De beste podcasts over mentale gezondheid

Luisteren naar mentale sores werkt soms bijna net zo goed als therapie.

Horen dat je niet de enige bent die met bepaalde gedachten rondloopt werkt bevrijdend, en zorgt ervoor dat je jezelf minder eenzaam voelt. Vroeger moest je voor deze herkenning nog op zoek naar verhalen op straat, café, school of werk, maar anno nu heb je slechts Apple Music, Spotify of een andere podcast-app nodig. Deze podcasts over mentale gezondheid zijn de moeite waard.

De beste podcasts over mentale gezondheid

Vroeger had iedereen een blog, nu heeft iedereen een podcast. Zodra een boek met de veelzeggende titel ‘Podcasten voor dummies‘ in de digitale uitverkoopbak van Bol.com ligt weet je dat een fenomeen maatschappelijk is ingeburgerd.

De markt voor podcasts blijft groeien en is inmiddels een miljardenindustrie, maar voelt niet zo. Natuurlijk, aan de ene kant heb je de Joe Rogans van deze wereld die miljoenen mensen per aflevering trekken, maar de meeste podcastmakers hebben een veel bescheidener bereik en doen het vooral voor de hobby.

Dat is eigenlijk gek, want de potentie is enorm. Waar je ook geïnteresseerd in bent: er is een podcast voor. Van serieuze shows over geopolitiek, de geschiedenis van pizza, hoe je je bij de tandarts moet gedragen, tot aan ellendige radio-dj’s die hun basisschoolhumor in podcast-vorm aanbieden: het bestaat allemaal. Ja, dat laatste was een sneer naar ‘Man Man Man, de podcast’.

Shows over alles

Ergens binnen dat brede spectrum is ook plaats voor podcasts over mentale gezondheid. Er zijn shows over autisme, borderline, depressie, narcisme en al het andere dat zich in onze bovenkamer afspeelt. Het is therapeutisch, en soms bijna eng, om iemand kraakhelder te horen vertellen over iets dat jij voelt of meemaakt. Nog beter is het wanneer diegene vertelt hoe hij of zij ermee omgaat.

Maar, podcasts zijn een kwestie van smaak. De ene show is de andere niet. Dit geldt met name voor podcasts over mentale gezondheid. Onderstaande shows zijn daarom vooral bedoeld als suggesties. De podcasts zijn vooral samengesteld op basis van kwaliteit. De tone of voice, host(s) en thema’s staan je wellicht niet aan, maar de kwaliteit staat buiten kijf. Bovendien zijn de shows gratis.

Genoeg geluld. Dit zijn de beste podcasts over mentale gezondheid, in willekeurige volgorde.

In de Putcast

Gaan humor en depressie samen? Ja, als je het aan Jeroen Coolen vraagt. De host van ‘In de Putcast’ is zelf komiek en praat met collega’s over de gewichtige zaken van het leven, maar dan zonder er al te zwaar aan te hangen. Of, zoals de maker het zelf verwoordt: “lichtzinning over depressies en ander mentaal gedoe.”

In iedere aflevering van In de Putcast gaat Jeroen het gesprek aan met een andere cabaretier die op de een of andere manier ervaring heeft met mentale problemen.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Zo spreekt Edson da Graca hoe een onderwerp als depressie in de Kaapverdische gemeenschap beleefd wordt en wijdt Peter Jouke uit over zijn moodswings. Ook interessant is de aflevering met Daisy Gubbels, die als artiestenpsycholoog op de eerste rij zit bij creatieve mensen met mentale problemen.

Luister ‘In de Putcast’ via Apple Podcasts

Luister ‘In de Putcast’ via Spotify

podcasts mentale gezondheid

Verstrikt

Voordat ik aan de eerste aflevering van ‘Verstrikt’ begon was ik zenuwachtig. Het onderwerp van deze podcast – zelfdoding – komt namelijk heel dichtbij. Ik heb lange tijd zelf met süicidale gedachten rondgelopen en ook in mijn nabije omgeving is zelfmoord jammer genoeg een regelmatig terugkerend thema.

Verstrikt is daarmee ongemakkelijk, maar in de beste zin van het woord. Dit gevoel wordt vanaf de eerste minuut opgewekt. Tijdens de intro ploft maker Maarten Dallinga bij zijn ouders om het over zelfdoding te hebben. Zijn eigen zelfdoding, welteverstaan.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Toch ben ik blij dat de podcast bestaat, want het schetst een heel compleet beeld van het onderwerp. Van het hoe en waarom, tot aan de belevingswereld van iemand met zelfdodingsgedachten en diens omgeving. Ook het medium podcast leent zich uitstekend voor zo’n show, want zulke verhalen vereisen een intieme setting.

Luister ‘Verstrikt’ via Apple Podcasts

Luister ‘Verstrikt’ via Spotify

podcasts mentale gezondheid

The Hilarious World of Depression

Waarschijnlijk een van de bekendste podcasts over mentale gezondheid. In ‘The Hilarious World of Depression’ kletst host John Moe op een luchtige manier over allerlei hersenkronkels met, jawel, cabaretiers. Lijkt op In de Putcast? Klopt. De Nederlandse show is namelijk geïnspireerd op deze Amerikaanse podcast. Vraag maar aan Jeroen.

De show draait om de verhalen van de gasten. Voor ons Nederlanders zijn mensen als Maria Bamford, Paul Tompkins en Andy Richter waarschijnlijk niet heel bekend, maar hun belevingswereld is wel interessant. De gesprekken gaan onder meer in op de oorzaak van hun depressie, wanneer ze voor het eerst een paniekaanval hadden en welke rol comedy hierin speelt.

https://www.youtube.com/watch?v=hYQ23teCpog

Bovendien probeert The Hilarious World of Depression een groepsgevoel te creëren, door bijvoorbeeld elke aflevering te herhalen dat depressie een isolerende ziekte is. Om dit te bestrijden krijgen luisteraars regelmatig het woord, bijvoorbeeld door in te bellen.

Luister ‘The Hilarious World of Depression’ via Apple Podcasts

Luister ‘The Hilarious World of Depression’ via Spotify

Terrible, Thanks for Asking

De samenleving zit gek in elkaar. We stellen elkaar bijvoorbeeld continu de vraag hoe het gaat, maar willen het antwoord eigenlijk niet weten. Want, wees eerlijk: je vraagt wel hoe het gaat, maar eigenlijk ook weer niet. Om de ongemakkelijkheid te beperken zeg je dus “Ja, prima. Haha, met jou?”

In de podcast ‘Terrible, Thanks for Asking’ wordt dit omgedraaid. De reactie op “Hey, hoe gaat het?” wordt goudeerlijk. Maakster Nora McInery gaat iedere aflevering in gesprek met mensen over wat er allemaal schuilgaat achter deze vraag. “Hoe gaat het écht met je” is dan ook het credo.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

In de meeste afleveringen wordt een ‘gewoon’ iemand geïnterviewd. Ook zijn er episodes met een central thema, zoals de invloed van eten op mentale gezondheid. Als de humor en manier van vragen stellen van McInery je liggen, voelt Terrible, Thanks for Asking als een warm bad.

Luister naar ‘Terrible, Thanks for Asking’ via Apple Podcasts

Luister naar ‘Terrible, Thanks for Asking’ via Spotify

podcasts mentale gezondheid

Not Another Anxiety Show

Laat je niet afleiden door de titel. ‘Not Another Anxiety Show’ komt humoristisch over, maar is best wel serieus. De show wordt gemaakt door Kelli Walker, een verpleegkundige en wellness-coach. Het doel van de podcast is simpel: leren omgaan met allerlei soorten angsten.

De show, die inmiddels bijna 200 afleveringen aantikt, behandelt daadwerkelijk alle facetten van angststoornissen. Van de oorzaak, verhoudingen tot andere mentale problemen als depressie, tot aan de oplossing. Extra fijn is dat Walker niet zo zweverig is en een hekel heeft aan tips van het niveau ‘Depressie? 5 tips om je weer beter te voelen’.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Not Another Anxiety Show brengt je in plaats daarvan echt vooruit. Je kunt bijvoorbeeld ook vragen stellen, waarna Walker ze mogelijk in de show behandeld. Deze serieuze invalshoek is ook direct de valkuil, want de show voelt soms ietwat droog aan.

Luister naar ‘Not Another Anxiety Show’ via Apple Podcast

Crybabies

Wanneer heb jij de laatste keer gehuild? En waarom? Die vragen vormen de basis voor ‘Crybabies’, een show van Susan Orlean en Sarah Thyre. Beide schrijfsters gaan iedere aflevering in gesprek over hun eigen tranentrekkers.

Vaak schuift hierbij een andere creatieveling aan, zoals schrijvers, acteurs, muzikanten en cabaretiers. Uiteraard ligt hierbij een boek, tv-programma of muzieknummer vaak ten grondslag aan hun huilbuien. Het komt dan ook regelmatig voor dat er iemand in de studio begint te huilen.

Click here to display content from YouTube.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Onder meer Amy Poehler en Malcolm Gladwell hebben al een bezoekje aan de Crybabies-studio gebracht. Of ze hierbij hebben gehuild, moet je zelf maar uitvinden. De podcast is alleen via Stitcher te beluisteren.

Luister naar ‘Crybabies’ via Stitcher

Podcasts mentale gezondheid

Mentally Yours

In Mentally Yours gaan Ellen Scott en Yvette Caster het gesprek aan over hersenkronkels in de breedste zin van het woord. Wat is borderline precies? Welke invloed heeft muziek op je hersenen? Hoe is het om stemmen te horen?

De afleveringen duren ongeveer een halfuur en zijn daarmee lekker behapbaar, maar gaan dan ook niet echt de diepte in. Mentally Yours is dan ook vooral een aangename podcast over mentale gezondheid wanneer je nog nog compleet onbekend bent met een onderwerp.

Click here to display content from SoundCloud.
Learn more in SoundCloud’s privacy policy.

Naast ‘gewone’ gasten, schuiven zo nu en dan ook experts aan. Een meditatiecoach legt bijvoorbeeld uit hoe je kunt mediteren, en doet voor de gelegenheid even voor hoe het moet. Verder is het ook fijn dat de hosts vooral de gasten aan het woord laten.

Luister naar ‘Mentally Yours’ via Apple Podcasts

Luister naar ‘Mentally Yours’ via Spotify

Mad World

Mad World is voor zover bekend de enige podcast over mentale gezondheid die ooit een royal te gast had. Halverwege 2017 schoof de Britse prins Harry namelijk aan om het over zijn persoonlijke sores te hebben. ‘Mad World’ brengt sinds oktober 2018 echter geen nieuwe afleveringen meer uit, en zet ik daarom in als joker. Wellicht leuk om ooit terug te luisteren.

Click here to display content from art19.com

Luister ‘Mad World’ via Apple Podcasts

Luister ‘Mad World’ via Spotify


Meer verhalen

Op zoek naar meer herkenning? Neem dan een kijkje bij onze interviews. Regelmatig gaan we met bekende en onbekende Nederlanders het gesprek aan over alles dat in onze hersenpan plaatsvindt. Van antidepressiva-ervaringen, studiestress tot aan hoe het is om met kerst bij 113 Zelfmoordpreventie te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *