Het is tijd voor een nieuwe definitie van succes

Hoe kan het dat ons beeld van succes ons zo ongelukkig kan maken? Het is tijd om ons hedendaagse begrip van succes overboord te gooien en te doen wat ons écht blij maakt.

Van de buitenkant gezien had ik alles goed voor elkaar: een vaste baan en een auto voor de deur. Het klassieke huisje, boompje, beestje. Toch voelde ik mij niet gelukkig en ik had continu het gevoel dat ik me anders voor moest doen. Mij moest aanpassen. Want alleen dan kon ik succesvol zijn. Tot ik begon te twijfelen over mijn definitie van succes.

Wat is succes?

Ik begon mij af te vragen wat iemand nou precies succesvol maakt. Klopte mijn beeld en gevoel hierbij wel? Het kon toch niet zo zijn dat mijn beeld van succes mij tegelijkertijd zo ongelukkig maakte? Hoog tijd om dit begrip dus onder de loep te nemen!

Volgens het Van Dale woordenboek is succes een goede afloop, uitkomst of uitslag. Iets dat goed afloopt. Behoorlijk vaag dus. Want iets dat goed afloopt kan op vele vlakken in je leven slaan. Als ik nadacht over mijn eigen definitie dan kwam dit niet overeen met deze omschrijving.

Voor mij draaide succes vooral om uiterlijke schijn. Prachtige kleding, een duur horloge of een luxe sportwagen. Wereldberoemd worden als topsporter of acteur. Of toch als ondernemer een goed lopend bedrijf opzetten en met je gezin in een nieuwbouwwoning aan het water settelen. Allemaal vrij hoog gegrepen en gericht op roem, geld en status. Een beeld dat veroorzaakt werd door hoe ik de maatschappij zag.

Leven in een prestatiemaatschappij

Het lijkt bijna een statussymbool als je het druk hebt. We vliegen van hot naar her, beantwoorden mails tot laat in de nacht en werken hard.  Prestaties worden steeds meer meetbaar gemaakt en we willen altijd maar bereikbaar zijn.

Maar ook buiten het werk om leggen we onszelf van alles op. We moeten een perfect lichaam hebben, ons bezig houden met persoonlijke ontwikkeling en dan moeten we ook nog een rijk en spannend sociaal leven hebben. We moeten vooral aan de buitenkant laten zien hoe het wel niet met ons gaat en hoe leuk we zijn.

Gerd Altmann via Pixabay

Maar deze druk is lang niet altijd goed voor ons. Maar liefst 1 op de 7 werknemers heeft te maken met burn-out klachten. Ondanks dit hoge aantal gaan deze klachten toch vaak samen met een gevoel van schaamte. We voelen ons zwak. En de schuld leggen we vaak bij onszelf.

Het is niet oké dat zoveel mensen burn-out klachten ervaren door hun werk. Er is werkelijk niemand die op zijn sterfbed met spijt in zijn stem verzucht: “Had ik maar meer tijd op kantoor doorgebracht.” Niemand. Laten we dus stoppen met dit als succesvol te zien en laten we toewerken naar een nieuwe definitie van succes.

Lees verder: Een burn-out herkennen is lastiger dan je denkt: dit zijn de symptomen

De weg van de meeste weerstand

Voor mij was overleven in de prestatiemaatschappij geen pretje. Daarom koos ik ervoor minder te werken. Gevolg is dat ik nu minder verdien, maar de winst is dat ik mij gelukkiger voel. Ik voel me meer ontspannen en kan op zoek naar waar ik écht blij van wordt. Daarnaast heb ik nu meer tijd om dingen te doen die ik ook belangrijk vind. Zoals klimmen en schrijven (voor COMMEN.).

Dat ik nu niet fulltime werk en mijn vaste baan wil opzeggen, vinden sommige mensen misschien maar raar. Maar waarom zou ik kiezen voor de weg met de minste weerstand, als dit me mijn geluk zal kosten? Kan ik dan niet beter kiezen voor “the rocky road”, als dit mij uiteindelijk meer voldoening zal geven? Als een jas je niet goed past, trek hem dan uit.

Fulltime werken, parttime leven

“De mens offert zijn gezondheid op om geld te verdienen. Vervolgens offert hij geld op om zijn gezondheid te redden. Daarna maakt hij zich zoveel zorgen over de toekomst, dat hij niet van het huidige moment geniet. Zodoende leeft hij noch in het heden, noch in de toekomst; hij leeft alsof hij nooit zal sterven, en dan sterft hij zonder ooit werkelijk te hebben geleefd.”

– De Dalai Lama

Als een (fulltime) baan je het gevoel geeft dat je maar parttime leeft moet er iets veranderen. Geen enkele baan en geen enkel salaris is stress, depressie en een reeks lichamelijke klachten waard.

Natuurlijk zijn er mensen die graag fulltime aan het werk zijn en hier gelukkig van worden. Dit zijn vaak mensen die werken vanuit hun roeping. Ik vind het daarom belangrijk om uit te zoeken wat mijn roeping is. Niet per se gemakkelijk, maar wel de moeite waard om naar te streven. En fun fact: wist je dat roeping eigenlijk carrière betekent?

Doen waar jíj je goed bij voelt

Uiteindelijk moet iedereen natuurlijk doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Vind jij het belangrijk fulltime te werken? Dan is dat natuurlijk helemaal prima. Als jij weet waar je blij van wordt is dat geweldig. Ga ervoor!

Respecteer ieders keuze en veroordeel niemand op dit gebied. Als je graag CliniClown wilt worden, terwijl je eigenlijk een opleiding hebt gedaan tot bio-engineer, leuk, moet je doen!

Als je liever 60 uur op kantoor wil werken, be my guest! Toch liever 16 uur werken? Ook goed. Als je huisman wilt zijn, go for it! En als je buschauffeur wilt worden terwijl je een PhD hebt, waarom niet?

Doe vooral waar jij blij van wordt en waar je energie van krijgt. Laat je niet tegenhouden door ideeën die gecreëerd zijn door een maatschappij. Door je altijd maar aan te passen, je anders voor te moeten doen, niet jezelf te kunnen zijn en over je grenzen te gaan put je namelijk jezelf uit. En dat raad ik niemand aan.

Lees verder: Wanneer je continu het gevoel hebt door de mand te vallen: oplichterssyndroom

Een nieuwe definitie van succes

Het is denk ik belangrijk dat je op jouw eigen proces focust en niet te veel naar een ander kijkt. Stop met jezelf te vergelijken. Omarm verandering. We zijn geneigd ons te verzetten tegen verandering uit angst. En tenzij er een hongerige tijger achter je aan zit, is angst op dit gebied vaak geen goede raadgever.

Durf en heb vertrouwen in jezelf. Als je iets doet waar je energie van krijgt, komt de rest vaak vanzelf. En natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Problemen, tegenslagen en strubbelingen mogen er ook zijn. Zoals ik al zei, soms is de weg met de mééste weerstand juist de beste.

Mike Foster via Pixabay

Al met al denk ik dat succes betekent dat je gaat voor jouw eigen keuzes. Dat je achter deze keuzes staat en ervoor gaat. Het heeft te maken met het vinden van jouw roeping. Of dit nu in je werk is, als vrijwilliger of in je gezin.

“Succesverhaal”

Als afsluiter van dit artikel wil ik graag een verhaal delen dat voor mij het idee van succesvol zijn omschrijft. Het verhaal werd voor het eerst verteld door de schrijver Heinrich Böll en is sindsdien in vele variaties herschreven:

Een rijke zakenman was op vakantie in een klein vissersdorp. Bij de idyllische haven zag hij een visser die net zijn vangst aan wal bracht. Hij liep naar de visser toe en keek vol bewondering naar de vangst.
“Hoe lang doe je erover om zoveel vis te vangen?” vroeg de zakenman.
“Ach, niet zo heel lang.” zei de visser. “Ik heb zo precies genoeg voor vandaag.”
De zakenman keek de visser met een verbaasde blik aan en zei: “Maar het is pas één uur! Als je nu door zou gaan, dan kun je nog een heleboel vis vangen.”
De visser keek de man vriendelijk aan en zei: “Bedankt voor uw advies, maar dat is niet nodig. Ik heb zo precies genoeg”.
“Maar wat doe je dan met al de tijd die je overhebt?” vroeg de zakenman vol ongeloof.
De visser glimlachte en zei: “Ik ga ontspannen met mijn liefde, breng tijd door met mijn kinderen, lees een goed boek en dans met mijn vrienden”.

Quang Nguyen vinh via Pixabay


De zakenman keek de visser aan met een meewarige blik, trok zijn overhemd recht en zei: “Luister. Ik kan je rijk maken. Ik ben een groot zakenman. Als je vanaf nu lange dagen maakt, je opbrengst verkoopt en van deze opbrengst een vissersvloot koopt zul je rijk worden. Over 20 jaar ben je misschien wel miljonair!”
“En wat zou mij dit opleveren?” vroeg de visser.
De zakenman rechtte zijn rug en zei: “Je zal hard moeten werken, maar over 20 jaar zou je al met vervroegd met pensioen kunnen gaan!”
“En dan?”, vroeg de visser de visser rustig.
De zakenman gooide zijn armen vol enthousiasme de lucht in en zei: “Dan kun je ontspannen met je liefde, tijd doorbrengen met je kinderen, een goed boek lezen en dansen met je vrienden”.
De visser keek de zakenman aan, pakte zijn spullen met een glimlach en liep rustig weg.

Vond je dit artikel interessant? Volg COMMEN. op Facebook, Twitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid, of ontvang al onze artikelen via WhatsApp. Eén keer per maand het beste van COMMEN. in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *