Horen dat je niet de enige bent die met bepaalde gedachten rondloopt werkt bevrijdend, en zorgt ervoor dat je jezelf minder eenzaam voelt. Vroeger moest je voor deze herkenning nog op zoek naar verhalen op straat, café, school of werk, maar anno nu heb je slechts Apple Music, Spotify of een andere podcast-app nodig. Deze podcasts over mentale gezondheid zijn de moeite waard.
De beste podcasts over mentale gezondheid
Vroeger had iedereen een blog, nu heeft iedereen een podcast. Zodra een boek met de veelzeggende titel ‘Podcasten voor dummies‘ in de digitale uitverkoopbak van Bol.com ligt weet je dat een fenomeen maatschappelijk is ingeburgerd.
De markt voor podcasts blijft groeien en is inmiddels een miljardenindustrie, maar voelt niet zo. Natuurlijk, aan de ene kant heb je de Joe Rogans van deze wereld die miljoenen mensen per aflevering trekken, maar de meeste podcastmakers hebben een veel bescheidener bereik en doen het vooral voor de hobby.
Dat is eigenlijk gek, want de potentie is enorm. Waar je ook geïnteresseerd in bent: er is een podcast voor. Van serieuze shows over geopolitiek, de geschiedenis van pizza, hoe je je bij de tandarts moet gedragen, tot aan ellendige radio-dj’s die hun basisschoolhumor in podcast-vorm aanbieden: het bestaat allemaal. Ja, dat laatste was een sneer naar ‘Man Man Man, de podcast’.
Shows over alles
Ergens binnen dat brede spectrum is ook plaats voor podcasts over mentale gezondheid. Er zijn shows over autisme, borderline, depressie, narcisme en al het andere dat zich in onze bovenkamer afspeelt. Het is therapeutisch, en soms bijna eng, om iemand kraakhelder te horen vertellen over iets dat jij voelt of meemaakt. Nog beter is het wanneer diegene vertelt hoe hij of zij ermee omgaat.
Maar, podcasts zijn een kwestie van smaak. De ene show is de andere niet. Dit geldt met name voor podcasts over mentale gezondheid. Onderstaande shows zijn daarom vooral bedoeld als suggesties. De podcasts zijn vooral samengesteld op basis van kwaliteit. De tone of voice, host(s) en thema’s staan je wellicht niet aan, maar de kwaliteit staat buiten kijf. Bovendien zijn de shows gratis.
Genoeg geluld. Dit zijn de beste podcasts over mentale gezondheid, in willekeurige volgorde.
In de Putcast
Gaan humor en depressie samen? Ja, als je het aan Jeroen Coolen vraagt. De host van ‘In de Putcast’ is zelf komiek en praat met collega’s over de gewichtige zaken van het leven, maar dan zonder er al te zwaar aan te hangen. Of, zoals de maker het zelf verwoordt: “lichtzinning over depressies en ander mentaal gedoe.”
In iedere aflevering van In de Putcast gaat Jeroen het gesprek aan met een andere cabaretier die op de een of andere manier ervaring heeft met mentale problemen.
Zo spreekt Edson da Graca hoe een onderwerp als depressie in de Kaapverdische gemeenschap beleefd wordt en wijdt Peter Jouke uit over zijn moodswings. Ook interessant is de aflevering met Daisy Gubbels, die als artiestenpsycholoog op de eerste rij zit bij creatieve mensen met mentale problemen.
Voordat ik aan de eerste aflevering van ‘Verstrikt’ begon was ik zenuwachtig. Het onderwerp van deze podcast – zelfdoding – komt namelijk heel dichtbij. Ik heb lange tijd zelf met süicidale gedachten rondgelopen en ook in mijn nabije omgeving is zelfmoord jammer genoeg een regelmatig terugkerend thema.
Verstrikt is daarmee ongemakkelijk, maar in de beste zin van het woord. Dit gevoel wordt vanaf de eerste minuut opgewekt. Tijdens de intro ploft maker Maarten Dallinga bij zijn ouders om het over zelfdoding te hebben. Zijn eigen zelfdoding, welteverstaan.
Toch ben ik blij dat de podcast bestaat, want het schetst een heel compleet beeld van het onderwerp. Van het hoe en waarom, tot aan de belevingswereld van iemand met zelfdodingsgedachten en diens omgeving. Ook het medium podcast leent zich uitstekend voor zo’n show, want zulke verhalen vereisen een intieme setting.
Waarschijnlijk een van de bekendste podcasts over mentale gezondheid. In ‘The Hilarious World of Depression’ kletst host John Moe op een luchtige manier over allerlei hersenkronkels met, jawel, cabaretiers. Lijkt op In de Putcast? Klopt. De Nederlandse show is namelijk geïnspireerd op deze Amerikaanse podcast. Vraag maar aan Jeroen.
De show draait om de verhalen van de gasten. Voor ons Nederlanders zijn mensen als Maria Bamford, Paul Tompkins en Andy Richter waarschijnlijk niet heel bekend, maar hun belevingswereld is wel interessant. De gesprekken gaan onder meer in op de oorzaak van hun depressie, wanneer ze voor het eerst een paniekaanval hadden en welke rol comedy hierin speelt.