Interview Stoorzender: van datingapp naar ‘kwetsbare en intieme’ podcast

COMMEN. ging in gesprek met Jeroen en Claire van Stoorzender de podcast over onder meer psychische problematiek in een relatie en de podcast zelf. Claire kampt namelijk met verschillende stoornissen en aan de hand van hun podcast probeert het stel een handleiding te vinden voor mentale gezondheid en hun relatie.

Een paar maanden geleden verscheen Stoorzender de podcast als suggestie in mijn podcastapp. Door mijn verleden en mijn studie dacht ik dat ik al veel wist over de psychiatrie, maar ineens besefte ik dat er nog zo veel was dat ik niet wist. Ik begon met luisteren en werd gegrepen door de ervaringsverhalen over hoe het is om te leven met een stoornis. In dit interview vertellen de makers van de podcast meer over hun eigen ervaring met psychische stoornissen en het doel van de podcast.

Iets meer dan een jaar geleden leren Jeroen (24) en Claire (21) elkaar kennen via een online datingapp. Na een paar berichtjes besluiten ze af te spreken en het klikt meteen. Al snel zijn ze smoorverliefd op elkaar en er ontstaat een hechte relatie. Helaas is het niet alleen rozengeur en maneschijn. Claire worstelt met verschillende psychische stoornissen en in slechtere periodes drukt dat behoorlijk op de relatie.

Voor het stel is dit echter geen reden om bij de pakken neer te zitten. Integendeel, ze doen hun uiterste best om er iets moois van te maken. Jeroen wil alles weten van Claires stoornissen om haar zo goed mogelijk te begrijpen, en ook Claire vindt het belangrijk hierover te praten. Samen besluiten ze een podcast te beginnen om elkaar beter te leren kennen en psychische stoornissen bespreekbaar te maken.

Podcast over psychische stoornissen: ‘Alsof je je grootste geheim aan de wereld vertelt’

[stag_image style=”no-filter” src=”https://www.commen.nl/wp-content/uploads/2020/07/Stoorzender-Logo-met-highlight.jpg” alignment=”none” url=””]

Artwork by Claire de Groot

Je problemen bespreken binnen je relatie kan al behoorlijk moeilijk zijn, maar deze dan ook nog delen met de wereld? Claire en Jeroen gingen de uitdaging aan. In Stoorzender de podcast duiken zij in de wereld van psychische stoornissen. Ondanks dat ze het spannend vindt vertelt Claire toch haar verhaal. “Het is toch je kwetsbaarheid die je etaleert en dat voelt heel gek. Alsof je je grootste geheimen aan de wereld vertelt.” Ook Jeroen erkent deze kwetsbaarheid. “Het is heel intiem om gedachten die voor jouzelf lang verboden zijn geweest met anderen te delen.”

Lees ook: We moeten kwetsbaarheid op een nieuwe manier gaan bekijken

Door middel van uitgebreide interviews met ervaringsdeskundigen, omstanders en experts leren zij steeds meer over psychische stoornissen. Claire is al langer bekend in dit wereldje, maar voor Jeroen zijn veel dingen nieuw. “Ik wist echt niets van psychische stoornissen voordat ik Claire ontmoette. Anorexia associeerde ik vooral met extreem dunne meisjes.”

Door zijn relatie met Claire komt hij erachter dat er veel meer schuilt achter een label als ‘anorexia’ dan wordt gepretendeerd in de media. De journalist in spé besluit dat het belangrijk is hier iets mee te gaan doen. “Claires verhaal interesseerde me en ik vond dat dit verteld moest worden. Net als het verhaal van alle anderen in dit mentale wereldje.” 

[stag_image style=”no-filter” src=”https://www.commen.nl/wp-content/uploads/2020/07/02-Koos.jpg” alignment=”none” url=””] Artwork by Claire de Groot

De samenhang tussen diagnoses, acceptatie en behandeling

De eerste afleveringen van de podcast gaan in op de psychische stoornissen die Claire zelf heeft ervaren. Zowel Claires eigen ervaring als die van de gasten geven inzicht in wat het hebben van deze stoornissen betekent. “Het begon met de diagnose depressie en later kwam daar een eetstoornis en een dwangstoornis bij.”

Het krijgen van een diagnose is volgens Claire niet alleszeggend. “In principe maakt het niet uit hoe je het beestje noemt, ik wist waar ik last van had en dat ik daar hulp bij nodig had.” Aan de andere kant hebben de diagnoses Claire soms ook geholpen. “Toen ik het stickertje ‘dwangstoornis’ kreeg vond ik dat in eerste instantie niet leuk, maar het hielp mij beseffen dat mijn dwanggedachten niet reëel waren en dat ik niet de enige was met deze gedachten.”

Een diagnose kan daarnaast ook helpen om gerichter hulp te zoeken. Claire vertelt dat ze denkt dat ze misschien autisme heeft en dat de behandeling hiervan heel anders is dan de behandeling die ze nu krijgt. “Met autisme moet je vooral leren omgaan, terwijl therapie voor psychische stoornissen vaak is gericht op het verhelpen van de stoornis.”

Lees ook: Waarom iedereen met autisme anders is: over streepjescodes, communicatie en empathie

[stag_image style=”no-filter” src=”https://www.commen.nl/wp-content/uploads/2020/07/06-Manel-en-gezinsleven.JPG.jpg” alignment=”none” url=””]

Artwork by Claire de Groot

De druk van een depressie op je relatie

Het opzetten van de podcast helpt Jeroen meer inzicht te krijgen in de stoornissen van Claire. “Het klinkt misschien gek, maar die mentale stoornissen zijn zo’n groot deel van haar leven dat dit ook hoorde bij het leren kennen van een persoon voor mij. Toch leerde ik pas echt wat het betekende toen Claire afgelopen winter in een depressie belandde.”

Claire vertelt dat ze zich vaak tot last voelt wanneer haar depressie opspeelt. “Als ik een slechte dag heb dan lukt het me niet de huishoudelijke taken te doen. Jeroen moet dan veel van mij overnemen om het hier draaiende te houden.” Gelukkig gaat dit de laatste tijd steeds beter, maar het blijft één van de dingen die ze moeilijk vindt.

Het samenwonen legt om deze reden soms extra druk op haar. “Toen ik alleen woonde hoefde ik me niet beter voor te doen dan het was en kon ik bezig zijn met hoe slecht ik me voelde zonder dat iemand daar last van had. Ik merk nu dat ik er toch mee bezig ben wat Jeroen ervan vindt als ik me een dag minder voel.”

Ondanks dat Jeroen zelf geen psychische stoornissen heeft, belandt ook hij na verloop van tijd op de bank bij een psycholoog. Hij heeft de neiging zichzelf weg te cijferen. “Ik wil niet dat mijn problemen vergeleken worden met die van Claire want die van haar zijn tien keer zo erg. Ik ben bang dat ik Claires gevoel teniet doe als ik aangeef dat ik het moeilijk heb.”

[stag_image style=”no-filter” src=”https://www.commen.nl/wp-content/uploads/2020/07/10-Aafke-Artwork.jpg” alignment=”none” url=””]

Artwork by Claire de Groot

De therapie helpt Jeroen inzien dat het als omstander net zo goed belangrijk is je grenzen aan te geven. Claire is het hiermee eens en benadrukt dat ieders problemen even belangrijk zijn. “Op de middelbare school had ik een vriendin met psychische problemen. Ik dacht toen hetzelfde als Jeroen, maar mijn problemen deden er net zo goed toe.”

Omgaan met de depressie van je partner

Het is niet altijd makkelijk te balans te vinden tussen je partner ondersteunen en voor je partner zorgen als het minder gaat. Zeker op het moment dat Claire in een heftige depressie zit voelt Jeroen zich haast mantelzorger en is de verhouding in de relatie scheef. Dan is Claire afhankelijk van hem en dat is niet wat je wil in een relatie.

Jeroen doet zijn uiterste best om de gelijkwaardigheid binnen de relatie te behouden en is hier in zijn hoofd dan ook constant mee bezig. “Juist omdat Claire zich snel minderwaardig voelt, is dit voor mij belangrijk. Ik wil dat ze weet dat ik het prima vind om het even van haar over te nemen, maar dan moet ze het wel aangeven.”

Communicatie is volgens beiden enorm belangrijk als het gaat om het behouden van die balans. Dit is echter ook het punt waar zij vaak tegen aanlopen. “Als ik me niet goed voel dan klap ik dicht en dan lukt het me vaak letterlijk niet om te praten. Dat is erg moeilijk.”

Jeroen grapt dat hij soms hoopt met de podcast een soort ‘handleiding’ van Claire te ontfutselen, maar beseft goed dat omgaan met psychische problemen niet over een nacht ijs gaat. “We zijn nog maar een jaar bij elkaar en dat is nog helemaal niet zo lang. Elke keer als ik het idee heb dat ik Claire weer een beetje beter begrijp, of dat Claire zichzelf een beetje beter begrijpt, dan is dat al winst.”

[stag_image style=”no-filter” src=”https://www.commen.nl/wp-content/uploads/2020/07/07-Joeri.JPG.jpg” alignment=”none” url=””]

Artwork by Claire de Groot

Psychische stoornissen zijn niks om je voor te schamen

Ondanks dat psychische problematiek vaak voorkomt, is het niet altijd makkelijk hierover te praten. Claire en Jeroen hopen hier verandering in te brengen. “Met de podcast hopen wij te laten zien dat je je echt niet hoeft te schamen voor een psychische stoornis. Het is een kwetsbaarheid, maar je bent zeker niet gek of raar.”

Volgens Jeroen heeft iedereen zo zijn kwetsbaarheden. “Ik heb dan geen stoornis maar kan bijvoorbeeld heel slecht tegen verandering. Als er een nieuw schilderij hangt dan vind ik dat de eerste paar dagen foeilelijk. Iedereen heeft wel dat soort dingetjes.”

Daarnaast hopen ze ook meer bewustwording te creëren rondom het onderwerp. Claire heeft zelf ervaren dat veel mensen echt geen idee hebben wat een psychische stoornis nu precies is. Opmerking als “ik ben ook wel eens een dagje somber” of “ik wil ook wel een paar kilo’s kwijt” zijn haar dan ook niet vreemd. Hoewel deze vaak niet verkeerd bedoeld zijn kunnen ze je behoorlijk van je stuk brengen.

Ook hopen ze dat de podcast een open deur biedt om psychische stoornissen meer bespreekbaar te maken. “Je moet mensen de kans geven om echt te zeggen wat er in hen omgaat. Nodig iemand daarvoor uit door eens wat vaker te vragen hoe het gaat.”

Lees ook: Stop met aannemen dat het wel goed met iemand gaat

Stoorzender de podcast gaat verder in op psychische problemen

Het eerste seizoen van Stoorzender de podcast is alweer ten einde en op 19 juli kwam de laatste aflevering, over borderline en mentale gezondheid bij jongens met Mitchell Giebels, online. Volgens Jeroen en Claire is er echter nog heel veel te doen. “In de toekomst willen we graag ingaan op andere psychische problemen naast psychiatrische stoornissen. Ook hopen we de verbinding met andere organisaties meer op te zoeken.”

Naar mijn mening is Stoorzender de podcast echt een aanrader als je meer wilt leren over psychische problematiek. Door middel van de uitgebreide interviews krijg je een kijkje in het hoofd van mensen die deze problemen ervaren. Ik kijk dan ook erg uit naar het tweede seizoen!

Toch wil ik ook nog even een kleine disclaimer geven. De openheid van de gesprekken is enorm waardevol, maar maakt ook dat sommige mensen deze als triggerend kunnen ervaren. Mocht jij zelf kwetsbaar zijn op het gebied van bepaalde onderwerpen, dan is het misschien beter om die aflevering even over te slaan.

Volg COMMEN. op FacebookTwitter en Instagram voor meer verhalen over mentale gezondheid, of ontvang al onze artikelen via WhatsApp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *