Elon Musk claimt autisme en schizofrenie te kunnen ‘oplossen’

Via een chip die in de schedel geplaatst wordt zouden ook andere problemen als Alzheimer en Parkinson binnenkort verleden tijd zijn.

Neuralink gaat autisme ‘oplossen’. Tenminste, als het aan oprichter Elon Musk ligt. Via een chip die in de schedel geplaatst wordt zouden ook andere problemen als Alzheimer en Parkinson binnenkort verleden tijd zijn. De claim is op het eerste gezicht bizar, maar Musk is gewend aan scepsis.

Elon Musk wil autisme en schizofrenie oplossen

Elon Musk zijn carrière is niet anders te beschrijven dan spectaculair. Met zijn ruimtevaart-startup SpaceX geeft hij gerenommeerde namen als NASA regelmatig het nakijken en Tesla zet de autowereld op zijn kop door elektrisch rijden in te burgeren. Zijn derde bedrijf, The Boring Company, moet het fileprobleem oplossen.

Het meest ambitieuze project uit de stal van Musk is echter waarschijnlijk Neuralink. Dit bedrijf ontwikkelt momenteel een chip voor in je hoofd waardoor je via gedachten computers en andere elektronische apparaten kunt besturen. Nee, je bent niet dronken: het staat er echt.

En daar stopt het niet als het aan Musk ligt. In een interview met Lex Fridman geeft hij namelijk aan dat Neuralink in staat is om mentale aandoeningen, waaronder autisme en schizofrenie, te kunnen oplossen. Wederom, je bent niet dronken: het staat er echt.

https://www.youtube.com/watch?v=smK9dgdTl40&feature=youtu.be

“In eerste instantie is Neuralink in staat om een hoop breingerelateerde ziektes op te lossen”, steekt Musk van wal. “Dit kan alles zijn, van autisme, schizofrenie tot aan geheugenverlies.” Hij gaf dit antwoord op de vraag hoe de toekomst van Neuralink eruit gaat zien, en waartoe de startup in staat gaat zijn.

Ook interessant: Dé oorzaak van autisme bestaat niet

Een kritische noot

Er is alleen een probleem. Autisme is geen ziekte, maar een ontwikkelingsstoornis. Een gebroken arm kun je genezen, autisme niet. Sterker nog, binnen de medische gemeenschap is er een hoop gesteggel over het feit of autisme überhaupt een ‘probleem’ is. Sommige doktoren claimen dat we autisme als onderdeel van iemands persoonlijkheid moeten zien, en niet als een stoornis.

Bovendien wordt niet duidelijk hoe dit precies gaat werken. Afgelopen juli bracht Neuralink een wetenschappelijk paper naar buiten waarin het uitlegt hoe de ‘breinchip’ gaat werken. Hierin geeft Musk aan dat dat de chip achter het oor geplaatst wordt. Via elektroden wordt het kastje aan de hersenen verbonden.

Een paar dagen na de publicatie van dit paper gaf Musk tekst en uitleg over de eerste bevindingen tijdens een presentatie. De wetenschapper/zakenman/alleskunner zei toen de brainchip te hebben getest op apen. En niet zonder succes. Eén van onze harige soortgenoten was namelijk in staat om een computer met zijn/haar gedachten te kunnen besturen.

Lees ook: De beste boeken over autisme

Screenshot uit Neuralink-presentatie op YouTube.

Musk verklaarde toen dat de breinchip, die officieel bekendstaat als “N1 Implant”, in staat is om bijvoorbeeld Alzheimer en Parkinson op te lossen. Deze claim trekt de Zuid-Afrikaan nu dus een stapje verder, door ook autisme en schizofrenie hieronder te scharen. Het uiteindelijke doel van Neuralink is om menselijk bewustzijn met kunstmatige intelligentie te mixen.

In het gesprek met Fridman gaf Musk een nogal ijzingwekkende verklaring voor dit statement. Hij zegt dat Neuralink probeert om de gevaren van ‘superintelligentie’ te beperken. Volgens Musk is de mensheid nooit in staat om net zo slim te worden als de meest krachtige computers, dus is het beter om maar bij ze aan te sluiten. Of, in de woorden van Musk: “If you can’t beat them, join them.”

Ook interessant: Autisme herkennen bij vrouwen is een stuk lastiger dan je denkt

Twee kanten

Op het eerste gezicht is de claim van Musk totaal bizar. Aan de andere kant hebben we het wel over een van de meest geniale geesten van onze tijd. Ik ben, als zovelen, een groot bewonderaar van Elon Musk. De beste man denkt niet in bestaande kaders en is in staat om tegelijkertijd SpaceX, Tesla en The Boring Company te runnen. Ik vind het soms al moeilijk om werk en school te combineren.

De Zuid-Afrikaan heeft keer op keer bewezen ontzettend intelligent te zijn, en verrast keer op keer. Bovendien worden de ideeën van Musk zo goed als altijd met de nodige scepsis ontvangen door geïnteresseerden, media en toeschouwers. Ik weet daarom niet zo goed wat ik van zijn claim moet vinden. Aan de ene kant klinkt het plan om autisme ‘op te lossen’ met een chip bizar. Aan de andere kant heb ik meerdere boeken over Musk gelezen, en weet ik dat je ‘m nooit moet uitsluiten. We hebben het immers wel over de man die zichzelf aan de hand van wat boeken heeft geleerd om ruimteschippen in elkaar te zetten.

Via: The Next Web

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *