Hoe slecht is het om dagenlang binnen te blijven?

Behoorlijk slecht.

Tijdens een depressie binnen zitten is het slechtste dat je kunt doen. Verse lucht en zonlicht zijn essentieel, ook wanneer je met depressieve gedachten dealt. De meeste lijstjes met tips zijn echter niet realistisch: deze wel.

Hoe je tijdens een depressie elke dag naar buiten gaat

Mensen met een depressie, of andere mentale aandoening, kennen het gevoel waarschijnlijk maar al te goed. Op een gegeven moment kom je tot de conclusie dat het allemaal niet meer uitmaakt. Het leven op zichzelf heeft namelijk geen doel: we gaan allemaal dood. Tot dat het zo ver is voel jij je vooral heel erg kut en wil je het lijden stoppen. Omdat het zinloos is, kun je net zo goed niet naar buiten gaan.

Binnenshuis is namelijk alles aanwezig dat je nodig hebt. Je kunt Netflix-series kijken, lichtelijk depressieve memes bekijken en pinguïn- of kattenfilmpjes kijken. Wanneer je honger hebt bestel je wat via een online supermarkt en neemt de geringe meerprijs voor lief. Als het even kan plan je de leverafspraak zelfs zo dat je de bezorger niet eens hoeft te ontmoeten. In het opmerkingenveld geef je aan dat hij het pakket gewoon voor de deur mag zetten.

Als dit allemaal mogelijk is, waarom zou je dan nog naar buiten gaan? Korte antwoord: omdat hele dagen binnen blijven een rampzalig idee is.

Het lange antwoord volgt nu.

Wie alleen maar binnen blijft gaat zich vanzelf kut voelen. Dit komt enerzijds door je natuurlijke aanleg, en anderzijds door (gebrek) aan sociaal contact. Je voelt je misschien alleen, maar bent wel degelijk onderdeel van een samenleving. Wie alleen maar binnen de veilige muren van zijn kamer begeeft voelt zich eenzaam, gestrest en nog depressiever dan eerst.

Ik weet het: het is heel lastig, maar dwing jezelf om zo nu en dan naar buiten te gaan.

1. Het zit in je natuur

Ten eerste zit het in je natuur om buiten te zijn. Je ziet het aan de moderne kantoortijger niet af, maar diep vanbinnen zijn we niets meer dan geëvolueerde apen. Een aap zit het liefst in een boom, de typmiep het liefst op een bankje van het bedrijfsverzamelcomplex waar hij doorgaans verzekeringspolissen opmaakt.

depressie-binnen-zitten
Foto: Loraine Bodewes

In de buitenlucht zijn verlaagt de hartslag en bloeddruk, waardoor je minder gestrest bent. Dit effect gaat zelfs zo ver dat kijken naar de kleur groen al een rustgevend effect heeft. Daarbovenop hebben studies aangetoond dat beelden en geluiden uit de natuur gedeeltes in de hersenen activeren die verantwoordelijk zijn voor gevoelens van stabiliteit, empathie en liefde.

Ga maar na: onze samenleving wordt bepaald door een dag- en nachtritme. Dat is niet voor niks: het zorgt ervoor dat we met z’n allen weten waar we aan toe zijn.

2. Je neemt een voorsprong op je kleur

Je zou het misschien niet zeggen, maar Nederland heeft behoorlijk wat zonuren. Gelukkig maar, omdat we op die manier niet allemaal lijkbleek worden (pun intended – ik ken mijn doelgroep). Om even alle biologen voor de kop te stoten: kort gezegd zorgt zon voor de aanmaak van vitamine D. Dit bestandsdeel is onder meer belangrijk als het gaat om botdichtheid. Met andere woorden: zonder zonlicht wordt je slap. Dit werkt door naar je gemoedstoestand.

Zon zorgt namelijk voor geluk. Mensen hebben sneller last van depressieve klachten in landen met een kouder klimaat, dan in gebieden waar het zonnetje vaak schijnt. Ironisch genoeg zorgt zon dus niet alleen voor het licht buiten, maar ook vanbinnen.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kwaliteit van lucht die je inademt. De buitenlucht is vers, terwijl de lucht in jouw kamer allesbehalve vers is. Je zit al dagen te meuren in dezelfde joggingbroek, ruimt de afwas niet op en inmiddels ligt er een laag stof over de al aanwezige laag stof van je laptop. Input is essentieel voor de output, ook als het om luchtkwaliteit gaat. Wie meuk inademt, voelt zich net zo.

> Lees ook: De ultieme gids voor het omgaan met je depressie

3. Isoleercel

Voor zover de biologieles. Naast dat dagenlang binnenshuis blijven allemaal biologische effecten heeft, gaat je mentale gezondheid er ook behoorlijk op achteruit. Wie dagenlang niet naar buiten gaat, bouwt vanzelf een muur op.

Je verleert omgaan met anderen, wordt afstandelijker en de drempel om naar buiten te gaan wordt steeds groter. Niet voor niets zijn er ontelbaar veel onderzoeken die aantonen dat je dagen alleen doorbrengen de kans op depressies, eetstoornissen en suïcidale gedachten vergroot.

depressie-binnen-zitten-1
Foto: Adolfo Felix

Wie nooit naar buiten gaat verkleint zijn eigen wereld. Aangezien je weinig contact met anderen hebt, denk je alleen maar aan jezelf. Het is depressie voor, en depressie na. Je bent de hele dag bezig met je gedachten, en danst naar de depressie zijn pijpen.

Dit terwijl het leven veel meer te bieden heeft dan jouw strubbelingen. Wie naar buiten gaat behoudt contact met de maatschappij, en beseft dat er meer in het leven is dan mentale kwellingen. Je hoeft niet eens af te spreken met iemand, of een concrete activiteit in het vooruitzicht te hebben.

Enkel even op en neer naar de supermarkt helpt al je depressie draaglijker te maken. Je krijgt nieuwe indrukken en doorbreekt daarmee de vicieuze cirkel van ellendige gedachten die zo kenmerkend is voor depressie.

> Ook interessant: We moeten het over eenzame jongeren hebben

Tips: dwing jezelf

Ik weet dat het verschrikkelijk moeilijk kan zijn om jezelf te dwingen naar buiten te gaan. Wanneer je binnenshuis blijft kan je niks gebeuren, en kun je altijd terugvallen op schattige kattenfilmpjes. Aan het eind van de dag is dit echter niet dé oplossing. De wereld is namelijk groter dan je kamer.

  • Houd vaste tijden aan waarop je naar buiten gaat. Dealen met depressie is werk: je bent bezig met beter worden. Werk vraagt om een planning. Ga bijvoorbeeld elke ochtend twintig minuten naar buiten. Ben je een controlfreak? Bepaal dan vooraf welke route je gaat lopen. Dit geeft je rust: je weet dan waar je aan toe bent.
  • Vind je het moeilijk om in je eentje te gaan? Vraag dan aan een ander of diegene je wilt vergezellen. Spreek samen af om op gezette tijden naar buiten te gaan. Wanneer je afspraken maakt is het makkelijker om een routine aan te houden, omdat je de ander niet teleur wilt stellen.
  • Heb je een schijthekel aan mensen? En terecht. Laat daarom bijvoorbeeld een hond uit. Honden moeten kakken en hebben jouw hulp daarbij nodig, omdat ze het anders in huis. Hiermee combineer je tip 1 en 2: je gaat een verplichting aan. Dit is niet alleen goed voor de viervoeter in kwestie, maar ook voor jezelf. Kijk bijvoorbeeld op de website hondjeuitlaten.nl om een hond in jouw buurt te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *