Instagram neemt maatregelen: meer controle op foto’s over zelfbeschadiging

Aanleiding is de zelfmoord van de 14-jarige Molly Russel in 2017.

Het wordt een stuk lastiger om berichten over zelfbeschadiging op Instagram te zien. Voortaan zie je de posts niet langer overal opduiken, worden ze strenger gecontroleerd en moet je vooraf bevestigen dat je de foto’s en video’s tóch wilt zien. De update rolt deze week uit.

Instagram zelfbeschadiging: dit gaat veranderen

Iedereen met een account op Instagram weet hoe makkelijk het is om berichten over zelfbeschadiging te zien. Er zijn duizenden accounts toegewijd aan dit onderwerp, vaak met de meest visuele plaatjes die je kunt bedenken.

Sinds een paar maanden wordt de hashtag #selfharm streng bewaakt door Instagram. Wanneer je zoekt naar dit soort foto’s en video’s krijg je een waarschuwing vooraf, en moet je nogmaals bevestigen dat je de beelden wilt zien. Een goede zaak.

Hier blijft het echter niet bij. In gesprek met The Telegraph doet Adam Mosseri, directeur van Instagram, de toekomstplannen uit de doeken. Ten eerste zijn er medewerkers opgeleid om selfharm-foto’s en video’s te herkennen. ‘Zij werken de klok rond om alle content op waarde te schatten’, zegt Mosseri.

Je zou zeggen dat je hier geen speciale opleiding voor nodig hebt, maar zo simpel is het niet. Er zijn namelijk ook een hoop partijen die foto’s plaatsen over zelfbeschadiging, zoals Commen, maar niet aanzetten tot actie. Deze accounts willen vooral voorlichting geven, ervaringen delen en het gesprek openbreken. Het is daarom belangrijk om de hashtags #selfharm, #zelfbeschadiging en #automutilatie niet compleet te verbannen, maar te monitoren.

Lees meer verhalen over zelfbeschadiging

Aanleiding

Vanaf deze week kun je niet langer op deze hashtags zoeken. Ook worden berichten met deze tags niet langer aanbevolen via het Verkennen-tabblad. Je moet dus specifiek accounts volgen om de content te blijven zien.

Daarnaast gaat Instagram haar techniek gebruiken om automatisch negatieve posts, waarin zelfbeschadiging wordt aangeprezen, op te sporen. ‘We hebben momenteel nog moeite om alle zelfbeschadiging-berichten op te ontdekken. We worden hier vooral door andere Instagrammers op gewezen’, aldus Mosseri.

Tot slot gaat Instagram waarschuwingen vooraf berichten over zelfbeschadiging tonen. Je ziet dus niet direct het plaatje of de video, maar een scherm met de mededeling dat de content mogelijk schokkend is. Kortom: het wordt een stuk moeilijker om schadelijke berichten over zelfbeschadiging te zien, helemaal als je er niet naar op zoek bent.

Aanleiding voor de maatregelen is de dood van Molly Russel in 2017. Dit 14-jarige meisje pleegde zelfmoord en volgens haar familie volgde ze meerdere zelfbeschadiging-accounts op het platform. Diverse psychologen hebben bevestigd dat social media schadelijk kan zijn, helemaal voor jongeren.

Instagram brengt de update deze week uit. Je kunt de app gratis downloaden voor Android en iOS. ‘We doen alles in onze macht om dit soort tragedies in te voorkomen’, besluit Mosseri. Check ook ons interview met Imke, waarin ze vertelt over welke invloed Tumblr op haar zelfbeschadiging had:

https://www.commen.nl/interview-imke-den-hollander/

Wil je graag eens praten over zelfbeschadiging en hulp krijgen? Neem dan contact op met Stichting Zelfbeschadiging via 030-2311473 of stichting@zelfbeschadiging.nl. Ook kun je een mailtje sturen naar onze schrijfster Tessa, die na jarenlange zelfbeschadiging hersteld is en een luisterend oor kan bieden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *