Harry Potter-hoofdrolspeler ging met de roem om door te zuipen

“Je hebt een geweldige baan, je hebt geld, objectief gezien heb je geen redenen om niet de hele tijd vrolijk te zijn.”

Harry Potter is de op de één na best verdienende filmfranchise aller tijden. De acht films brachten in totaal bijna 7,5 miljard euro op, en dit legde sterren Emma Watson en Rupert Grint geen windeieren. Hun vermogens worden geschat op ruim 60 en 45 miljoen. De hoofdrolspeler, Daniel Radcliffe, heeft volgens schattingen zelfs meer dan 65 miljoen euro aan Harry Potter verdiend.

Niet slecht voor een 29-jarige, toch? Ik ben 23 en heb afgelopen week een boek via Bol.com verkocht, dat daarna is geretourneerd, waardoor ik zelf voor de verzendkosten à la 2,95 euro moet opdraaien en daar flink van baal, om maar even de stand van zaken aan te geven. Toch maakte al dit geld Radcliffe niet gelukkig. Allesbehalve zelfs. Hij kon niet met de druk omgaan, en besloot het op een zuipen te zetten.

Dat, en meer, maakt de acteur bekend in de show Off Camera With Sam Jones, die deze week op de Amerikaanse tv uitgezonden werd. Hij geeft hierin aan dat hij het lastig vond om al vanaf jonge leeftijd in de spotlights te staan. Hij sloeg zich erdoorheen door “heel dronken” te worden. “De snelste manier om te vergeten dat iedereen je in de gaten houdt… of nou ja, dat denk je, is om gewoon dronken te worden”, zegt Radcliffe.

‘Je hebt geen reden om niet gelukkig te zijn’

“Wanneer je dan heel erg dronken wordt, krijg je juist weer wat meer bewustzijn. ‘Oh, mensen kijken nu naar me omdat ik heel erg dronken ben, dus waarschijnlijk moet ik meer drinken om dat te vergeten.’” In een interview uit 2016 gaf de acteur al aan vaak te twijfelen over zijn identiteit. Hij was niet zeker hoe hij zich moest gedragen, en dacht dat filmsterren “cool” gevonden moesten worden.

“Je hebt een geweldige baan, je hebt geld, objectief gezien heb je geen redenen om niet de hele tijd vrolijk te zijn”, zegt de acteur. “Dat is ook onderdeel van de druk, denk ik. Op een gegeven moment voel je, ‘ben ik wel goed in beroemd zijn als ik eigenlijk emotioneel ben?’” Om deze twijfels te onderdrukken greep hij naar de fles.

Inmiddels is de acteur sinds 2012 nuchter, maar had hier wel “een paar” pogingen voor nodig. Waarom het nu wel is gelukt? Door de mensen om hem heen, en zijn sterke wilskracht. “Ik heb ontzettend veel geluk gehad met de mensen om mij heen. Sommige acteurs gaven goed advies en geven daadwerkelijk om me.”

Het omslagpunt kwam toen hij ’s ochtends wakker werd na het uitgaan, en er helemaal klaar mee was. “Het was dus echt mijn eigen beslissing”, voegt Radcliffe eraan toe. In een interview met The Telegraph zegt de acteur dat hij verandert door alcohol. “Ik ben een van die mensen die verandert als ze gedronken hebben. Aan de ene kant vond ik dat altijd verschrikkelijk, maar aan de andere kant werd ik ook aangetrokken door die chaos.”

Foto: Pinterest

Daniel Radcliffe; van zuipen naar lezen

De Britse acteur rondt zijn verhaal af door te zeggen waar hij tegenwoordig mee bezig is. “Tegenwoordig lees ik veel”, zegt hij. “In mijn tienerjaren las ik ook ontzettend veel, maar door het drinken kwam ik er vaak gewoon niet aan toe.” Ook blijkt Radcliffe sinds 2016 een fanatiek sporter. “Net na het afkicken ging ik vaak uren wandelen, soms wel 5 uur, maar ik merkte dat mijn gedachten niet gingen liggen.”

Om dit probleem te tackelen doet hij tegenwoordig aan hardlopen en gaat naar de sportschool. “Het klinkt supercliché, omdat volgens mij iedereen die probeert te stoppen met iets dit zegt, maar intensief sporten helpt echt.

Bovenal is de acteur gegroeid als persoon. “Ik heb pas sinds een paar jaar het gevoel echt mentaal gesetteld te zijn”, geeft Radcliffe aan. “Ik ben er ok mee dat ik daadwerkelijk geniet van kijken naar stomme quizshows op tv en een beetje hangen met vrienden. Dit terwijl ik vroeger altijd dacht dat ik de hele tijd moest feesten en vooral niet saai mocht zijn.”

En de fans? Kunnen die nog uitkijken naar een nieuw deel in de Harry Potter-reeks? “Als het script mij écht aanspreekt en de rest van de crew ook mee wil doen. Ik snap dat Harry Potter mij, tot een bepaald punt, voor altijd zal definiëren. Ik hoop alleen wel dat dit op dezelfde manier gebeurt zoals Harrison Ford altijd gelinkt wordt aan Star Wars.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *