Dé beste meditatie app bestaat niet: daar is de wereld van meditatie en mindfulness veel te groot voor. Er zijn echter wel meditatie apps die met kop en schouders boven de rest uitsteken. Of het nu gaat om een goed design, fijne app of duidelijke uitleg: deze meditatie apps bieden voor ieder wat wils en zijn het proberen waard.

Meditatie apps voor beginners, gevorderden en alles daartussenin

Dat mediteren een hoop voordelen biedt is inmiddels wel duidelijk, maar waar begin je? En hoe weet je precies waar je moet beginnen? De antwoorden op beide vragen zijn simpel: met een app. Ik werk al jaren als technologiejournalist en heb zowel zakelijk als privé vrijwel alle meditatie-apps meerdere keren gebruikt. Naast mijn eigen ervaringen heb ik de reviews van de programma’s doorgespit, gelet op design, uitleg en betaalmodel.

De korte conclusie is dat er niet 1 beste meditatie app is. Welke voor jou geschikt is ligt vooral aan je verwachtingen, voorkeuren en doelstellingen. Wel zijn er een heleboel niet zo goede meditatie apps in de app-winkels te vinden, dus die hoef je niet te proberen. In dit artikel zetten we daarom de beste meditatie apps op een rij, en dan kun je zelf kiezen welke jouw voorkeur heeft. Tik op een van onderstaande links om direct naar de betreffende meditatie app te gaan.

Headspace: mediteren met een monnik

Voor wie: iedereen
Kosten: gratis proefperiode, daarna abonnement
Downloaden: Android en iOS

Headspace is meditatie voor dummies, én gevorderden. Het programma is net zo simpel of uitgebreid als dat je het zelf maakt. Heb je nog nooit gemediteerd? Dan neemt de app je bij de hand en stelt op basis van je doelen (bijvoorbeeld minder stressen of makkelijker in slaap komen) programma’s samen. Ben je na verloop van tijd thuisgeraakt in de wereld van meditatie? Dan kun je zelf je gang gaan.

Headspace is zonder twijfel een van de bekendste meditatie apps. Het programma is opgericht door Andy Puddicombe. Deze Brit vertrok in zijn twintiger jaren naar Nepal, India, Birma en Thailand om de overlijdens van zijn ex-vriendin en zus te verwerken via mindfulness. Na jaren van meditatietraining werd hij in een Tibetaans klooster in de Himalaya ingewijd als monnik.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Meditatie apps

Lees ook: Hoe minimalisme kan zorgen voor meer rust in je hoofd

Calm: ontspannen

Voor wie: mensen die willen ontspannen
Kosten: gratis, met in-app aankopen
Downloaden: Android en iOS

Calm is een stuk laagdrempeliger dan Headspace. Dit merk je aan alles. De app begroet je bijvoorbeeld simpelweg met de boodschap om eens diep te inhaleren. Je wordt dus vooral aangemoedigd om gewoon even te relaxen, zonder direct te gaan mediteren Wanneer je nog nooit bezig bent geweest met je ademhaling, meditatie of mindfulness ben je daarom bij Calm aan het juiste adres.

Zodra je wat meer gevorderd bent is het tijd om aan de slag te gaan met de vele meditatiecursussen, die er ook ‘gewoon’ in zitten. Je kunt onder meer leren omgaan met angstgevoelens, stress en betere focus krijgen. Calm-meditaties worden ingesproken door meerdere stemmen, waaronder die van bekendheden als acteur Matthew McConaughey.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

10% Happier: voor wie sceptisch is

Voor wie: mensen die sceptisch zijn over meditatie
Kosten: Gratis, met in-app aankopen
Downloaden: Android en iOS

10% Happier is dé meditatie-app voor wanneer je nog sceptisch bent en eigenlijk vindt dat je vrienden nogal overdrijven over dat hele mindfulness gedoe. Het absolute pluspunt van deze app zijn de video’s. In korte, duidelijke filmpjes leggen experts uit wat meditatie precies is, wat de voordelen zijn en hoe je er een gewoonte van kunt maken. Dit alles zonder wollig taalgebruik.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Meditatie apps

Insight Timer: immens aanbod

Voor wie: voor doorgewinterde meditatieliefhebbers
Kosten: Gratis, met in-app aankopen
Downloaden: Android en iOS

Insight Timer is de meest uitgebreide meditatie-app die er is. Het programma zit boordevol cursussen, meditaties, lezingen, gesprekken en podcasts. Een unieke feature is de aanwezigheid van Nederlandse mindfulness-trainers, zoals Suzan van der Goes, Juul Godschalk en Wouter de Jong. Samen hebben zij honderden geleide meditaties online staan, en er komen dagelijks nieuwe audiofragmenten bij.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Conclusie: de beste meditatie apps

Wie zich eenmaal in de wereld van meditatie stort komt er achter dat er veel verschillende manieren, werkwijzen en methoden zijn. Er is daarom niet 1 beste meditatie app aan te wijzen. De meeste mensen raad ik Headspace aan, puur omdat het simpel en gemakkelijk werkt, maar wel de basics van meditatie uitlegt.

Calm is daarentegen iets meer ad hoc, wat voor sommige mensen een uitkomst is. 10% Happier is een stuk uitgebreider en weerlegt een hoop stereotypes over meditatie, maar ik ben persoonlijk minder van de vormgeving. Insight Timer is ontzettend uitgebreid, maar je moet wel weten wat je zoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *