Dé beste meditatie app bestaat niet: daar is de wereld van meditatie en mindfulness veel te groot voor. Er zijn echter wel meditatie apps die met kop en schouders boven de rest uitsteken. Of het nu gaat om een goed design, fijne app of duidelijke uitleg: deze meditatie apps bieden voor ieder wat wils en zijn het proberen waard.

Meditatie apps voor beginners, gevorderden en alles daartussenin

Dat mediteren een hoop voordelen biedt is inmiddels wel duidelijk, maar waar begin je? En hoe weet je precies waar je moet beginnen? De antwoorden op beide vragen zijn simpel: met een app. Ik werk al jaren als technologiejournalist en heb zowel zakelijk als privé vrijwel alle meditatie-apps meerdere keren gebruikt. Naast mijn eigen ervaringen heb ik de reviews van de programma’s doorgespit, gelet op design, uitleg en betaalmodel.

De korte conclusie is dat er niet 1 beste meditatie app is. Welke voor jou geschikt is ligt vooral aan je verwachtingen, voorkeuren en doelstellingen. Wel zijn er een heleboel niet zo goede meditatie apps in de app-winkels te vinden, dus die hoef je niet te proberen. In dit artikel zetten we daarom de beste meditatie apps op een rij, en dan kun je zelf kiezen welke jouw voorkeur heeft. Tik op een van onderstaande links om direct naar de betreffende meditatie app te gaan.

Headspace: mediteren met een monnik

Voor wie: iedereen
Kosten: gratis proefperiode, daarna abonnement
Downloaden: Android en iOS

Headspace is meditatie voor dummies, én gevorderden. Het programma is net zo simpel of uitgebreid als dat je het zelf maakt. Heb je nog nooit gemediteerd? Dan neemt de app je bij de hand en stelt op basis van je doelen (bijvoorbeeld minder stressen of makkelijker in slaap komen) programma’s samen. Ben je na verloop van tijd thuisgeraakt in de wereld van meditatie? Dan kun je zelf je gang gaan.

Headspace is zonder twijfel een van de bekendste meditatie apps. Het programma is opgericht door Andy Puddicombe. Deze Brit vertrok in zijn twintiger jaren naar Nepal, India, Birma en Thailand om de overlijdens van zijn ex-vriendin en zus te verwerken via mindfulness. Na jaren van meditatietraining werd hij in een Tibetaans klooster in de Himalaya ingewijd als monnik.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=t_yXe_6mYTA

Alle meditaties en mindfulness-technieken in Headspace zijn ingesproken door Andy zelf. Soms kun je ook kiezen voor een vrouwelijke stem. Headspace is ontzettend uitgebreid en makkelijk. Je kunt onder meer losse meditatiesessies volgen, samengestelde cursussen met een thema (zoals beter slapen, minder stressen of omgaan met negatieve gedachten) en aan groepsmeditaties doen.

Een fijne feature van Headspace is het groepsabonnement. Met Headspace Family kun je met maximaal zes mensen mediteren voor 14,99 euro per maand. Een normaal abonnement kost 12,99 euro. Je kunt ook gratis cursussen volgen, maar dat stelt weinig voor.

Meditatie apps

Lees ook: Hoe minimalisme kan zorgen voor meer rust in je hoofd

Calm: ontspannen

Voor wie: mensen die willen ontspannen
Kosten: gratis, met in-app aankopen
Downloaden: Android en iOS

Calm is een stuk laagdrempeliger dan Headspace. Dit merk je aan alles. De app begroet je bijvoorbeeld simpelweg met de boodschap om eens diep te inhaleren. Je wordt dus vooral aangemoedigd om gewoon even te relaxen, zonder direct te gaan mediteren Wanneer je nog nooit bezig bent geweest met je ademhaling, meditatie of mindfulness ben je daarom bij Calm aan het juiste adres.

Zodra je wat meer gevorderd bent is het tijd om aan de slag te gaan met de vele meditatiecursussen, die er ook ‘gewoon’ in zitten. Je kunt onder meer leren omgaan met angstgevoelens, stress en betere focus krijgen. Calm-meditaties worden ingesproken door meerdere stemmen, waaronder die van bekendheden als acteur Matthew McConaughey.

https://www.youtube.com/watch?v=5mGifCwig8I

Een toffe feature van Calm zijn de sleeptime stories. Hierin wordt je in slaap gesust door rustgevende vertellers, zoals Stephen Fry. Het beste van alles is nog wel dat wijlen Bob Ross zijn eigen slaapverhaaltje heeft. Is er iets beters dan in slaap gesust worden door de supersympathieke schilder van weleer terwijl al je zorgen over de toekomst, mislukkingen en je leven weggenomen worden? Ik denk van niet.

Calm is in principe gratis te gebruiken, maar voor sommige cursussen moet je betalen. Denk bijvoorbeeld aan de Calm Masterclasses. Hierin leggen experts je de fijne kneepjes van hun vak uit. Zo kun je leren omgaan met depressieve gedachten aan de hand van de uitleg van een psycholoog.

10% Happier: voor wie sceptisch is

Voor wie: mensen die sceptisch zijn over meditatie
Kosten: Gratis, met in-app aankopen
Downloaden: Android en iOS

10% Happier is dé meditatie-app voor wanneer je nog sceptisch bent en eigenlijk vindt dat je vrienden nogal overdrijven over dat hele mindfulness gedoe. Het absolute pluspunt van deze app zijn de video’s. In korte, duidelijke filmpjes leggen experts uit wat meditatie precies is, wat de voordelen zijn en hoe je er een gewoonte van kunt maken. Dit alles zonder wollig taalgebruik.

https://www.youtube.com/watch?v=WEj1mKwC-fk

Hierbij stelt Dan Harris, een bekende nieuwspresentator in de VS, allerlei vragen aan Joseph Goldstein, een van ’s werelds meest bekende meditatieleraren. Het fijne aan dit duo is dat Harris vrijwel alle vragen stelt die ook bij jou opkomen tijdens het kijken van de filmpjes. Op die manier is het allesbehalve zweverig, maar juist ontzettend concreet.

Verder biedt 10% Happier alle dingen die je van een meditatie-app mag verwachten. In de beginfase wordt je aan de hand genomen met dagelijkse video’s die je de basics uitleggen, waarna je deze technieken gaat toepassen aan de hand van audiomeditaties. Ook kun je speciale programma’s volgen voor het verminderen van stress, leren dealen met depressieve gevoelens en om een betere nachtrust te krijgen.

Meditatie apps

Insight Timer: immens aanbod

Voor wie: voor doorgewinterde meditatieliefhebbers
Kosten: Gratis, met in-app aankopen
Downloaden: Android en iOS

Insight Timer is de meest uitgebreide meditatie-app die er is. Het programma zit boordevol cursussen, meditaties, lezingen, gesprekken en podcasts. Een unieke feature is de aanwezigheid van Nederlandse mindfulness-trainers, zoals Suzan van der Goes, Juul Godschalk en Wouter de Jong. Samen hebben zij honderden geleide meditaties online staan, en er komen dagelijks nieuwe audiofragmenten bij.

https://www.youtube.com/watch?v=hKFkhzviLxs

Verder kun je aan de slag met de timer. Hierbij geef je zelf aan hoe lang je wil mediteren en of je hierbij een achtergrondgeluid wil horen. Je kunt zelfs instellen wat voor geluiden je bij het begin en einde van de meditatiesessie wil horen. Ook de community achter Insight Timer is redelijk uniek te noemen. Wereldwijd heeft de meditatie app meer dan vijf miljoen leden.

De compleetheid van Insight Timer is ook direct zijn valkuil. Toen ik net begon met mediteren vond ik de app ontzettend chaotisch, en zelfs een beetje intimiderend. De chakra’s, mantras en energiesystemen vliegen je ineens om de oren, en je weet wat ze zeggen: wat de boer niet kent, dat eet ‘ie niet. Ik zie Insight Timer dan ook als de YouTube onder de meditatie apps: de app is uitstekend voor wanneer je weet wat je wil, maar als je even niet oplet verzuip je in het aanbod.

Conclusie: de beste meditatie apps

Wie zich eenmaal in de wereld van meditatie stort komt er achter dat er veel verschillende manieren, werkwijzen en methoden zijn. Er is daarom niet 1 beste meditatie app aan te wijzen. De meeste mensen raad ik Headspace aan, puur omdat het simpel en gemakkelijk werkt, maar wel de basics van meditatie uitlegt.

Calm is daarentegen iets meer ad hoc, wat voor sommige mensen een uitkomst is. 10% Happier is een stuk uitgebreider en weerlegt een hoop stereotypes over meditatie, maar ik ben persoonlijk minder van de vormgeving. Insight Timer is ontzettend uitgebreid, maar je moet wel weten wat je zoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *