Hoe dagen tellen mij hielp om te stoppen met zelfbeschadiging

Dit zijn de handigste apps.

Maak een feestje van het aantal dagen dat je jezelf niet hebt beschadigd. Hier zijn handige apps voor, die ik heb gebruikt tijdens het proces. Beloon jezelf met iets dat je leuk vindt zodra je een prestatie heb behaald. Ik leg uit waarom je de dagen moet tellen, en welke apps en websites ik heb gebruikt om te stoppen met zelfbeschadiging.

Naast alternatieven voor zelfbeschadiging, praten met mensen in je omgeving en therapie, zijn er nog meer dingen die je kunt doen om van zelfbeschadiging af te komen.

Een van de dingen die mij erg heeft geholpen met stoppen met zelfbeschadiging, is het bijhouden van het aantal dagen dat ik mezelf niet beschadigd had. Door de dagen bij te houden had ik namelijk een doel. Ik streefde steeds naar een hoger aantal dagen halen.

Daardoor werd niet mezelf beschadigen een aanwezig doel, omdat ik iedere dag kon zien hoe lang ik het al vol hield. Daarnaast werd het een doel op zich om het iedere keer weer net iets langer vol te houden, om aan mezelf te bewijzen dat het echt beter ging.

Apps voor stoppen met zelfbeschadiging

Je kunt je dagen op een los blaadje turven of aangeven in je agenda. Zelf hield ik de dagen bij in mijn dagboeken, bovenaan de pagina’s hield ik bij op hoeveel dagen ik zat.

Daarnaast hield ik de dagen ook bij in een app op mijn telefoon, zodat ik makkelijk kon terugvinden op welke dag ik zat als ik een paar dagen niet in mijn dagboek had geschreven. Er zijn verschillende apps te vinden die vanaf een bepaalde datum de dagen optellen.

  1. Voor je Android-telefoon: Quitzilla. Deze app heb ik gebruikt om meerdere slechte gewoontes – wat zelfbeschadiging absoluut is – af te leren. Het handige van deze app is dat hij een leuke vormgeving heeft, en er echt een spelletje van maakt. Je krijgt bijvoorbeeld trofeeën wanneer je een doel behaalt.
  2. Voor iPhone: Sober Time. Deze app doet ongeveer hetzelfde als Quitzilla, maar dan voor iPhones. Een leuke toevoeging is de dagelijkse ochtendmotivatie, en het forum waar je met mensen van over de wereld kunt kletsen.
Stoppen-met-zelfbeschading-quitzilla

Beide apps hebben heel veel opties en statistieken. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe lang je het gemiddeld volhoudt, hoe vaak je de timer gereset hebt enzovoorts. Het belangrijkste is dat de apps je op een leuke manier proberen te pushen om het zo lang mogelijk vol te houden. Al met al hele handige tools dus!

Lees ook: Hoe praat je met iemand over zelfbeschadiging?

Maak er een feestje van

Het belangrijkste als je dagen gaat bijhouden is dat je ze niet onopgemerkt voorbij moet laten gaan. De dagen moeten een betekenis krijgen en belangrijk voelen voordat ze je echt te kunnen helpen.

Je kunt bijvoorbeeld doelen stellen: als je je twee weken niet beschadigd hebt, dat je op die dag dan iets leuks gaat doen, als cadeautje voor jezelf en om te vieren dat je een doel hebt gehaald. Het maakt niet hoe vaak je het viert, als je het maar doet om jezelf te belonen. “Ik ga mezelf niet beschadigen, want als ik vijftig dagen haal, ga ik een dag naar het strand,” kan een hele helpende gedachte zijn om jezelf te stoppen van jezelf beschadigen.

Net zoals dat je kinderen straft bij slecht gedrag, moet je jezelf belonen bij goed gedrag. In ons geval is dat dus niet jezelf beschadigen. Het hebben van een doel maakt het veel makkelijker om vol te houden. Al met al moet je ervoor zorgen dat stoppen met zelfbeschadiging een positieve lading krijgt.

Bijhouden met anderen

Op het forum van de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging houdt iedereen zijn aantal dagen bij. Je moedigt elkaar aan bij het behalen van doelen, of dit nu 1 dag of 200 dagen is. Dit heeft mij heel veel geholpen omdat je je minder alleen voelt. Als je moeite hebt om motivatie te vinden of echt trots te zijn op jezelf, is het trouwens ook een goede plek om heen te gaan voor wat hulp en steun.

Stoppen-met-zelfbeschadiging-schriften
Mijn schriften

Vergeet niet dat het, zoals met alle tips voor stoppen met zelfbeschadiging, even kan duren voordat het voor je werkt. Ik weet dat het allesbehalve motiverend is om iedere keer te beginnen met het bijhouden van de dagen, maar telkens na drie dagen de klok te moeten resetten.

Met zelfbeschadiging stoppen is een lang proces waarin je zelf moet uitzoeken wat er wel en niet voor je werkt. Onthoud dat het belangrijk is om niet meteen op te geven. Geloof mij: het wordt echt makkelijker om te zien dat je het steeds langer kunt volhouden.

De dagen bijhouden is puur bedoeld als motivatie. Als je verder niet in therapie zit of alternatieven voor zelfbeschadiging toepast, gaat het probleem zeker niet in 1 keer weg.

Lees ook: Zelfbeschadiging alternatieven voor als je boos of gefrustreerd bent

Hoe je 500 dagen zonder zelfbeschadiging volhoudt

Het is daarom ook belangrijk om niet te vergeten dat beter worden gaat met vallen en opstaan. Als ik nu mijn dagboeken van vroeger lees kan ik dat heel goed zien.

De eerste keer dat ik het bij ging houden in mijn dagboek kwam ik tot dag 40, de volgende keer tot dag 96 en daarna tot dag 151. Iedere keer voelde terugvallen heel dubbel. Aan de ene kant vond ik het naar dat ik weer had toegegeven, aan de andere kant was ik trots op mezelf dat ik het weer wat langer had volgehouden.

Zo voelde ik me niet alleen schuldig over het terugvallen en ging ik me niet alleen maar naarder voelen omdat ik was teruggevallen. Door de dagen bij te houden voelde ik meteen weer de motivatie om mijn best te doen om niet nog eens terug te vallen.

Op een gegeven moment ben ik gestopt met het bijhouden van de dagen in mijn dagboeken. Pas toen ik bij dag 500 was verwijderde ik ook de app waarmee ik de dagen bijhield van mijn telefoon. Voel je dus niet gedemotiveerd als je helemaal opnieuw moet beginnen.

Beloof jezelf juist op die momenten dat je het de volgende keer nog een dag langer gaat volhouden. Want zelfs al gaat het met de dag, uiteindelijk kom je dan ook op de 500 dagen.

Click here to display content from Facebook.
Learn more in Facebook’s privacy policy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *