Overgevoeligheid bij medicatie: dit moet je weten

‘Happy pills’ maken je niet altijd gelukkig.

Psychiaters zijn er dol op: pillen voorschrijven. Antidepressiva, antipsychotica, benzodiazepines en nog meer kleurige tabletjes. Jij als leek neemt het allemaal voor lief en slikt keurig elke dag een handje pillen in de hoop je beter te voelen. Maar wat als dat niet zo is, doordat je overgevoelig bent voor de bijwerkingen? Dan wordt ‘even’ een pilletje slikken een stuk minder prettig. Dit is waar je tegenaan loopt als je gevoelig bent voor medicatie.

Overgevoeligheid medicatie: een gids

Als je begint met medicatie kun je last krijgen van bijwerkingen. Iedereen die weleens een bijsluiter heeft gelezen, weet hoe lang de lijst met nare effecten is. Gelukkig hebben de meeste mensen hier geen last van. Wel komt het geregeld voor dat mensen die beginnen met pillen slikken bijwerkingen ervaren. Vaak verdwijnen deze effecten na een paar weken weer. 

Dit is heel anders wanneer je overgevoelig bent voor medicatie. Je reageert dan sneller en heftiger op klachten, die vervolgens ook nog langer aangehouden. Indien je echt een ‘geluksvogel’ (lees: niet dus) bent tref je een bijwerking uit het ‘zelden’-lijstje. Een vervangend medicijn zoeken waar je minder heftig op reageert is dan een goede oplossing. Vraag je psychiater om hulp.

Ander merk, zelfde pilletje, toch?

Apothekers, maar ook artsen, zijn er vaak heilig van overtuigd: alle merken van hetzelfde medicijn werken hetzelfde. Klinkt logisch, zou je denken. Ik dacht dat ook, totdat ik meerdere malen aan den lijve ondervond dat het toch écht niet zo is. 

Zo kreeg ik een keer van de apotheker een ander merk pillen mee dan de usual. Er werd mij op het hart gedrukt dat het “hetzelfde middel is, maar in een andere verpakking”. Niet dus. De dagen erna werd ik ziek en kreeg allerlei rare klachten. Mijn moeder vertrouwde het niet en zorgde ervoor dat ik weer mijn oude merk medicatie kreeg. Wonderbaarlijk genoeg voelde ik me al snel weer beter. Dit was zeker niet niet de eerste keer dat ik bijwerkingen ervaarde van een ander merk pillen.

Ik legde het voor bij mijn psychiater, die me gelukkig serieus nam. Hij legde uit dat elke vorm van medicatie uniek is. Het meest in het oog springende feit is dat de dosering onderling verschilt. Zo mag een fabrikant een marge van 10 procent hanteren bij het vaststellen van de dosis.

Dit betekent dus dat als er op het doosje staat dat een pilletje 500mg werkzame stof bevat, dat de daadwerkelijk dosering tussen de 450mg en 550mg kan schommelen! Niet gek dus dat je heftig op een ander merk kan reageren bij overgevoeligheid. Je kent je eigen lijf het beste dus onderneem actie wanneer medicijnen niet goed aanslaan, of juist te goed.

Lees ook: Ik heb autisme, ook al zie je dat niet aan mij

Rustig afbouwen

Ontwenningsverschijnselen bij het afbouwen van psychische medicatie zijn normaal, maar dit gebeurt sneller als je er gevoelig voor bent. Ook komt het vaker voor bij bepaalde hulpmiddelen – zoals antidepressiva -, na langdurig gebruik of bij (te) snel afbouwen.

Meestal krijg je deze kwaaltjes zo’n 1 tot 4 dagen na een verlaging van de dosis, of de laatste inname. Denk hierbij aan motorische problemen – je voelt je ineens een stuk lomper en stoot sneller dingen om – of het voelen van elektrische schokjes zonder dat hier aanleiding voor is. Als je hier last van krijgt heb je twee opties: uitzitten, of weer de voorgaande dosis gaan slikken en dit keer langzamer afbouwen. Wederom: overleg altijd met je psychiater wat je gaat doen, die heeft ervoor gestudeerd.

Luister naar je gut-feeling

Jezelf niet te serieus nemen is belangrijk, maar niet als het om medicatie gaat. Neem jezelf daarom altijd serieus als je last krijgt van gekke kwaaltjes. Dat iets niet vaak voorkomt, wil niet zeggen dat het onmogelijk is, alleen dat de kans erop minder groot is. Wees dus alert op veranderingen in je toestand na een wijziging in je pillen-cocktail. En vergeet niet altijd contact te onderhouden met je behandelend arts. Medicijnen zijn ervoor om je te helpen, niet om je nog slechter te gaan voelen.

Tip: Volg Commen op Facebook en Instagram voor meer verhalen die ertoe doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *