Met deze plugin filter je “giftige” reacties op het internet

Maar, is het goed om bewust oogkleppen op te doen?

Het internet kan een prachtige plek zijn. Van Debationisland, Thierry Baudet-memes tot aan de Reisplanner-app van de NS: stuk voor stuk zaken die het leven leuker (en soms ook) handiger maken. Aan de andere kant hoef je Facebook of Twitter maar te openen om geconfronteerd te worden met de bakken ellende die mensen soms de wereld insmijten.

Comments kunnen racistisch, schijnheilig, seksistisch of simpelweg vervelend en onnodig zijn. De grootste verzameling van ellende vind je waarschijnlijk in de reacties onder een YouTube-video. Het duurt nooit lang tot iemand Hitler erbij haalt. De platformen zelf proberen al tijden hun commentsecties op te ruimen, maar het blijft toch een beetje dweilen met de kraan open.

Daar wil Tune verandering in brengen. Deze plugin voor Google Chrome filtert namelijk “giftige” reacties op YouTue, Twitter, Facebook, Reddit en Disqus. Het programma is gemaakt door Jigsaw, een zijproject van Google. Het werkt heel simpel:

  1. Download de plugin in je Chrome-browser;
  2. Log in met je Google-account;
  3. Geef aan op welke websites je reacties wilt filteren;
  4. Vervolgens worden alle reacties eerst door een digitale zeef gehaald.

Tune maakt gebruik van kunstmatige intelligentie. Hij ‘herkent’ dus automatisch scheldwoorden en wordt steeds slimmer. Jammer genoeg werkt dit vooralsnog alleen in het Engels. Nederlandse scheldwoorden worden dus niet herkend. Door aan de volumeknop te ‘draaien’ bepaal je hoe streng de plugin is. Wil je alleen de meest ellendige comments uit de deur houden, of neem je het zekere voor het onzekere en wil je alles filteren? Ook kun je aangeven welke onderwerpen (niet) gefilterd moeten worden.

Screenshot Tune 2
Eigen screenshot. Met de volumeknop rechtsboven bepaal je hoe ‘streng’ het filter is.

Is het gebruik van Tune goed?

Ik hink op twee gedachten qua Tune. Aan de ene kant is het fijn om niet continu met andermans vermoeiende of ronduit nare hersenspinsels geconfronteerd te worden. Soms heb je van die dagen dat je ontzettend snel overprikkeld raakt en dan komt dit reactiefilter goed van pas.

Aan de andere kant verandert Tune niks aan de reacties, ze worden alleen maar uit jouw zicht gehouden. Oftewel, de bubbel (waarin we allemaal leven) wordt alleen maar groter. Omdat jij andermans mening niet ziet wil niet zeggen dat ze niet bestaan, of relevant zijn.

Je gekwetst voelen is immers een persoonlijk probleem. Daar waar de een zich niks aantrekt van de mening van een ander, raken sommige mensen al in een existentiële crisis door een lichtelijk afkeurende blik. Ik denk dat het belangrijk is om te leren dat je tevreden moet zijn met jezelf en anderen hun mening moet kunnen relativeren. Op die manier raak je niet direct van slag.

Hier kan een plugin als Tune bij helpen, bijvoorbeeld door trigger warnings te filteren. Je moet echter niet vergeten dat het uiteindelijk een oppervlakkige plugin is. Er verandert niks aan de andere mensen, en uiteindelijk word jij er ook geen beter of sterker mens van. Je beperkt simpelweg je blik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *