Secret’. Rose Namajunas, de voormalig UFC-strogewichtkampioen, wijt haar recente successen aan een verandering in levenshouding waarbij ze energie put uit liefde, in plaats van haat.
Vechten, en conflict in het algemeen, komt immers voort uit agressie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit vuurtje bij veel vechtsporters al vroeg in hun leven is aangestoken. Ze lijken vrijwel allemaal een moeilijke jeugd te hebben gehad waarbij boksen, judo, jiujitsu en worstelen een uitlaatklep vormen. Dit zijn 4 voorbeelden van UFC-vechters die in hun jeugd gepest zijn.
You love him or you hate him. Conor McGregor is allesbehalve de ideale schoonzoon maar één feit staat als een paal boven water: geen MMA’er is rijker dan hij. De welbespraakte Ier heeft de afgelopen maanden weinig in de kooi gepresteerd, maar zal voor altijd de geschiedenisboeken ingaan als de man die José Aldo, destijds jaren ongeslagen, in 13 seconden knockout sloeg.
Hoe hij dit deed? Door te visualiseren en mediteren. Conor maakte in aanloop naar het titelgevecht naam als ‘Mystic Mac’, door precies op voorhand te voorspellen hoe hij het gevecht ging winnen. Zo ‘wist’ hij op voorhand al precies dat hij Aldo met een linkerhoek zou pakken, omdat de Braziliaan de neiging had om zonder hoge dekking naar voren te stappen.
Bovendien had McGregor het gevecht tot in de puntjes voorbereid, door Aldo in de maanden daarvoor te vermoeien. Tijdens de wereldtour om het gevecht te promoten liet de Ier geen kans onbenut om de Braziliaan te sarren, bespotten en onzeker te maken. Na maanden van getreiter was het op 12 december 2015 zo ver.
McGregor en Aldo staan tegenover elkaar in een kolkende MGM Garand Arena te Las Vegas, dat met 16.000 aanwezigen totaal uitverkocht is. Na het startsein van de scheidsrechter stormt de normaal afwachtende Aldo als een kip zonder kop naar voren, waarna McGregor het gaatje ziet en met chirurgische precisie zijn linkerhoek op de kin van de Braziliaan plaatst. Maandenlang zwoegen tijdens trainingen, media-optredens en diëten om vervolgens binnen 13 seconden knockout geslagen te worden. Het zal je maar overkomen.