Een inside look in de levensgevaarlijke wereld van pro-ana-websites

Sommige jongeren willen een eetstoornis, hoe bizar het ook klinkt. Ik kan het weten, want ik was zelf ook zo. Het sloop er heel rustig en geniepig in tot ik op mijn veertiende een zogeheten pro-ana-website ontdekte. Dit was het moment waarop mijn eetstoornis kantelde van mild, naar uiterst gevaarlijk. Dit is hoe pro-ana-websites levensgevaarlijk zijn.

 

Let op!

Dit artikel gaat over pro-ana-websites en kan schokkende passages bevatten. Wanneer jij of iemand in je omgeving kampt met een eetstoornis kan dit artikel triggeren.

Waarom pro-ana-websites zo gevaarlijk zijn

Anorexia is vooral onder vrouwen een probleem. Sterker nog, 90 procent van de patiënten is vrouwelijk. Jaarlijks lijden zo’n 5500 meisjes en jonge vrouwen aan de eetstoornis, aldus het Voedingscentrum. Uit onderzoek van Lentis blijkt dat boulimia jaarlijks zo’n 22,000 slachtoffers maakt, waarvan wederom de overgrote meerderheid vrouwelijk is.

Een eetstoornis gaat vaak samen met een geïsoleerd gevoel. Slachtoffers willen hierdoor op zoek naar anderen die in hetzelfde schuitje zitten, en daar spelen pro-ana-websites listig op in. Ook ik kwam op deze donkere plek van het internet terecht.

De betreffende website stelde me voor aan twee ‘vriendinnen’: Ana en Mia. Eerstgenoemde is een koosnaampje voor anorexia terwijl Mia staat voor boulimia. Beide eetstoornissen zorgen ervoor dat slachtoffers hun leven geobsedeerd wordt door eten, maar niet in positieve zin.

Alhoewel ik dus absoluut niet de enige met een eetstoornis was, waren pro-ana-websites destijds wel de enige manier om steun te vinden bij lotgenoten. Helaas hadden de trucjes en gedachtepatronen die ik daar leerde enorme gevolgen voor de komende jaren. Er werd wel positieve support gegeven, maar dit werd overschaduwd door fangirls die een eetstoornis adoreerden.

Lees ook: Lange wachtlijsten en een eetstoornis: “Ben ik wel ziek genoeg?”

Isolatie

Mijn drang om af te vallen werd dankzij de website aangemoedigd en elke kilo minder kon op applaus van de andere leden rekenen, gevolgd door scheldwoorden als “vet varken” om mij te ‘motiveren’ door te gaan. Alhoewel ik inmiddels niet meer actief ben, weet ik dat het er nog steeds zo aan toegaat op de afgeschermde delen van pro-ana-sites. Dit maakt de situatie levensgevaarlijk, omdat uiteindelijk zo’n 6 procent van de anorexia-patiënten aan ondervoeding of zelfmoord sterft, stelt het Voedingscentrum. Voor boulimia-slachtoffers is dit 1 procent.

Een eetstoornis is vaak een optelsom van meerdere factoren en neemt gemakkelijk en snel je leven over. Zo hebben veel patiënten last van een slecht zelfbeeld, een moeilijke thuissituatie, of het gevoel dat hun dieet niet lukt. Het verschil tussen een normaal dieet en een eetstoornis is dat de laatste veel extremer is en vaak hand in hand gaat met zelfhaat.

De angst dat anderen het te weten komen vóórdat je op je streefgewicht zit zorgt ervoor dat je je opsluit in je eigen wereld en je begint te isoleren van positieve invloeden. Niemand mag nog weten waar je mee bezig bent. Hierdoor kun je met niemand je zorgen delen. Pro-ana-websites zijn dan een verleidelijk middel om gelijkgestemden te vinden, en hen om tips te vragen. Voor het meisje die dit leest en zichzelf hierin herkent: ren de andere kant op. It’s not worth it.

Illustratie: Meandmyed.art

De tien geboden

Het klinkt nu misschien alsof lid worden van een pro-ana-site eenvoudig is, maar dit klopt niet. Mezelf aanmelden was destijds nog een heel gedoe. Alle kandidaten worden aan de poort gescreend om zo tegenstanders te weren. Na een uitgebreide uitleg over waarom ik een eetstoornis wilde en hoe ver ik al was in mijn ‘reis’, werd ik toegelaten tot het van de buitenwereld afgesloten forum.

Nu zijn de openbare delen van dit soort websites voor een gezond persoon al verschrikkelijk om te zien, maar het afgeschermde gebied is werkelijk het walhalla van destructief gedrag. Dit komt door de intentie van de gebruikers. Het enige doel is om elkaar aan te moedigen en elkaar eraan te herinneren hoe lelijk ze nu zijn, en hoe mooi ze zouden kunnen zijn als ze volgens de regels van pro-ana leefden. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je zelfbeeld naar de knoppen gaat, want men praat elkaar alleen maar de grond in.

Je vindt hier bijvoorbeeld tips om beter te purgeren en dingen om jezelf voor te lezen zodat je jezelf nog meer gaat haten dan je al doet. Alles begint echter met de ’tien geboden’, oftewel de Bijbel van de opgehemelde eetstoornis. Dit ‘heilige boek’ heeft als doel om jou een slecht gevoel te geven, want dan ben je eerder geneigd om een maaltijd over te slaan. Hierdoor wordt het uiteindelijke, gezamenlijke doel van zoveel mogelijk afvallen bereikt.

Uiteraard staat er vooraf geen trigger warning bij deze tien geboden. Het is een trauma dat je zelf veroorzaakt en opzoekt om zelfdestructief te kunnen zijn. Dit zijn de tien geboden van pro-ana, letterlijk gekopieerd:

 

Let op!

Deze tien geboden kunnen schokkend zijn

 

JE MOET JE HOUDEN AAN DE GEBODEN AAN ANA!!!!

Alle meiden en misschien ook wel jongens die aan pro-ana doen houden zich aan deze geboden. Waarom? Omdat je anders dik wordt en dat wil je toch niet vetzak! Je wilt afvallen en dun worden alles wat Ana je heeft vertelt. Maar dat gaat zo niet lukkken!!! Als jij zo doorgaat kunnen ze je beter overplaatsen naar een varkensstal hier schiet je niks mee op dus kom achter die computer weg en schrijf ze op in je motivatie/eetboekje.

De 10 Geboden
1. als je niet dun bent, dan ben je niet aantrekkelijk.
2. je moet kleren kopen, laxeermiddelen gebruiken, verhonger jezelf, doe iéts om dunner te lijken.
3. eet niet zonder jezelf schuldig te voelen.
4. je zult geen dikmakend voedsel eten zonder jezelf daarna te straffen.
5. je zult caloriën tellen.
6. wat de weegschaal zegt is het belangrijkste.
7. gewicht verliezen is goed, aankomen is slecht.
8. je kan nooit te dun zijn.
9. dun zijn en niet eten, zijn tekenen van succes.
10. je zult pas gelukkig zijn als je ’s avonds hongerig in bed ligt.

Beste Ana en Mia…

De liefde voor anorexia (Ana) en boulimia (Mia) werd door pro-ana geïdealiseerd, maar het sprookje valt snel uiteen naarmate de eetstoornis vordert. Het vermageren gaat toch niet zo gestaag als je dacht na al die beledigingen naar jezelf en je lichaam wordt zwakker en zwakker. Daarbij isoleert je denkwijze je compleet van de wereld om je heen.

Pro-ana-websites hakken vooral op je zelfbeeld in. 90 procent van de gemeenschap is funest voor je gezondheid, en maar een kleine 10 procent probeert te motiveren tot herstel. De sites leren hiermee zelfhaat aan. Dat dit nooit een goed uitgangspunt is, moge duidelijk zijn. Hoe wanhopig je immers ook bent, je kunt altijd een andere weg bewandelen.

Illustratie: meandmyed.art

Uitbuiting en oudere mannen

Afgezien van het feit dat de pro-ana-websites op zichzelf al levensgevaarlijk zijn, ligt er een nog grotere dreiging op de loer. Zodra je in het afgesloten gedeelte van een site komt heb je grote kans benaderd te worden door een ‘afvalcoach’. Dit is iemand die je motiveert door je ‘resultaten’ te beoordelen. Mocht dit nog niet bizar genoeg zijn, gaan er vaak oudere mannen schuil achter de nepprofielen die op deze manier vissen naar naaktfoto’s van minderjarigen.

Dit blijkt uit onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula en Proud2Bme. In dit onderzoek werden lokprofielen aangemaakt van twee meisjes van 14 en 15 jaar. Binnen enkele weken hadden al 45 ‘coaches’ zich bij deze fictieve profielen gemeld. Hierbij vroeg 64 procent om foto’s in ondergoed en 21 procent zelfs om naaktfoto’s.

Tot mijn horror lees ik dat er zelfs sprake is geweest van het ruilen van seksuele diensten voor de hulp van een ‘coach’. Het onderzoek loopt nog steeds. Wil je er aan meedoen? Klik dan hier.

Voor het meisje die wil afvallen:

Wanneer je wanhopig bent en niet weet hoe het nu verder moet is het altijd belangrijk om het met je omgeving te delen. Wees open en eerlijk over je zorgen, hoe moeilijk dit ook is. Uiteindelijk bespaar je jezelf hiermee een hoop ellende, geloof me.

Kun je niet bij je ouders terecht, of vind je het idee te eng? Ga dan naar de vertrouwenspersoon op school. Zij mogen vertrouwelijke informatie niet doorspelen naar ouders en kunnen je verder adviseren. Een andere goede optie is de huisarts, die ook een geheimhoudingsplicht heeft. Bovendien is een consult gratis.

Wil je online advies of je verhaal delen over wat er is gebeurd? Dan kun je (anoniem) chatten met één van de hulpverleners van Chat met Fier. Zij kunnen luisteren en helpen.

Recht tegenover pro-ana-websites zijn er bovendien legio websites die informatie kunnen geven zonder je zelfbeeld te vermorzelen. Proud2Bme is hier een mooi voorbeeld van. De focus ligt op het liefdevol en positief omgaan met de eetstoornis en het herstel hiervan. Verder is er een actief forum waar je kunt babbelen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten.

Meer over eetstoornissen

Meer lezen over de wereld van eetstoornissen? Check dan ons artikel over op seks beluste anorexia-afvalcoaches. Hierin kregen we contact met een ‘hulpvaardige’ volwassen man die de vijftienjarige Anna, ons lokprofiel, wilde helpen met afvallen. Dit deed-ie niet voor haar, maar voor zichzelf. Wel wilde hij daarvoor met Anna naar bed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *