Straatvraag: hoe eenzaam zijn studenten?

“In mijn ogen zijn alle Nederlanders eenzaam.”

Wij gingen de straat op om Utrechtse studenten te vragen naar eenzaamheid. Hoe eenzaam zijn zij, en wat kun je hieraan doen?

De week tegen eenzaamheid (27 september – 6 oktober) is gestart. Veel mensen denken dan direct aan bejaarden die wegkwijnen achter de geraniums, maar uit onderzoek blijkt dat ook jongeren zich eenzaam voelen. Maar liefst 1 op de 3 studenten voelt zich eenzaam en heeft behoefte aan meer contact. Wij waren daarom benieuwd naar hoe eenzaam Utrechtse studenten zijn, en besloten het ze gewoon te vragen.

Hoe eenzaam zijn studenten?

Arlene, 23

Michel: Hey Arlene. Je hebt nu even een tussenjaar, maar heb je je weleens eenzaam gevoeld als student?
Arlene: Aan het begin van mijn studententijd wel: toen moest ik nog wennen aan alles. Je moet je plekje vinden in een nieuwe stad en dat kan wel eenzaam zijn.

En hoe gaat dat nu?
Het is een stuk minder geworden. Utrecht is echt mijn plekje geworden en daardoor ben ik veel minder vaak ’thuis-thuis’ in Zeeland.

Ken je eenzame mensen in je omgeving?
Ja, alleen niet per se studenten. *denkt even na* Alhoewel, waarschijnlijk zijn ze er wel, maar merk je het niet.

Inderdaad: vrijwel niemand zegt dat hij of zij eenzaam is. Hoe weet je dat iemand zich alleen voelt?
Soms merk je bijvoorbeeld in een werkgroep dat iemand naast zijn studie niet zoveel andere activiteiten heeft. Daardoor krijg je wel een vermoeden dat iemand wellicht eenzaam is. Misschien doe je dan alleen wel iets teveel aan ‘invullen’: je gaat er zomaar vanuit dat diegene eenzaam is.

Heb je nog tips voor eenzame studenten?
Ik zou bij een sportvereniging of een studentenvereniging aansluiten. Je moet in ieder geval mensen opzoeken.

Veel succes bij je buitenlandse stage!

Lees ook: Straatvraag: heb jij weleens aan zelfmoord gedacht?

Wytze, 19

Hoi Wytze, heb je ervaring met eenzaamheid?
Ik denk dat de meeste studenten wel ervaring hebben met eenzaamheid.

Leg eens uit!
Ik denk dat we in een wereld leven waarin we vooral contact met elkaar hebben via de telefoon. Daardoor is er een constante druk om dingen te ondernemen en pleziertjes op te zoeken, maar dat kan gewoon niet altijd. Eenzaam zijn hoort erbij. Alleen zijn an sich is niet erg, maar veel mensen ervaren het als een gemis. Daardoor ligt er nog meer druk op mensen die eenzaam zijn.

Een zichzelf versterkend effect, dus. Ken je eenzame mensen?
Ik heb 22 huisgenoten en ik merk wel dat sommigen een eenzaam leven leiden, maar ik weet niet of zij dat zelf ook zo ervaren. Zij zitten veel op hun kamer en gaan weinig de deur uit. Ik weet alleen niet of ze ook echt eenzaam zijn: misschien zijn ze wel hartstikke tevreden.

Je hebt een vermoeden. Hoe zou jij eenzaamheid aanpakken?
Ik zou eerst bij mezelf naar binnengaan en achterhalen waar het gevoel van eenzaamheid vandaan komt, en wat het betekent. Wil je bijvoorbeeld echt meer contact met mensen, of heb je het idee dat je tijd niet goed besteedt? Als je voor jezelf duidelijk hebt waar het aan ontbreekt en wat je wensen zijn, moet je actie ondernemen.

Wat doe je dan?
Je kunt bijvoorbeeld naar Parnassos gaan (cultuurgezelschap in Utrecht – Michel) of andere initiatieven waar mensen bij elkaar komen die alleen zijn.

Dankjewel voor je tijd en succes met je studie!

Jonneke, 19

Michel: Ha Jonneke, fijn dat we je even mogen storen. Om maar direct met de deur in huis te vallen: ben jij weleens eenzaam?
Valt wel mee. Ik ben net verhuisd en al mijn vrienden wonen in een andere plaats. Hierdoor ken ik dus eigenlijk niemand in mijn woonplaats. Ik woon samen met mijn ouders en opa en oma maar die hebben ook verplichtingen, dus soms voel ik me wel alleen. Gelukkig heb ik een vriend waar ik vaak ben. Als niemand tijd heeft ga ik wel online gamen en daar met mensen kletsen.

Volgens mij hou jij wel van een praatje.
Jazeker! Ik heb vanochtend in de trein gekletst met een stewardess, een beetje een vreemde man en drie omaatjes. Op de een of andere manier raak ik altijd aan de praat met oma’s, maar dat vind ik gezellig.

Houden zo! Heb je eenzame mensen in je omgeving?
Ik weet het niet zeker: maar we vermoeden dat een jongen uit de vriendengroep een beetje eenzaam is. Het lijkt erop dat hij het moeilijk heeft in zijn privéleven en hij reageert altijd een beetje raar op ons. We proberen wel het contact met hem te onderhouden, maar hij zegt soms hele domme dingen waardoor mensen hem niet mogen.

Zoals?
Hij schept bijvoorbeeld op over zijn inkomen. Hij is duaal student en heeft dus een salaris in tegenstelling tot de rest van onze groep, die allemaal van stufi leven.

En wat gebeurt er als je hem hierop aanspreekt?
Dan schiet hij direct in de verdediging door met tegenargumenten te komen. Op die manier maak je het jezelf niet makkelijk.

Maar, jullie hebben hem als vriendengroep niet laten vallen.
Inderdaad. We zijn er absoluut voor ‘m als hij wil praten, maar hij komt niet vaak naar ons toe.

Heb je nog tips voor eenzame studenten?
Je moet in ieder geval je best doen om mensen aan te spreken en over eventuele onzekerheden heen stappen. Spreek bijvoorbeeld oma’s aan om te oefenen met gesprekken aanknopen.

Veel plezier bij de lunch!

María, 26

María komt uit Colombia en woont sinds vier maanden in Nederland. Ze wilde niet herkenbaar op de foto, dus je zult het moeten doen met een vaag plaatje.

Ha María! Jij moet vast wennen aan het Nederlandse weer.
(Lachend): Het valt mee! Jullie hadden een warme zomer dus eigenlijk was er weinig verschil qua temperatuur. Wel moet ik wennen aan de kou ’s nachts en de Nederlandse wind.

De week tegen eenzaamheid start vandaag: hebben jullie zoiets in Colombia?
Niet dat ik weet!  De meeste Colombianen zijn heel echt met hun familie en brengen veel tijd met elkaar door. Daarnaast nodigen we altijd vrienden uit, hebben we dorpsfeesten waar iedereen naar toegaat en is het een grote gezelligheid met elkaar.

Het is dus niet nodig denk je?
Nee, ik denk het niet. De Colombiaanse cultuur is heel anders dan die van Nederlanders. In mijn ogen zijn jullie allemaal eenzaam.

Waarom vind je dat?
Ik ben hier nu een paar maanden en zie Nederlanders vaak in hun eentje zitten. Jullie werken bijvoorbeeld vaak individueel: hier in de bibliotheek zie ik bijvoorbeeld niemand met elkaar samenwerken, ook niet in de groepsprojectruimtes. Daarnaast sporten veel Nederlanders individueel en drinken mensen in hun eentje koffie in een café.

Hoe eenzaam ben jij?
In het verleden heb ik altijd veel gereisd waardoor ik een sociale houding heb ontwikkeld: ik stap makkelijk op mensen af. De meeste Nederlanders staan open voor een praatje maar om echt een band op te bouwen moet je vaker met mensen afspreken. Ik heb hier nu nog geen vriendengroep, maar spreek wel regelmatig af met collega’s en mensen uit de sportschool. Op een gegeven moment krijg je zo vanzelf vrienden!

Veel succes en doe ze de groetjes in Colombia!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *