Mensen over hun winterdepressie

“Ik heb wel een keer zo’n Philips-lamp gekocht waardoor je in het licht wakker wordt, maar mij hielp het niet echt. Het licht is wel fijn, maar het doet geen wonderen.”

Tijdens de winter zijn de dagen korter en kouder dan in de zomer, waardoor je biologische klok in de war raakt. Bij de meeste mensen levert dit geen grote problemen op, maar anderen hebben last van een winterdepressie, ook wel winterblues genoemd. De wetenschap is er nog niet helemaal uit hoe dit precies zit, maar de symptomen zijn veelvoorkomend. 4 mensen vertellen over hun ervaringen met winterdepressie.

Winterdepressie ervaringen

Een lusteloos gevoel, permanente vermoeidheid, slecht kunnen concentreren en binnen no-time geprikkeld zijn. De symptomen van een winterdepressie zijn niet mals. Vooral vrouwen schijnen er last van te hebben, maar mannen worden niet overgeslagen. Waarom de een wel last krijgt van fikse winterblues en de ander niet, is nog grotendeels onduidelijk. Wel staat als een paal boven water dat jaarlijks 40.000 Nederlanders met een winterdepressie kampen. 4 van hen komen in dit artikel aan het woord.

Foto via respondent

Melissa (19), student

Hey Melissa, hoe gaat het met je winterdip?
Nu wel goed! Ik ben inmiddels wat meer aan de kortere dagen gewend en kom langzaam aan weer in het schoolritme terecht. Tijdens de feestdagen heb ik vooral veel geslapen.

Is dat jouw middel tegen een winterdepressie: slapen?
Ja, denk het wel. Ik vind het niet meer dan logisch dat je tijdens deze maanden simpelweg meer moet slapen. Je hebt minder energie dus dat moet inhalen.

Maar dat zou je ook kunnen doen door bijvoorbeeld veel te gaan eten.(Lachend): dat heb ik tijdens de feestdagen al gedaan, haha.

Hoe voel jij je tijdens een winterdepressie?
Vooral heel somber. Ik vind het moeilijk om zin in de dag te krijgen. Het is superkoud als je op de fiets stapt en m’n huid ziet er ook veel slechter uit. Tijdens de zomer vind ik dat alles veel natuurlijker gaat. De dag voelt gewoon makkelijker aan, ofzo.

Hoe zorg je ervoor dat je ’s ochtends de deur uitgaat?
Ik heb verplichte lessen op de uni, dus heb weinig keuze. Ik denk dat het lastig is om jezelf te motiveren vroeg uit bed te gaan wanneer je niet verplicht naar school moet.

Succes met je tentamenweek, Melissa!

Ook interessant: Al je problemen over door een pilletje? Jongeren over hun ervaringen met antidepressiva

Foto via respondent

Vincent (22), student

Ha Vincent, hoe ervaar jij de koude wintermaanden?
Als grauw. Het is gewoon verschrikkelijk dat je ’s ochtends in het donker wakker wordt en ’s avonds weer in het donker thuiskomt van school.

Sinds wanneer heb je last van winterdepressie?
Ik denk sinds mijn puberteit. Vroeger had ik weinig last van de kou en haatte ik zonlicht, omdat ik toen veel overgewicht had. Tijdens de zomer had ik daarom veel last van overmatig veel zweten, waardoor ik de winter juist fijn vond. Nu is dat helemaal anders.

Wat doe jij tegen de winterblues?
Heel snel mijn bed uitgaan. Ik heb gemerkt dat je jezelf echt je bed uit moet slepen, want zodra je gaat liggen nadenken kom je tot de conclusie dat je bed veel te lekker ligt, haha. Het is pikdonker als je ’s ochtends wakker wordt, dus is het verleidelijk om te blijven liggen.

Gebruik je een speciale lamp tegen winterdepressie?
Nee, ik geloof daar niet zo in.

Heb je andere dingen geprobeerd tegen deze afkeer van kou en donker?
Ja, ik heb rond mijn 18e veel aan hardlopen gedaan. Ik dacht dat het verstandig was om de confrontatie met de kou op te zoeken. Tegenwoordig probeer ik juist dat uur te slapen, omdat je altijd zo moe bent.

Dankjewel!

Lees ook: Gaten in je schedel boren tegen depressie: over deep brain stimulation

Foto via respondent

Esmee (18), scholier

Hi Esmee, sinds wanneer heb jij last van winterdepressies?
De diagnose depressie heb ik nooit gekregen: ik ben ook niet somber. Dit verandert wanneer de winterdepressie als een soort donkere deken over mijn winterdagen komt te hangen. De eerste keer dat ik dit meemaakte was in 2016.

Hoe kwam je erachter dat het een winterdepressie was?
De hulpverleners en artsen dachten eerst dat ik een depressie, angststoornis of paniekstoornis had. Toen ik mij na afloop van de winter ineens beter voelde was duidelijk dat mijn sombere klachten met het seizoen te maken hebben.

Hoe voelt het voor jou aan?
Ik word somber door de donkere dagen. Het geeft een beklemmend en benauwd gevoel. Daarnaast word ik angstig en paniekerig door het donker. Sommige mensen met een winterdepressie verlangen ineens hevig naar de dood, en andere mensen worden juist angstig voor de dood.

Klinkt naar, wat doe je ertegen?
Tijdens m’n eerste winterdepressie stond de crisisdienst vaak voor de deur om allerlei rustgevende medicatie te geven. Om deze ingrijpende manier van behandeling te voorkomen moest ik voorzorgsmaatregelen nemen.

Daarom bereid ik mij ieder jaar op de ‘donkere wolken’ door in november, december en januari zoveel mogelijk daglicht te pakken. In de avond ontspan ik door een warme douche te pakken, of in bad te gaan. Ook probeer ik het dag- en nachtritme zo goed mogelijk aan te houden door ’s ochtends op te staan en ’s avonds vroeg te gaan slapen.

Sinds deze winter heb ik een lichtlamp gekocht voor het volgen van lichttherapie wat erg goed helpt! Ik probeer er dagelijks twintig minuten voor te zitten waardoor ik me minder somber voel.

Thanks Esmee!

Ook relevant: Straatvraag: Hoe eenzaam zijn studenten?

Foto via respondent (L)

Anthea (22), caissière

Hey Anthea, ben je nog een beetje creatief tijdens deze dagen?
Ja, hoor. Dat zeker. Er zit ook een mooie kant aan de winter. Er is een bepaald soort licht buiten en de frisse lucht heeft ook zeker weten voordelen.

Maar toch heb je last van een winterdepressie.
Dat wel. Ik heb vooral last van somberheid. Tijdens deze dagen ben ik veel alleen en kies ik er ’s avonds eerder voor te gaan Netflixen in plaats van vrienden op te zoeken. Daardoor vind ik de wintermaanden ook wel een beetje eenzaam.

Eet je dit gemis weg met snoep, of gebruik je zoiets als lichttherapie?
Ik heb wel een keer zo’n Philips-lamp gekocht waardoor je in het licht wakker wordt, maar mij hielp het niet echt. Het licht is wel fijn, maar het doet geen wonderen. Ik denk dat het vooral te maken heeft met te weinig zonlicht. Je huid wordt een beetje grauw en bleek, en daardoor voel je je minder goed.

Je zegt dus dat winterdepressie in je hoofd zit?
Niet per se. Ik denk wel dat het echt aantoonbaar is dat er zoiets als een winterdepressie bestaat, maar het heeft ook met je eigen gevoel te maken. Als jij vind dat je er slecht uitziet, ga je je ook zo voelen.

Wat wil jij mensen die met een winterdip te maken hebben meegeven?
Gewoon doorgaan, er zit niets anders op.

Kort maar duidelijk, dankje Anthea!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *