Hoe minimalisme kan zorgen voor meer rust in je hoofd

Je hebt bergen met spullen in je huis en een kast vol met kleding. Voor minder stress en meer rust in je hoofd is het verstandig om dit eens onder de loep te nemen. Maar minimalisme gaat verder dan spullen wegdoen.

Nu de meeste mensen veel thuis zijn vanwege het coronavirus, wordt er ook massaal opgeruimd. Rijen met auto’s staan te wachten bij de milieustraat en menig tuin wordt aangepakt. Ook ik ben de laatste tijd fanatiek aan het ontspullen, nadat ik geïnspireerd werd door het minimalisme. Dat ik nu zelf ook meer thuis ben, zie ik daarom maar als een gelegenheid om hierin wat stappen te zetten. Zo heb ik momenteel al een zolder vol spullen klaar staan die naar de kringloop gebracht kunnen worden en ik merk bij mezelf dat er door het opruimen meer rust ontstaat in mijn hoofd. Alsof ik door de toename van lege ruimte in mijn huis, ik ook mentaal meer ademruimte heb. Over minimalisme en het effect daarvan.

Wat is minimalisme?

Misschien heb je er eerder wel van gehoord of ken je iemand die ook minimalistisch leeft. Minimalisten heb je in verschillende soorten en maten. Zo zijn er minimalisten die met slechts een rugzak met daarin al hun bezittingen de wereld over reizen. Anderen wonen “gewoon” in een huis, maar bezitten enkel de spullen die hen blij maken en die ze ook daadwerkelijk gebruiken.

Ondanks dat je challenges hebt om je spullen onder de 100 te brengen, is dit bij het minimalisme niet het doel. Het gaat erom je te ontdoen van al het overbodige in je leven. Dit hoeft dan niet alleen betrekking te hebben op de spullen die je bezit, maar kan bijvoorbeeld ook slaan op je schermgebruik, je vrienden en geliefden, je werk, hoe je met je geld om gaat en ga zo maar door. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat minimalisme een manier van leven is, waarbij je de dingen die waarde toevoegen aan jouw leven aanhoudt en de dingen die belastend zijn en je “tegenhouden” langzaam maar zeker vaarwel zegt.

Lees ook: De wereld op pauze door coronacrisis; is dat wel zo erg?

Reisgevoel in eigen huis

Eigenlijk deed ik één keer per jaar al aan minimalisme. Ik ben namelijk dol op zo primitief mogelijk kamperen en als ik een reis maak, dan neem ik altijd een zo klein mogelijke rugzak mee. Hierdoor wordt het leven heel simpel en ervaar ik minder stress. Ik genoot er altijd van als ik tijdens het kamperen maar één bordje en een spork (combinatie van een lepel en een vork) hoefde af te wassen en dus binnen no-time klaar was met de afwas. [stag_image style=”no-filter” src=”https://www.commen.nl/wp-content/uploads/2020/04/Annemarije-backpack-vakantie.jpg” alignment=”none” url=””] Foto: Auteur Annemarije op reis

Bij mij thuis was het een ander verhaal. De rust die ik had als ik op reis was, verdween bij thuiskomst als sneeuw voor de zon. Mijn hoofd is altijd vol en ik merk dat wanneer mijn huis een chaos is, ik me minder goed kan concentreren. Twee jaar geleden ben ik verhuisd en een paar maanden geleden stonden er nog steeds onuitgepakte verhuisdozen op zolder. Dit was allemaal ballast die bewust en onbewust door mijn hoofd bleef spoken, omdat ik ergens wist dat ik hier nog iets mee moest gaan doen.

Toen ik mij een paar maanden geleden in het minimalisme begon te verdiepen, besloot ik, geïnspireerd door de boeken die ik las, een eerste opruimslag te maken. Zoals ik mij op reis voelde, zou ik mij thuis óók zo kunnen voelen? Drie big shoppers met kleding konden naar de kringloop gebracht worden. Dit was kleding die ik gewoonweg nooit meer aanhad en waar ik ook niet blij van werd. Stapels boeken werden verzameld, klaar om verkocht of gedoneerd te worden. Kratten met spullen die ik nooit gebruik werden weggedaan. Zo kwam ik erachter dat ik drie perforators had. Drie! Het is mij een raadsel waarom.

Opruimtechniek: Wat maakt mij blij?

Bij het wegdoen, merkte ik dat ik het nog best lastig vond om spullen weg te doen. Een maatstaf die je kunt gebruiken voor of je iets wel of niet weg wilt doen, is door het bewust vast te pakken en jezelf af te vragen of je er blij van wordt. Marie Kondo noemt dit “Spark Joy”. Google het maar eens.

In het begin vond ik dit enorm lastig, want ik ben iemand die sowieso al moeilijk aanvoelt wat er in mij omgaat. Na een poosje merkte ik dat dit gemakkelijk ging en ik er meer in geoefend werd. Voor mij was het opruimen dus direct een soort oefening om beter bij mijn gevoel te komen en aan te voelen waar ik blij van word. Ook voelde het weg doen van spullen als een soort meditatie waar ik rustig van werd. Ik begin dingen weg doen nu zelfs leuk te vinden! Schoonmaken daarentegen is nog steeds niet mijn favoriete bezigheid, maar een goed luisterboek erbij helpt enorm. En een werkster inhuren kan altijd nog.

Minder spullen is minder stress

Inmiddels ben ik al een tweede keer door mijn boekenkast gegaan, waarna ik opnieuw een hele lading boeken op de kringloopstapel kon leggen. Minimalisme is dan ook een proces, dat je meestal niet in één opruimdag onder de knie hebt. Nu ik wat minder spullen in huis heb, merk ik ook de voordelen. Ik heb minder decoratie aan mijn muur hangen en minder spullen op de vloer staan waardoor het schoonmaken een stuk eenvoudiger wordt. Mijn huis straalt meer rust uit en ik raak mijn spullen minder vaak kwijt dan normaal. En met normaal bedoel ik eigenlijk elke dag. Meerdere keren.

Nu ik dingen een vaste plek heb gegeven en er minder spullen in de weg staan, heb ik meer overzicht en wordt het gemakkelijker om iets terug te leggen. Minimalisme helpt mij te ontdekken waar ik écht blij van word en wat mij meer waarde geeft in mijn leven. Door het opruimen word ik minder gestrest, ervaar ik meer rust en kan ik mij beter concentreren bij het thuiswerken. Ook merk ik dat ik minder snel overprikkeld raak als ik thuis ben, doordat mijn huis nu (meestal) rust uitstraalt en ik mijn spullen over het algemeen redelijk snel kan vinden als ik ze zoek. [stag_image style=”no-filter” src=”https://www.commen.nl/wp-content/uploads/2020/04/boeken.jpg” alignment=”none” url=””] Photo by Kimberly Farmer on Unsplash

Minimalisme is meer dan een opgeruimd huis

Maar, met alleen een opgeruimd huis ben je er nog niet. Met minimalisme kun je meerdere gebieden in je leven “opruimen”. Zo wil zelf ik mijn koopgedrag verminderen. Want het is natuurlijk niet de bedoeling om de leeg gemaakte ruimte weer op te vullen met nieuwe spullen (tenzij het iets betreft waar je echt blij van wordt). Eerder kocht ik wel kleding en prullaria voor in huis terwijl ik dit niet écht nodig had. Hierin wil ik nu ook bewustere keuzes maken, door bewust minder te kopen. Extra voordeel: dit is ook nog eens beter voor het milieu en mijn portemonnee!

Andere gebieden waaraan je bij het minimalisme kunt denken, zijn bijvoorbeeld vriendschappen waar je niet blij van wordt. Die kun je misschien beter loslaten. De tijd die je dan overhoudt, kun je besteden aan de mensen die er echt toe doen. Ook de tijd die je aan je mobiel besteedt kan een punt van aandacht zijn. Een eerste stap zal zijn om al mijn onnodige apps eens van mijn mobiele telefoon te gooien. Je mail checken kan best één of twee keer per dag op je laptop, want je hoeft niet altijd binnen tien minuten te reageren! Net als met spullen gaat het er niet om hoeveel vrienden of berichtjes je hebt, maar om de kwaliteit van datgene wat waarde geeft aan jouw leven.

Lees ook: Hoe je de Marie Kondo-opruimtechniek gebruikt voor je gezondheid

Al met al geloof ik dat minimalisme kan bijdragen aan een bewuster leven met minder stress en minder onrust. Eerder kocht ik vaak spullen om (onbewust) een leegte op te vullen. Misschien dat dit voor mensen wel herkenbaar is. Als je dan iets wilt opvullen of toevoegen aan je leven, verdiep je dan eens in het minimalisme. Wie weet wat het jou kan opleveren!

Boekentips

Mocht je geïnteresseerd zijn in het minimalisme en hier meer over willen weten, dan heb ik hier de volgende boekentips voor je:

Volg COMMEN. op FacebookTwitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid, of ontvang al onze artikelen via WhatsApp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *