Wij spraken Kenza van Strong Like A Fighter en Iris Nijkamp van MIND op Last Man Standing

Onder meer over Kenza’s hoogtevrees en het behaalde streefbedrag.

Afgelopen zaterdag vond het evenement Last Man Standing plaats. Honderden mensen stonden uren op een paal in het water om geld in te zamelen voor een schoolpakket om psychische problemen in de klas bespreekbaar te maken. Wij spraken onder meer deelnemers en medewerkers van de organisatie over waarom ze meedoen en of er bij hen op school ooit aandacht is geweest voor mentale gezondheid.

Kenza van Strong Like a Fighter

We treffen Kenza bij haar eigen Strong Like A Fighter-stand, waar je onder meer tassen en t-shirts kunt kopen.

Commen: Hoe vond je het zelf om op een paal te staan?
Kenza: Ik heb heel erg last van hoogtevrees dus mijn doel was een kwartier en ik heb er uiteindelijk veertig minuten op gestaan, wat ik nooit verwacht had. Het ging beter dan ik van tevoren hoopte. Het was echt een uitdaging, maar ik heb het toch geprobeerd. Ik vond het heel tof om te doen, er hangt een goede sfeer en er zijn veel leuke mensen, dus dat is erg fijn.

Hoe ging het met de voorbereiding?
Ja, dat ging goed. Ik heb een aantal spulletjes meegebracht voor deze stand die ik heb laten maken. We zien onder meer T-shirts, tassen en servies uitgestald. Kenza: Het is de eerste keer dat ik hier sta als Strong Like A Fighter en dat vind ik echt heel tof.

Wat zijn je plannen met Strong Like A Fighter?
Ik wil graag iets met coaching, gastlessen en meetings gaan doen. Ook wil ik nog meer spulletjes maken. Het doel is om mensen te inspireren en motiveren. De plannen zijn nog niet helemaal helder, maar dat laatste staat ‘als een paal boven water.’

Kenza Bolsius 2

Doe je het allemaal alleen?
Mijn beste vriendin helpt me altijd bij mijn video’s en er zijn nog meer mensen om mij heen die me helpen, maar Strong Like a Fighter is wel van mij inderdaad.

Hoe vind je het gaan vandaag? Was je erg zenuwachtig van tevoren?
Ik was ontzettend zenuwachtig. Ook omdat er heel veel mensen zijn die mij online kennen via Strong Like A Fighter, maar die me nooit in het echt ontmoet hebben. Ik was bang dat ik in het echt veel minder leuk voor ze ben en dat iedereen daar dan over gaat nadenken. Daar was ik van tevoren erg nerveus over. Ik wist wel dat dat waarschijnlijk niet zo zou zijn, maar je bent er dan toch een beetje onzeker over. Maar ik geniet met volle teugen, ik vind het een mooie dag en mooie mensen.

Hoe was het bij jou op school? Is er ooit een les geweest over psychische klachten?
Niet dat ik weet. Ik ben wel via school naar een psycholoog gestuurd. Ik was dan eerst in gesprek met de decaan en die stuurde me daar naartoe. In die zin hadden ze dus wel mij persoonlijk in het vizier, maar er is nooit een dag of een les geweest waarin ik met mijn klas leerde en praatte over psychische klachten. En dat is eigenlijk wel jammer, op dat gebied kan denk ik nog heel veel verbetering plaatsvinden.

Heb jij enig idee hoe jij het lespakket in zou vullen als jij het voor het zeggen had?
Ik zou een paar mensen hun levensverhaal laten vertellen aan de jongeren en daarna zou ik ze in gesprek laten gaan met elkaar. Ik ben vooral benieuwd hoe MIND het gaat doen.

Bedankt voor je openheid en we wensen je veel succes met Strong Like A Fighter!

Iris Nijkamp van organisator MIND

Commen: Hoi Iris, wat fijn dat we even met je mogen praten. Hoeveel mensen staan er dit jaar op de palen?
Iris: We begonnen vandaag met 150 en hoeveel er nu nog staan weet ik niet precies, moet ik eerlijk zeggen. Vorig jaar begonnen we met 100 mensen dus het aantal deelnemers is dit jaar al met 50% gestegen.

Het moet een hele klus zijn om zoiets op te zetten.
Het is ontzettend leuk om te organiseren, maar er komt wel heel veel bij kijken. We zijn niet alleen druk met het werven van deelnemers, maar ook met het vinden van de palen, entertainment voor op de dag zelf en de veiligheid is een heel belangrijk onderdeel. We hebben de reddingsbrigade en een EHBO team die vandaag aanwezig zijn om alles veilig te laten verlopen. Dit is ook wel nodig.

Een poosje geleden bijvoorbeeld, raakte een deelnemer in paniek. Dit komt misschien omdat een paal geen bewegingsvrijheid biedt en je toch een stuk boven het water staat. Dan is de reddingsbrigade er om de deelnemer veilig van de paal te halen en terug te brengen naar het droge. Naast mensen die de veiligheid garanderen en een medisch team, zijn er ook nog veel vrijwilligers die zich inzetten vandaag. Zij geven de mensen op de palen wat te drinken en helpen mee de dag goed te laten verlopen.

Waar hebben de mensen op de palen het meeste last van denk je?
Je mag tijdens de uren dat je erop staat niet naar de WC, en dat is voor sommigen best lastig. De mensen hebben verder vooral last van de paal zelf. Die is 18 bij 18 centimeter en erop blijven staan is een behoorlijke fysieke uitdaging.

Het streefbedrag van de actie is €50.000 en als Iris de peilingen er op nakijkt, komen we erachter dat dit bedrag al bijna is behaald. Opgelucht lachend: Yes, nog maar €300 te gaan!

Iris Nijkamp

Is de campagne al lang bezig?
Hij staat al open sinds januari, maar toen schreven nog niet veel mensen zich in. Dit kwam later pas. Al het geld wat we nu al binnen hebben met deze actie is opgehaald door de deelnemers die op de paal staan, of stonden. Erg indrukwekkend dus!

Hoe zit het met het lespakket?
Het geld van deze actie is bedoeld voor een lesproject wat Mind Young Academy heet en in samenwerking met de organisatie Diversion ontwikkeld is. Het project is 1,5 jaar geleden al van start gegaan en de scholen die er aan meedoen zijn laaiend enthousiast. Daarom willen we graag meer scholen bereiken met onze lessen. Om dit te kunnen doen is de actie Last Man Standing, naast nog meer acties, opgezet.

Hoe zien de lessen er in de praktijk uit?
Er zijn zogeheten ‘peer educators,’ mensen die zelf met psychische problemen te maken hebben gehad of nog steeds hebben, die hun verhaal doen in een klas. Dit zorgt voor de meest prachtige gesprekken in zo’n klas en dat is wat dit project wil bereiken. De ‘peer educators’ worden opgeleid door middel van een programma dat Diversion en Mind Young Academy hebben ontwikkeld. Vandaag roepen we iedereen ook op om zich aan te melden om ‘peer educator’ te worden, want die zijn hard nodig als het project wordt uitgebreid naar meer scholen. Het grote doel is om uiteindelijk in elke gemeente van Nederland dit project te laten draaien.

Dat zou inderdaad heel mooi zijn. Bedankt voor je tijd!

> Ook interessant: Wij spraken Jasper van Streetlab en Sylvia Aimee op Last Man Standing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *