Hoe Oprah Winfrey het taboe op mentale gezondheid gaat doorbreken

Samen met Apple Netflix vermorzelen door het te hebben over depressies.

Aangezien vrijwel het hele westelijk halfrond met een iPhone rondloopt, moet Apple op zoek naar andere manieren om te blijven groeien. Het bedrijf uit Cupertino, Californië ziet vooral brood in abonnementen. Zo moet het onlangs aangekondigde Apple TV Plus de concurrentie met Netflix aangaan. Om deze streamingdienst een duwtje in de rug te geven, werd een heel blik aan beroemdheden gevraagd om een promotiepraatje te houden. Van Jennifer Aniston, Steve Carell tot aan Reese Witherspoon: ze kwamen allemaal hun nieuwe show pluggen tijdens de Apple-keynote op 25 maart.

Hoe Oprah Winfrey depressie bespreekbaar gaat maken

Als redacteur van iPhoned, een van de grootste Apple-websites van Nederland, heb ik inmiddels al tientallen van dit soort presentaties gezien. Ze volgen vrijwel altijd hetzelfde draaiboek. Eerst steekt Apple-directeur Tim Cook wat veren in zijn eigen reet door aan te geven hoe goed de iPhone wel niet verkoopt, ook al klopt daar soms geen bal van, waarna het middenstuk van de show gevuld wordt met weinig boeiende zaken. Dit keer was dat Apple News Plus, een krantenabonnement voor je iPhone en iPad.

Richting het einde volgt altijd de aankondiging waar iedereen op zit te wachten. Gisteren ging het precies zo. Na anderhalf uur presentatie, gevuld met nep-enthousiasme zoals alleen Amerikanen dat kunnen – een hoop “Awesome!”, “Thanks, Tim” en “This is going to be, like, great” – leefde het publiek, waaronder ik, ineens op.

Oprah Winfrey Depressie 3

Apple kondigde namelijk Apple TV Plus aan, een soort Netflix-concurrent. De iPhone-maker heeft een klein legertje aan bekende actrices en acteurs aangenomen om exclusieve docu’s, films en series te maken en deze moeten worden gepromoot. Als eerste waren de eerder genoemde Aniston en Witherspoon aan de beurt om hun spreekbeurt pitch te geven.

Lees ook: Nee, CBD olie is niet de oplossing voor je depressie

Een unieke kans

Ook grappenmaker Kumail Nanjiani en Aquaman-hunk Jason Momoa gaan exclusieve content voor Apple maken. Heel boeiend allemaal, maar de echte ster van de avond verscheen fashionably late. Zo’n kwartier voor het einde betrad Oprah ineens het podium. Nu ga ik er niet vanuit dat jij veel mensen kent die zo heten, maar inderdaad, het gaat om dé Oprah.

De ex-presentratrice en fulltime powervrouw kwam ook een show pluggen, maar deze lijkt in de verste verte niet op eerdere aankondigingen. Winfrey heeft namelijk een serie over “mental health” gemaakt. ‘De show gaat over mentale gezondheid en hoe onze samenleving gegijzeld wordt door de gevolgen van depressie, angsten, posttraumatische stress, verslaving, trauma en verlies van geliefden. Iedere dag kost deze problematiek mensenlevens, en daar wil ik samen met Apple wat aan doen’, aldus de fulltime powervrouw.

Waarschijnlijk is ze verplicht om de naam van de iPhone-maker te noemen, maar het verandert niets aan het doel van haar missie. ‘Ik zie een unieke kans om samen met Apple het gesprek over deze problemen aan te gaan’, legde Winfrey uit. ‘Als wij ons werk goed doen, gaan we de schaamte die op deze problemen rust omzetten in wijsheid, begrip en eerlijkheid.’

Oprah Winfrey depressie screen

Ook interessant: Deze rappers deden een boekje open over hun depressie

Waarom Oprah de juiste persoon is

En dan kun je natuurlijk cynisch gaan lopen doen, maar dat is te makkelijk. Oprah is een van de meest verbindende persoonlijkheden ooit en heeft de uitstraling, intelligentie en ondernemingszin om daadwerkelijk problemen op te lossen. Bovendien is Apple het meest waardevolle merk ter wereld, dus de sterren gaan niet veel gunstiger staan dan nu het geval is.

Bovendien geloof ik in de oprechte intentie van Oprah. Ze heeft zichzelf allang en breed bewezen, tegenslagen overwonnen en kan waarschijnlijk haar billen afvegen met geld. Winfrey lijkt daadwerkelijk begaan te zijn met het onderwerp en zet zich al jaren in als ‘mental health advocate’. In een interview met Vogue uit 2017 heeft ze het bijvoorbeeld over haar eigen ervaringen met depressie, nadat de film Beloved niet het succes oplevert dat ze had verwacht. Sterker nog, de film flopt gigantisch en wordt aan de kant geschoven door Chucky. Dat klopt, een moordlustige pop leverde meer geld op dan een film met Oprah in de hoofdrol.

‘En toen begon mijn val naar beneden. Gedurende zes weken was ik behoorlijk depressief en gebruikte ik eten om mijn emoties weg te stoppen’, zo blikt een openhartige Winfrey terug. Na anderhalve maand kwam ze bij haar zinnen door de zaken om te draaien. ‘Het is moeilijk om verdrietig te blijven wanneer je jezelf continu herinnert aan wat je allemaal wel hebt.’ Dankbaarheid tonen was dus het antwoord.

Er is nog weinig bekend over de details van de exclusieve Oprah-show op Apple TV Plus. We weten de naam, releasedatum en precieze inhoud nog niet. Wel denk ik dat Oprah de perfecte vrouw is om een dergelijke show te maken. Ze kan als geen ander beladen onderwerpen toegankelijk maken, en is op een punt in haar leven en carrière dat ze de power heeft om daadwerkelijk een verschil te maken. En dan moet je haar Amerikaanse hysterie maar even voor lief nemen.

Volg Commen op FacebookTwitter en Instagram voor meer taboedoorbrekende verhalen 

Dit schreven wij eerder over depressie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *