Waarom er meer bekend moet worden over verward gedrag

In nieuwsberichten gaat het regelmatig over een ‘verward persoon’. Maar wat houdt dan in en wat kunnen we eraan doen?

Als je mij zou vragen om wat over mezelf te vertellen, dan zou ‘jonge vrouw met verward gedrag’ pas aan bod komen nadat we elkaar heel goed hebben leren kennen. Toch is het lastig te verzwijgen en dat zou ook niet hoeven, is mijn mening.  Waarom over dit onderwerp meer bekendheid moet komen? Dat lees je in dit artikel.

Verschillende personen

De groep verwarde personen die we in Nederland hebben is heel divers. Er zijn mensen die nooit met hulpverlening in aanraking komen, maar er zijn ook mensen bij wie het duidelijker is dat ze de grip op hun leven dreigen te verliezen. Doordat de groep zo divers is, is het lastig om te onderzoeken hoeveel mensen er dreigen af te glijden, want sommige mensen komen niet eens in beeld bij de instanties.

Verward gedrag kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een stabiel leven hebt, maar dat een ingrijpende gebeurtenis je leven op zijn kop zet. Als je bijvoorbeeld je geliefde verliest bij een zwaar ongeluk. Ook psychische problemen zoals een psychose of een angststoornis kunnen je leven op zijn kop zetten. De laatste die ik noem is middelengebruik. Middelen zoals alcohol of drugs hebben een bijzondere werking op de hersenen en ook daardoor kun je in de problemen raken.

Lees ook: Hoe schulden het gedrag en de mentale gezondheid van mensen beïnvloeden

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die de aanleiding kunnen zijn om de grip op je leven kwijt te raken en daardoor verward gedrag te gaan vertonen. In de meeste gevallen is het een samenloop van omstandigheden.

Instanties maken zich zorgen

Op de site van de politie is in een artikel van begin 2022 te lezen, dat ze zich zorgen maken over een stijgend aantal verwarde personen, die ze binnen hun werk tegenkomen. In dit artikel is te lezen dat er in 2021 een stijging van 11%  is ten opzichte van 2020.

De politie komt vaak in actie als er een situatie met een persoon met verward gedrag gemeld wordt. Simpelweg omdat zij vaak als eerste ter plaatse kunnen zijn. Maar de politie is niet geschoold op dit gebied, waardoor ze vaak onbedoeld de plank mis slaan. Ook komt het helaas nog steeds voor dat personen met verward gedrag op het politiebureau belanden. Dit wordt vaak als noodoplossing gebruikt, dit is echter voor zowel de politie als de patiënt niet prettig.

De politie kan vaak de zorg niet bieden die nodig is, omdat ze hier niet voor opgeleid zijn. Dit zorgt voor situaties, die voor beide partijen niet prettig zijn. Denk aan patiënten die noodgedwongen op het politiebureau of zelfs in een politiecel moeten verblijven, omdat ze bijvoorbeeld op de crisisdienst moeten wachten.

Eigen ervaring

Zelf ben ik inmiddels al een heel aantal keer met diverse hulpverleners en instanties in aanraking gekomen. Vaak was dat omdat ik op dat moment verward gedrag vertoonde en op een openbare plek aanwezig was. Maar ik heb ook wel eens op gevaarlijke plekken gelopen zoals op het spoor of op de snelweg.  Vaak omdat ik op dat moment geen perspectief meer zag en het leven niet meer zag zitten.

Politie gearresteerd verward persoon
Foto: Niu Niu via Unsplash

Zo ben ik regelmatig met de politie in aanraking gekomen soms zelfs meerdere keren per week. Vaak werden dit traumatische ervaringen, omdat ik door mijn verleden ook agressief op aanraking kan reageren. Niet erg praktisch als je door de politie dringend verzocht wordt om ergens weg te gaan.

Ik heb nu zoveel nare ervaringen opgelopen met politieagenten, dat ik bang geworden ben. Daardoor reageer ik nog heftiger als ik aangesproken wordt door personen in uniform. Rationeel kan ik namelijk wel bedenken dat ik niet bang hoef te zijn, maar ik raak snel getriggerd en dan is mijn gevoel helaas nog vaak de baas.

Ook vind ik het lastig om hier later over te praten, ik heb het immers zelf gedaan. Dat, op dat moment mijn ziektebeelden de overhand hadden, is lastig terug te halen. Ook andere mensen in mijn omgeving schrikken vaak als ik iets vertel. Voor hen is het een ver-van-hun-bed-show. Voor mij is het helaas nog vaak de realiteit.

Als ik vertel dat ik verward van de snelweg ben geplukt en al vechtend achter in een politieauto belandde, kunnen ze zich daar niets bij voorstellen. Zij kennen mij namelijk als een rustig meisje, wel altijd druk in de weer met projectjes. De instanties zien echter vaak een ander beeld van mij; een verwarde jonge vrouw die vaak met zichzelf en het leven in de knoop zit.

Het komt vaker voor dan we denken

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen: het begrip verward gedrag is complex. En het komt vaker voor dan we denken. En het kan echt iedereen overkomen. Daarom vind ik het belangrijk dat er over gesproken wordt en er over gesproken blijft worden.

Het leven is lastig, voor de één nog een beetje meer dan de ander. Maar we mogen om hulp vragen en blijven vragen. Dé persoon met verward gedrag bestaat niet. Er is niet één persoon met verward gedrag. Er zijn best wel veel verschillende mensen met verward gedrag. En dat is vervelend, maar niet iets om je voor te schamen. Het is oké, vraag om hulp!

Lees ook: Het is hoog tijd dat mentale gezondheid op scholen bespreekbaar wordt

Crisiskaart

Tot slot kan voor sommige mensen een crisiskaart uitkomst bieden. De crisiskaart is ontworpen voor mensen met psychiatrische problematiek, die bang zijn om een crisis mee te maken. Het is een opvouwbaar kaartje, met de grootte van een bankpas, zodat je het gemakkelijk mee kunt nemen.

Op de crisiskaart staat wat je graag wilt wat gebeurd als je in crisis bent. Wat vind je fijn en wat werkt er averechts? Wie mogen ze bellen? Bij welke instantie je bekend bent en of daar juist wel of niet naar gebeld mag worden. Het zijn allemaal dingen die je op de crisiskaart kunt invullen.

Ook belangrijke gegevens zoals je BSN-nummer en zorgverzekering staan op de crisiskaart. Zo hoef je niet op een stressvol moment je BSN-nummer op te noemen. Tevens is er ook in te vullen of je lichamelijke klachten of ziektes hebt. En of je medicatie gebruikt en zo ja, welke medicatie en de doseringen. Kortom, een nuttige samenvatting van jouw gebruiksaanwijzing, voor als je het zelf niet meer overziet.

Vraag om hulp/biedt aan om te helpen

Denk je aan zelfdoding, en wil je er met iemand over praten. of gewoon even van je af praten ? Ga dan naar : https://www.113.nl/ voor een chatgesprek of bel 0800-0113 voor telefonisch contact. Zowel de chatfunctie als de telefoonlijn van 113 zelfmoordpreventie is 24/7 bereikbaar.

Heb je behoefte aan een luisterend oor, heb je een specifieke levensvraag of behoefte aan een gesprek ga dan naar de website van https://www.deluisterlijn.nl/ voor een chatgesprek of bel 088 0767 000 om met de luisterlijn te bellen.  De chatfunctie van de luisterlijn is dagelijks bereikbaar tussen 10:00 en 22:00. De telefoonlijn is 24/7 bereikbaar.

Wil je met een professional overleggen over de situatie van je buurman, neef, tante, collega of leerling? Meldpunt zorgwekkend gedrag wordt centraal gecoördineerd, je wordt (indien nodig) doorverbonden naar het juiste wijkteam of de juiste hulpinstantie. Door dit doorschakelsysteem zijn er geen standaard openingstijden. Maar voor de meeste gevallen geldt bellen op werkdagen tussen 09:00 en 17:00. Neem eens een kijkje op https://www.meldpuntzorgwekkendgedrag.nl/ of bel 0800-1205 voor advies. Bel bij acuut gevaar altijd 112.

Vond je dit artikel interessant? Volg COMMEN. op Facebook, Twitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid. Heb je geen social media? Blijf op de hoogte van onze laatste artikelen via een snelkoppeling op je telefoon of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang één keer per maand een mail met onze beste artikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *