Liefdesverdriet kent helemaal geen maximumtijd

“Hoe lang liefdesverdriet duurt heeft niet zozeer met het aantal jaren dat de relatie duurde te maken, maar wel met de intensiteit van het samenzijn. Een liefdevolle, intieme relatie werkt namelijk als een soort schild tegen alle ellende uit de wereld.”

“Hoe lang liefdesverdriet duurt heeft niet zozeer met het aantal jaren dat de relatie duurde te maken, maar wel met de intensiteit van het samenzijn. Een liefdevolle, intieme relatie werkt namelijk als een soort schild tegen alle ellende uit de wereld.”

Hoe lang duurt liefdesverdriet?

Hoe je het ook wendt of keert: liefdesverdriet is altijd kut. Vanaf het moment dat je er de brui aan geeft verandert je leven en ben je niet alleen je geliefde kwijt, maar ook je beste vriend. Daar komen de praktische zaken, zoals verhuizen of het regelen van financiële zaken, nog eens bovenop. Bovendien moeten sommige koppels afspraken maken over wie er verantwoordelijk is voor de kinderen, of de goudvis.

Ik heb 1 keer serieus hartzeer meegemaakt en het gevoel is moeilijk te omschrijven, maar het kwam aardig in de buurt van wat een 3-jarige meemaakt als hij zijn moeder kwijt is in de supermarkt. Je vertrouwt en bent gewend deze persoon en zodra diegene weg is, raak je in paniek.

Deze schrikreactie is niet raar of gek, maar gemakkelijk te verklaren. Mensen zijn sociale dieren en we willen graag relaties met anderen aangaan. Afwijzing, bijvoorbeeld via een break-up, vinden we maar niks en biologisch is het een bedreiging voor ons bestaan.

“Uit elkaar gaan roept een heleboel stress op”, legt Sue Johnson uit. Johnson is relatietherapeut en succesvol auteur van meerdere boeken over dit thema. “En veel mensen weten hier niet mee om te gaan.” Jacqui Manning, eveneens relatietherapeut en oprichtster van The Friendly Psychologist, sluit zich hierbij aan. “Niemand vindt het leuk om pijn te hebben maar als je bereid bent om de situatie recht in de ogen aan te kijken, en de bijbehorende pijn voor lief te nemen, kom je er altijd sterker uit.”

Lees ook: Hoe mannen omgaan met liefdesverdriet

Hoe lang duurt liefdesverdriet vrouw achter laptop
Foto: Unsplash

Kwaliteit over kwantiteit

Hoe lang liefdesverdriet duurt heeft niet zozeer met het aantal jaren dat de relatie duurde te maken, maar wel met de intensiteit van het samenzijn. Een liefdevolle, intieme relatie werkt namelijk als een soort schild tegen alle ellende uit de wereld. Een fijne partner hebben is dus niet alleen leuk voor het verliefde gevoel, zijn of haar leuke kat of hond, of de seks, maar ook voor onze emotionele weerstand.

Een in 2006 uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek liet zien dat vrouwen die de hand van hun vriend of man mochten vasthouden tijdens het ondergaan van elektrische schokken minder pijn voelden dan toen ze de stoten solo moesten ondergaan. Vrouwen die hun relatie met een hoog cijfer beoordeelden voelden bovendien minder pijn dan dames die minder tevreden waren met manlief. Oftewel: een goede relatie maakt ons mentaal sterker.

Ook interessant: Hoe je letterlijk ziek kunt worden van liefdesverdriet

Echte pijn

Verder verandert een relatie daadwerkelijk je identiteit wat voor een verlies van eigenwaarde zorgt na een break-up. “Wanneer een relatie stopt voelen mensen zich niet alleen verdrietig over het verlies van hun partner, maar ook over de veranderingen in zichzelf”, aldus de conclusie van een onderzoek uitgevoerd aan de Northwestern University. Tot slot triggert een break-up dezelfde gebieden in je hersenen die normaal gesproken fysieke pijn registreren. Oftewel: liefdesverdriet doet echt pijn.

Nu duidelijk is waarom een break-up zo pijnlijk is resteert de vraag: hoe lang duurt liefdesverdriet? Het antwoord waar je niet op zit te wachten is: zo lang als het duurt. Het lange antwoord is dat het afhangt van de kwaliteit van je relatie en hoe goed jij zelf bent in het verwerken van nare gevoelens. Het behoeft geen uitleg dat dit per persoon verschilt. Daar waar de een al een emotioneel wrak is na een lekke band is een ander nog positief na ondergekakt te worden door 60 meeuwen.

Lees ook: Hoe moet je jezelf zijn wanneer je zelf niet eens weet wie je bent?

Illustratie via Ouch.

Liefdesverdriet kent geen maximumtijd

Relatietherapeut Manning vult aan: “Sommige mensen verwerken gevoelens heel snel. Bij hen is liefdesverdriet binnen een paar weken tot maanden over. De meerderheid is hier echter minder goed in en probeert in de eerste periode vooral weg te rennen van gevoelens, in plaats van ermee aan de slag te gaan. Dit is natuurlijk niet goed voor het herstelproces.”

Volgens het CBS strandden in 2017 ruim 32.000 huwelijken in een echtscheiding. Deze mensen krijgen zonder meer te horen dat “tijd alle wonden heelt”. Daar zit zeker een kern van waarheid in, maar uit onderzoek uit 2014 uitgevoerd aan de universiteit van Aberdeen blijkt dat een gebroken hart helen langer duurt dan we denken.

De conclusie is dat veel participanten dachten over hun liefdesverdriet heen te zijn, maar hun lichaam eigenlijk nog in een staat van shock verkeerde. Gemiddeld begon het lijf pas na een periode van vier maanden te genezen. Liefdesverdriet, of ‘broken heart syndrome’, is immers een officiële aandoening. Pin je alleen niet vast op deze vier maanden want de tijdsduur hangt van meerdere dingen, waaronder de kwaliteit van je voormalige relatie.

De vraag “hoe lang duurt liefdesverdriet?” is dus een stuk complexer dan dat het lijkt. Bovendien is een definitief antwoord overbodig en zinloos. Liefdesverdriet duurt zo lang als het nodig heeft, al wil je dat op het moment zelf niet horen. Laat je dus vooral niet opfokken door matig geschreven blogs van zelfhulpgoeroes die zeggen dat de keuze helemaal aan jou is, want aan het eind van de dag willen zij alleen maar een e-book of cursus verkopen. Liefdesverdriet kan lang duren, en op een dag kom je erachter dat dat prima is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *